BALANS LEIDT TOT SUCCES

Den Haag – Dat het samensmelten van twee ploegen kans van slagen heeft, bewijzen de handballers van WHC en Hercules. Het combinatieteam staat op de drempel van de eredivisie. Met routinier Boy Koreneef als exponent van de succesrijke Haagse formatie.

Het kon niet uitblijven. Al eerder waren pogingen ondernomen tot een samenwerkingsverband te komen. Ook met andere clubs uit de regio. Toen dat niet lukte, besloten WHC en Hercules, twee gerenommeerde Haagse verenigingen, de handen ineen te slaan. Het móést ook wel. Hercules was gedegradeerd uit de eredivisie en WHC kwam niet  verder in de eerste divisie. De prestaties bleven uit.

Dankzij doortastend optreden van de beide besturen en een reeks gemotiveerde kaderleden lukte het om de eerste teams én een jeugdploeg vol talenten onder één noemer te brengen: B&B Healthcare WHC/Hercules. Een mond vol, maar tot op heden met veel perspectief. De  Hongaarse oefenmeester Zsigmond Makay, op dat moment actief bij WHC, kreeg de technische leiding. Hij boetseerde met zijn staf een representatief team met de beste spelers, jong en oud, uit de twee clubs.

SUCCES

De 29-jarige Ashwin Boyd ‘Boy’ Koreneef kwam uit de Herculesschool en behoort tot de ervaren krachten in het topteam. ,,Deze combinatie is een succes. Het bevalt mij heel goed. De mix van talenten en routiniers is precies goed. Er is een optimale klik onderling, waardoor de samenwerking soepel verloopt. Tussen plezier en prestatie is een perfect evenwicht ontstaan.”

Boy Koreneef blinkt wekelijks uit en scoort meer dan ooit in de uitgebalanceerde ploeg. ,,Het loopt zo goed bij mij, omdat ik veel vertrouwen van coach Makay krijg. Dankzij de kwaliteiten van mijn teamgenoten kom ik beter tot mijn recht. We tillen elkaar in feite allemaal naar een hoger niveau.”

Zsigmond Makay kreeg de lastige taak om de spelers uit twee verschillende culturen tot één team samen te smeden. Koreneef: ,,Dat heeft hij knap gedaan. Hij geeft spelers veel vertrouwen. Op de momenten dat het moet, is hij serieus. Hij kan ook kwaad worden als het niet lekker loopt. Maar hij heeft veel humor en zorgt voor plezier binnen het team.”

ERVARING

Aanvankelijk overwoog de linkshandige schutter na de degradaties te stoppen met handballen op het hoogste niveau. ,,Toen deze combinatie ontstond, had ik er weer zin in. Laten we het maar proberen, dacht ik. Ik speel dit seizoen met een paar leeftijdgenoten die ook ervaring hebben. Dat is veel leuker. Dat merk je ook aan het spel. Er is meer rust in het team en dat komt de samenwerking ten goede.”

Binnen één seizoen dus al de promotie voor WHC/Hercules. Het heeft acht punten voorsprong op de nummer twee, concurrent Olympia/DOS uit Oss. Ook een periodetitel zit al in de achterzak. Iets te zoeken in de hoogste landelijke divisie? Boy Koreneef: ,,Dit team heeft genoeg kwaliteiten om in de eredivisie te spelen. Zeker met deze prima samenwerking tussen Hercules en WHC, ook op jeugdgebied. Op dit moment wordt al geëvalueerd wat er dit seizoen goed liep en waar eventueel verbetering in kan worden aangebracht. Ik heb er alle vertrouwen in.”

AD SPORT/PETER LOTMAN


‘TITEL DIT WEEKEINDE AL PAKKEN’

Het combinatieteam WHC/Hercules heeft met nog vier wedstrijden te gaan acht punten voorsprong op de naaste concurrentie. Zaterdag kunnen de Hagenaars in de derby tegen HVV’70 in Voorschoten (20.00 uur, Vliethorst) de titel pakken. Promotie naar de eredivisie is dan een feit. Boy Koreneef is helder over het doel van dit weekend: ,,We hebben genoeg voorsprong in punten, maar toch willen we het zaterdag beslissen. Je weet nooit wat er in die laatste wedstrijden nog kan gebeuren.