‘DE STAND OP DE RANGLIJST KUN JE VERGETEN’

De handballiefhebbers in de Haagse regio worden dit seizoen verwend met maar liefst twaalf derby’s bij de mannen in de eredivisie. Zaterdag (20.45 uur) staat er wéér een op het programma: het duel tussen WHC/Hercules en Hellas in sporthal Loosduinen. Cirkelloper Jonah Baak van het Combinatieteam laat zijn licht schijnen over de ‘burenruzie’ die altijd bol staat van het spektakel.

Jonah Baak (21) staat bekend als een rustige, sociale, bescheiden jongeman, die niet direct opzienbarende uitspraken de wereld in slingert. Hij is ook na de wedstrijden altijd zorgvuldig in het formuleren van zijn antwoorden en zal zich niet op de borst slaan als hij zijn kwaliteiten heeft getoond. Een echte teamspeler, die zijn eigen prestatie graag ondergeschikt maakt aan het algeheel belang.

Toch kijkt ook Baak met veel plezier uit naar de confrontatie met stadgenoot Hellas. Terwijl WHC/Hercules moeizaam aan het seizoen begon, is opponent Hellas juist bezig aan een sterke reeks. Ze delen de eerste plaats in de eredivisie met Houten, Quintus en BFC. De optredens van de Hellenen zijn uitstekend, maar dat is geen reden voor Baak om tegen het duel op te zien.

,,Integendeel, ik verwacht dat het zaterdag een heel spannende partij gaat worden. Hellas is zeker goed bezig, maar het is misschien een cliché, maar bij een derby kun je de stand op de ranglijst vergeten. Dan spelen allerlei andere factoren een belangrijke rol. Extra spanning voor jonge spelers, het voordeel van het thuispubliek, de vorm van de spelers en vooral de keepers. Bovendien zie je bij ons een stijgende lijn en die zetten we zaterdag gewoon voort.”

STROEVE START

Baak heeft wel een verklaring voor de wat stroeve start van de competitie. ,,Onze trainers Wesley Hage en Nick Masmeijer hebben andere ideeën over de tactiek dan onze vorige coaches. Het heeft dus even geduurd voordat iedereen deze manier van aanpak door heeft. Het is altijd wennen aan elkaar als je anders gaat spelen. Daardoor hebben we punten laten liggen in het begin, maar de puzzelstukjes vallen geleidelijk in elkaar.”

Zelf was de krachtige en trefzekere cirkelloper druk met zijn studie, die de nodige tijd opslokte. ,,Ik zit in mijn vierde jaar van de Hotelschool en ben bezig met mijn premaster. Daarna ben ik geaccepteerd voor de vervolgstudie, een Master in Accounting en Finance aan de Erasmus Universiteit. Daarvoor ga ik vanaf februari ongeveer vier maanden naar Spanje voor mijn eindstage. Via trainer Wesley Hage, die connecties heeft, hoop ik daar een handbalteam te vinden.”

AMERIKAANS TEAM

Jonah Baak, die een Amerikaanse moeder heeft, stond vorig jaar op het lijstje van de bondscoach van de Verenigde Staten. Het zou toch wat zijn als hij in de toekomst nog eens wordt geselecteerd voor de nationale ploeg van de USA. ,,Dat zou inderdaad geweldig zijn. Ik hoop ooit nog eens die kans te krijgen. De laatste tijd heb ik geen contact meer gehad met de coach. Het is dus afwachten en wie weet, komt die mogelijkheid nog in de toekomst.”

Het was ook bijzonder voor de sympathieke sportman om onlangs samen met zijn moeder naar het voetbalduel op het WK tussen Nederland en de USA te kijken. ,,Mijn moeder is dan wel Amerikaanse, maar ze woont inmiddels al zo lang in Nederland dat ze het niet heel erg vond dat Nederland heeft gewonnen”, laat Baak lachend weten.

Tot slot van het gesprek verwijst Jonah Baak nog even naar de bekerwedstrijd die WHC/Hercules onlangs verloor van het derde team van Hellas. De vedetten-ploeg die bestaat uit de gouden generatie die in 2008 landskampioen werd.

Baak kan het nu relativeren: ,,Dat had natuurlijk nooit mogen gebeuren. Maar ja, zo gaat het wel vaker in de beker. We willen die wedstrijd liever helemaal vergeten. Zaterdag kunnen we tegen het huidige eerste team van Hellas laten zien wat we werkelijk kunnen.”

AD SPORT/PETER LOTMAN


foto’s: Ilja Vlietstra/IMV-Fotografie

Jonah Baak is rechtshandig, maar kan óók met links scoren!

Jonah Baak op weg naar een doelpunt tegen Feyenoord