KEEPER JENS DIJKSTRA MAAKT INDRUK IN JONG ORANJE

Keeper Jens Dijkstra van WHC/Hercules is door bondscoach Freek Gielen geselecteerd voor Jong Oranje onder 19, dat binnenkort deelneemt aan het EHF Championship. De talentrijke doelman is net terug van het toernooi om de Sparkassecup in Merzig en maakte daar indruk met hoge stoppercentages. ,,Het gaf mij een extra kik om daar goed te presteren en mezelf te laten zien aan buitenlandse scouts.”

De 19-jarige Dijkstra steekt zijn ambities duidelijk niet onder stoelen of banken. Hij wil het hoogste bereiken met Oranje en als clubkeeper in de toekomst graag uitkomen in een buitenlandse competitie.

Enthousiast vertelt hij: ,,In Merzig was het een vierlanden toernooi met toplanden als Duitsland, Hongarije en Zwitserland. Alle drie landen zijn A-landen en dat was voor mij en de andere spelers dus een mooi podium. Ook konden we goed zien hoever we zijn in ons proces naar het EHF Championship binnenkort. Het was een leerzaam toernooi en ik denk, dat we goed op weg zijn.”

A-LAND WORDEN

Het EHF Championship wordt van 16 tot en met 22 augustus in Letland gehouden. Oranje is ingedeeld in poule A met Montenegro, Kosovo en Turkije.

Dijkstra: ,,Het is voor ons het ticket naar het EK en om een A-land te worden is het ook goed voor de lichting onder ons, omdat zij dan ook een A-land worden als wij winnen. Zaterdag spelen we nog twee oefenwedstrijden tegen Houten en Tussem Essen voordat we naar Letland afreizen”, aldus de jongeling die doordeweeks traint op Papendal als lid van de Handbal Academie.

Dijkstra: ,,Daar is nu een stop, dus woon ik weer thuis bij mijn ouders in Limburg. Daar probeer ik regelmatig hard te lopen en doe ik keeperoefeningen, krachttraining en veel rekken. En verder ontspanning zoals series kijken, gamen en zwemmen.”

STERK DUO

Dijkstra is enthousiast over het coach-duo bij Oranje, Freek Gielen en Edwin Kippers.

,,Freek brengt iets verfrissends en is fanatiek. Ook is hij heel strikt en duidelijk en hij kan je veel leren. Edwin is goed met tactieken en brengt veel ervaring mee. Een duo dat elkaar goed aanvult”, aldus de doelman die hoopt bij zijn club WHC/Hercules voorlopig te kunnen doorgroeien en hoog te eindigen in de eredivisie.

De club waar hij ooit als C-tje begon bij Hercules. Tot zijn zestiende jaar handbalde hij daar totdat hij met zijn ouders verhuisde naar Limburg en voor Sittardia uitkwam. Daarna speelde hij ook nog voor de Belgische clubs Sasja en Bocholt. Jens heeft het keepen niet van een vreemde, want vader Nico Dijkstra was in het verleden ook een prima doelman, onder meer bij Hellas.

AD SPORT/PETER LOTMAN