Handbalbroers hebben een speciale band met Amerika

De bij WHC/Hercules handballende broers Luca en Jonah hebben binnen de lijnen een nauwe band. Daarbuiten is er, dankzij hun moeder, een sterke binding met Amerika.

Luca Baak vertrok vorig jaar nog naar Amerika om zijn vliegbrevet te halen. En broer Jonah staat op het lijstje van de bondscoach van de Verenigde Staten. Het zijn twee opmerkelijke verhalen van de handballers van WHC/Hercules, die samenkomen bij hun ‘mum’. Zij werd in Californië is geboren, waardoor de band van Luca en Jonah met ‘de States’ er altijd is.

Het maakt bijvoorbeeld de keuze voor Luca om zijn vliegbrevet in Amerika te halen een stuk eenvoudiger. ,,Veel familie woont in Missoula, Montana. Daardoor was het makkelijker om daar naar toe gaan en bij de zus van mijn moeder te logeren. Ik wilde mijn vliegbrevet beslist halen”, vertelt Luca.

De piloot heeft daarvoor wel wat hobbels moeten overwinnen: ,,Ik heb tweemaal mijn verblijf moeten verlengen om het brevet te halen. Het zat nogal tegen met de vliegtuigen die lang in onderhoud waren. Ook de weersomstandigheden werkten niet mee. Er waren toen grote bosbranden met veel rook. Daardoor konden we de bergen niet goed zien en mochten dus niet vliegen. Uiteindelijk had ik geluk, dat de rook een paar dagen wegtrok en we toch toestemming kregen om de lucht in te gaan. Een fantastische ervaring.”

Het avontuur was een combinatie van studie, werk en plezier. ,,Ik ben blij, dat ik het brevet heb kunnen halen. Het helpt bij mijn studie. Ik heb mijn bachelor behaald in Aeronautical Engineering en ben begonnen met de master Aerospace Structures and Materials aan de TU in Delft. Mijn ervaring als piloot kan ik voor de studie gebruiken. Bovendien heb ik die vijf maanden bij mijn familie een geweldige tijd beleefd. Het is toch uitzonderlijk, dat je dit zo kunt meemaken.”

Bondscoach
Voor broer Jonah Baak heeft Amerika om heel andere redenen een betoverende klank. De vierdejaarsstudent aan de hotelschool stond vorig jaar plotseling op het lijstje van de bondscoach van de Verenigde Staten. ,,Ik heb de laatste tijd geen contact meer gehad met de coach. Het is dus afwachten of die mogelijkheid er nog een keer komt. Maar het zou geweldig zijn als ik word geselecteerd voor de nationale ploeg van de USA.”

Net als broer Luca is Jonah begin volgend jaar een tijdje niet beschikbaar voor zijn club tijdens de competitie. ,,Ik ben geaccepteerd voor de vervolgstudie, een master in Accounting en Finance aan de Erasmus Universiteit. Daarvoor ga ik vanaf februari ongeveer vier maanden naar Spanje voor mijn eindstage.”

Voor dat zover is, handballen Luca en Jonah samen bij WHC/Hercules, in de buurt van hun Amerikaanse moeder. Met haar bekeken ze onlangs het voetbalduel op het WK tussen Nederland en de USA, zo vertelt Luca. ,,Mijn moeder is dan wel Amerikaanse, maar ze woont inmiddels al zo lang hier dat ze het niet heel erg vond dat Nederland heeft gewonnen.”

Het tweetal blikt ook nog even op de altijd beladen derby tussen de Haagse rivalen WHC/Hercules en Hellas terug. Luca en Jonah baalden flink van de ruime nederlaag. ,,We misten in het begin te veel kansen en waren daardoor al snel kansloos. Ook ontbraken drie belangrijke spelers. Maar eerlijk gezegd, was Hellas dit keer beter. Onze revanche komt wel als we de return begin volgend jaar spelen.”

AD/PETER LOTMAN


foto’s: PATRICK DOLKENS

DE HANDBALLENDE BROERS LUCA (LINKS) EN JONAH HEBBEN HET GOED NAAR HUN ZIN BIJ WHC/HERCULES. MAAR VOOR DE TWEE BLIJFT, VANWEGE HUN MOEDER, AMERIKA VOOR ALTIJD SPECIAAL