Drukkerij Excelsior houdt al 100 jaar stand

Door de toenemende digitalisering nemen opdrachten voor papieren drukwerk steeds verder af. Drukkerijen hebben het dan ook zwaar. Kleine eenmansbedrijven zijn zelfs bijna verdwenen. Maar in Den Haag houdt een familiebedrijf al 100 jaar moedig stand.

ILAH RUBIO

Door de toenemende digitalisering nemen opdrachten voor papieren drukwerk steeds verder af. Drukkerijen in heel het land hebben het dan ook zwaar. Kleine eenmansbedrijven zijn zelfs al bijna allemaal verdwenen. Maar in Den Haag houdt een familiebedrijf, Drukkerij Excelsior, al 100 jaar moedig stand. ,,Print zal altijd blijven bestaan.”

Of het bedrijf over 100 jaar nog bestaat? Eigenaar Roy Houdijk, die als kind al het vak van drukker van zijn vader meekreeg, durft niet meteen ‘ja’ te zeggen. Na lang nadenken: ,,Ik denk het niet. Over 100 jaar zal bijna alles gedigitaliseerd zijn”, vreest hij. ,,Drukwerk zal wel altijd blijven, maar internet heeft veel weggenomen. Als bedrijven of instellingen mensen willen informeren, verwijzen ze tegenwoordig naar een website. Terwijl ik denk dat je iets beter onthoudt als je iets van drukwerk in handen hebt.”

Krimp

Waarschijnlijk zullen er in de toekomst nóg meer drukkerijen verdwijnen. ,,Er komt nog een krimp aan”, verwacht hij. ,,Misschien zijn er dan nog maar zo’n vijf grote drukkerijen in heel Nederland over. De rest zijn allemaal kleinere drukkerijen zoals wij, en de hele kleine zijn al weg.”

Houdijk merkt zelf ook dat het een steeds grotere uitdaging wordt om het bedrijf, dat hij samen met zijn zus Maureen runt, overeind te houden. De omzet is de afgelopen jaren wel wat afgenomen. ,,De hele papiermarkt is de afgelopen 10 jaar met 40 tot 50 procent verminderd.”

Maar de Haagse ondernemers geven niet op. Ze verwachten de komende jaren genoeg werk te hebben om het familiebedrijf draaiende te houden. Wel moeten zij er steeds meer andere dingen bij doen. Zo drukken ze tegenwoordig ook stickers, T-shirts en fotobehang. Ook beletteren ze voertuigen en gevels en printen ze spandoeken. ,,We doen alles wat met drukken te maken heeft om de omzet op peil te houden”, leggen zij uit.

Corona

Sommige van die nieuwe producten, zoals de stickers en het naadloos-fotobehang, blijken trouwens een groot succes. ,,Naar dat laatste is heel veel vraag. Veel bedrijven en particulieren gebruiken dit fotobehang om hun kantoor of een kamer aan te kleden. Ook de vraag naar stickers, vooral vanwege corona, neemt toe.”

Een ander product waar de ondernemers veel toekomst in zien, is ‘content’ voor digitale schermen. Steeds meer winkels en winkelcentra gebruiken digitale schermen om hun klanten en bezoekers te informeren. Die voorzien ze van informatie en beelden. De familie Houdijk heeft zelf zo’n digibord in het bedrijf hangen en laat enthousiast zien wat je er allemaal mee kunt. Bedrijven kunnen zo producten en informatie over hun bedrijf weergeven, maar er kan natuurlijk ook een filmpje op worden afgespeeld.

Rouwkaarten

Het was zijn overgrootvader die precies een eeuw geleden met een partner het bedrijf oprichtte, toen nog in een klein pand in het centrum van Leidschendam. ,,Daar zijn we ooit begonnen met rouwkaarten”, vertelt Houdijk, terwijl hij wat oude zwart-witfoto’s laat zien van de drukkerij en de oprichters. Die partner werd uitgekocht en zo werd het een familiebedrijf. De drukkerij ging vervolgens telkens over van vader op zoon en dochter. Vader Jos Houdijk en oom Eric Houdijk, die de drukkerij in 1987 overnamen, verhuisden in 1996 met het hele bedrijf naar het Forepark in Den Haag. Leveranciers mochten namelijk niet meer met hun vrachtwagens over de brug. ,,Mijn vader vond het toen wel jammer om uit het oude centrum weg te gaan, maar voor de toekomst bleek het de juiste stap te zijn geweest.”

Voor Roy was het al op jonge leeftijd duidelijk dat hij later, net als zijn vader en opa voor hem, drukker zou worden. ,,Ik kwam al helpen toen ik 13 was en op mijn 21ste kwam ik hier in vaste dienst.” Na al die jaren doet hij dit werk nog steeds met veel plezier. Het creëren van een product geeft hem veel voldoening. ,,Waar ik vooral trots op ben? Dat zijn een aantal boeken die we van ontwerp tot eindproduct hebben gerealiseerd. Je hebt soms van die boeken waar je van denkt: dit is wel heel bijzonder.”

De meeste klanten blijven ook terugkomen, vertelt hij. ,,Sommige bedrijven zijn al 70 jaar klant.” Volgens zijn oom Eric, die nog in de drukkerij werkt, komt dit vooral door het persoonlijk contact met de klanten. Roy beaamt dat. ,,Ik breng mijn bestellingen altijd zelf rond en hou zo persoonlijk contact met de klanten. We leveren een stukje nazorg. Als er problemen zijn, lossen we die meteen op. Dat gebeurt gelukkig niet zo vaak. Persoonlijk contact en een stukje begeleiding met advies werkt gewoon het beste. Dat waarderen klanten.”

En natuurlijk gaat het soms ook wel eens fout, of bijna fout. ,,Lang geleden moesten we bijvoorbeeld wat maken voor prins Bernhard. Het was eigenlijk een hele simpele klus met 15 tot 20 velletjes, maar wel met speciaal papier: elefantenhaut. We hadden problemen met de leverancier die niet op kwam dagen en stonden onder enorme tijdsdruk.” Het kwam uiteindelijk gelukkig toch goed, omdat het bijzondere papier bij een andere leverancier uit Utrecht kon worden besteld.

Doorgedraaid

Net als veel andere ondernemingen, heeft ook Excelsior last van de coronacrisis. ,,We zijn altijd redelijk goed door crises heen gekomen. We hebben de afgelopen maanden ook gewoon doorgedraaid, helaas wel met minder opdrachten.” Personeel hebben ze in deze periode gelukkig niet hoeven ontslaan. De onzekerheid over de toekomst stelt Houdijk wel voor een dilemma. ,,Gaan we over een aantal jaar de offset drukpers vervangen of wordt deze verruild door een digitale pers?” Daar zijn broer en zus nog niet over uit.


klik voor het origineel

klik voor het origineel

Klik voor het PDF

klik voor het artikel in PDF