Daan de Koning van het Haagse WHC/Hercules krijgt komend seizoen te maken met zijn broer Bart als trainer/coach. Samen met Richard Rijkens vormt Bart de Koning de nieuwe technische staf van het Combinatieteam. ,,Voor de buitenwereld misschien bijzonder, maar voor mij eigenlijk heel gewoon”, aldus Daan.

De 32-jarige handballer legt uit waarom hij er totaal geen moeite mee heeft naar de opdrachten van zijn (oudere) broer te luisteren.

,,Bart was voor het eerst al mijn trainer in de jeugd bij HV Helius in Hellevoetsluis. Ik was toen twaalf jaar oud. Daarna heb ik hem meerdere keren als trainer/coach van een team gehad. De laatste keer nog in zijn periode als trainer van WHC, eerst in de tweede divisie en later in de eerste divisie. Ik waardeer hem als trainer en coach en ik vind zijn rust langs de lijn een belangrijke kwaliteit. Wanneer Bart de trainer is, dan ben ik gewoon één van de spelers en zal ik net zo hard moeten werken voor mijn plek. Zo hoort het en dat wil ik ook.”

Om die reden weet Daan de Koning ook nog niet hoe zijn rol er komend seizoen gaat uitzien.

,,Ik ga er hard voor werken om in het nieuwe seizoen weer belangrijk te kunnen zijn voor het team. Of dat aanvallend of verdedigend is en of dat in het eerste of tweede team is, wordt de beslissing van de trainers. Ik ben één van de 35 tot 40 spelers die graag onderdeel van de selectie willen zijn en ik ga er vol voor om in het eerste te komen.”

COMPETITIEFIT

In de aanloop naar de competitie doet De Koning, die in het dagelijks leven werkzaam is bij Decathlon aan de Grote Markstraat in Den Haag, er alles aan om fit te blijven.

,,In tijden zonder groepstrainingen is dat best lastig. Individueel werken aan je kracht en conditie is toch anders dan het samen met je team doen. Zelf ben ik af en toe op de racefiets gestapt om nog een beetje fit te blijven, maar ik ben nog niet honderd procent competitiefit. Gelukkig zijn we weer gestart met de groepstrainingen. Helaas nog wel buiten, maar in elk geval kunnen we kennismaken met de nieuwe trainers en hun aanpak. Zo kunnen we met elkaar zorgen, dat we fit zijn voor de competitiestart.”

De altijd strijdlustige Daan de Koning speelde aanvallend veelal op de midopbouw als spelbepaler van het team, maar was vooral ook van grote waarde als verdedigingsspecialist. Hij kijkt met zijn ploeg terug op een mooi seizoen als gepromoveerde club in de eredivisie.

,,Wij hebben goed gepresteerd. Ik ben er trots op, dat we hebben kunnen laten zien wat we waard zijn. Vooral de tweede helft van de competitie hebben we het bijna iedere tegenstander moeilijk kunnen maken. Zsigmond Makay heeft het als trainer met zijn eindeloze enthousiasme en inzet goed gedaan. Hij had de moeilijke opdracht om van twee teams één hechte ploeg te maken en dat heeft hij met succes volbracht. Zelf ben ik vooral ingezet in de dekking en over mijn prestaties op dat vlak ben ik tevreden. Als ik iets fitter was geweest, had ik misschien nog wat meer kunnen laten zien in aanvallend opzicht.”

ROOSKLEURIGE TOEKOMST

De toekomst ziet er voor het gecombineerde WHC/Hercules rooskleurig uit. Het nieuwe trainersduo De Koning/Rijkens beschikt over een mooie mix van routiniers en jonge talenten.

Daan de Koning, die zelf altijd voorop gaat in de strijd, optimistisch: ,,Ik verwacht, dat we weer kunnen meedoen met de bovenste ploegen. Het is een goed moment om ons als team verder door te ontwikkelen. We willen meer conceptueel handbal gaan spelen, waarin iedereen van elkaar weet wat hij op welk moment doet of kan gaan doen. Wij hebben veel kwaliteit in de ploeg en dat is een fijn gevoel. Hierdoor staat er elke wedstrijd wel iemand op die de ploeg op sleeptouw neemt, maar ik denk dat onze kracht komend seizoen vooral het team moet zijn. Werken voor elkaar om het beste resultaat te behalen. Of zoals de trainers er steeds op hameren: ‘the team, the team, the team’. Ik heb veel vertrouwen in de visie van de nieuwe trainers. Zij kunnen spelers technisch beter maken en het team tactisch sterker. Dit in combinatie met het talent en de ervaring kan voor mooie resultaten zorgen.”

AD SPORT/PETER LOTMAN


foto KC Koreneef