Naast de ruime overwinning van Quintus op E&O was er weinig succes voor de regioploegen in de eredivisie. De beide vrouwenteams van Quintus en VELO verloren en ook de mannen van Hellas gingen ten onder bij BFC. In de regioderby tussen EHC en WHC/Hercules werden de punten eerlijk gedeeld.


EHC – WHC/HERCULES

Coach Wesley Hage van WHC/Hercules beschouwde het 30-30 gelijkspel in de regioderby tegen EHC als een verloren punt. ,,De eerste helft was een gelijk opgaande strijd. Geen van beide ploegen kon uitlopen. Aan het einde van de eerste helft sloegen we eindelijk een gaatje van twee punten. Dat was in een fase waarin we geduldig speelden en onszelf beloonden met goede aanvallen en doelpunten.”

Vervolgens kwamen de Hagenaars sterk uit de pauze en bepaalden het verschil op zes doelpunten. Hage: ,,Daarna maakten wij in de overtal van zes tegen vijf en zes tegen vier te veel fouten. In plaats van dat we rustig uitspelen, krijgt EHC de kansen om onze fouten af te straffen. Daardoor lopen wij niet uit, maar juist EHC.”

In de slotfase kwamen beide rivalen weer op gelijke hoogte. Vervolgend scoorde Lars Vogelaar twee keer en met nog 1.12 minuten op de klok beschikte WHC/H over een voorsprong van twee doelpunten. Hage: ,,Die marge geven we dan mede door een strafworp uiteindelijk in de laatste seconde toch nog weg. Punt onnodig verloren dus.”

Het Combinatieteam miste Kjeld Meijnen vanwege een gescheurde pees in de pink.

Coach Hedi Boumnijel van EHC was trots op zijn team dat er alsnog een puntendeling uit werd gesleept. Hij beschouwde het gelijkspel dus als een gewonnen punt. ,,De laatste tien minuten stonden wij zes doelpunten achter, maar met een geweldige instelling is het toch gelukt om gelijk te spelen. Het was jammer dat wij in het begin van de tweede helft kansen hebben laten liggen, waardoor WHC kon uitlopen naar 19-25. Door te blijven knokken konden we in de laatste seconde door een penalty de gelijkmaker binnen schieten.”

Youri Verschut was de beste schutter met ook nog eens een honderd procent strafworp score. Koelbloedig was hij in de laatste seconde met de beslissende penalty.

Doelpunten WHC/Hercules: Lars Vogelaar (8), Tim Frenk (5), Koen Houdijk (4), Ziggy Eijsenring (3), Tom Scheepmaker (3), Jari van de Moosdijk (3), Jonah Baak (2), Mark Broers (1) en Mitch Giezeman (1).

Doelpunten EHC: Youri Verschut (8), Djimmy Nolet (4), Tim Lammers (4), Pim Hessing (4), Wessel de Rijk (4), Jobbe Heidt (3), Rijk van Doeland (1), Daan Kulker (1) en Andreas (1).


HELLAS

Het Haagse Hellas verloor in Beek de topper van BFC met 33-28. De Limburgse ploeg toonde aan over veel kwaliteit te beschikken en te kunnen meedoen om de titel.

Coach Joris Witjens van Hellas: ,,We hadden een lastige avond. Maakten te veel individuele fouten. Bij de rust stonden we vijf doelpunten achter en die marge liep na het wisselen op tot zeven verschil. Daarna zijn we gedisciplineerder gaan spelen en met meer focus, waardoor we tot twee terugkwamen met nog vijf minuten. Dat kostte veel kracht en op het einde liep BFC nog wat uit.”

Niettemin was Witjens tevreden over de inzet van zijn mannen. ,,De spirit was goed en er was prima samenspel. We hebben alleen wel zowel verdedigend als in de omschakeling naar de aanval te veel steekjes laten vallen. Dat straft BFC meteen af. Het is geen schande om hier te verliezen, maar we hadden het beter kunnen doen.”

Doelman Caspar Hovingh was zoals altijd ook weer realistisch in zijn terugblik. ,,BFC was sterker en heeft terecht gewonnen. We begonnen niet goed als team en ikzelf ook niet. Daardoor kwam BFC al snel op een voorsprong van een paar doelpunten. Na de rust kwam ik terug in de ploeg en ging het samen met de dekking een stuk beter. We kwamen terug van zeven achter naar twee. Dat kostte te veel kracht, vooral ook omdat we in de slotfase risico moesten nemen.”


QUINTUS EN VELO

De vrouwen van Quintus konden het niet bolwerken tegen landskampioen Handbal Venlo. Het team van coach Fred Michielsen verloor met 39-31 na een 23-12 ruststand. Na het wisselen kwam Quintus nog terug tot 26-20. Het was vooral een bijzondere wedstrijd voor Lisanne Kruijswijk. Vorig seizoen nog in het shirt van de Heulse club en nu de aanjaagster van de Limburgse formatie. Zij deed haar oude club pijn door veelvuldig te scoren. In de laatste tien minuten drukte zij extra haar stempel op de partij door de stand naar 30-21 te tillen. De spanning was daarmee uit het duel.

VELO ging in Raalte met 35-31 onderuit tegen Kwiek. Na een zwakke eerste helft was het bij de rust 20-15 voor de thuisclub. Er werd in dat eerste half uur teveel over de linkerkant gespeeld. Na het wisselen werd ook de rechterkant meer in het spel betrokken, waardoor de aanval over de hele linie ging. Dat leverde meer resultaat op.

Drie minuten voor het einde kwam de ploeg uit Wateringen op 31-31, waarna Kwiek alsnog de overwinning naar zich toe trok. Carmen Riepe was met acht doelpunten de beste schutter bij VELO.

AD SPORT/PETER LOTMAN