Het technisch duo van B&B Healthcare WHC/Hercules, Bart de Koning/Richard Rijkens, heeft een drietal ervaren spelers aan de selectie toegevoegd om de jonge talenten te ondersteunen. Jorik Lommen, Ramon Meijer en Bart Batenburg hebben zich bereid verklaard die rol te gaan vervullen bij het Haagse Combinatieteam in de eredivisie.

Richard Rijkens over die opvallende keuze: ,,Wij zijn enorm blij, dat ze vol aansluiten om op die manier onze visie en plannen vanuit het veld verder vorm te geven en hun kennis tijdens de trainingen door te geven aan die jonge gasten. Zij zorgen voor een verdere boost van het ontwikkelprogramma en halen tegelijkertijd nog veel voldoening uit hun eigen spel. Wij gaan die ervaring van deze spelers ten volle benutten.”

Of het drietal ook inzetbaar gaat worden voor de hoofdmacht is afwachten. Rijkens: ,,Dat moet blijken. Iedereen in de selectie begint op nul en scoort vervolgens op ons selectiemodel. Dat is gebaseerd op vijf onderdelen: ontwikkelpotentie, kwaliteit, trainingsopkomst, trainingsmentaliteit en wedstrijdmentaliteit. Dan gaan we beoordelen waar ze staan. Als ze er vol voor willen gaan, is het eerste team uiteraard haalbaar. Bovendien versterkt het onze complete mix in de selectie. Ook als zij uitkomen in het tweede kunnen ze vanuit de trainingen en wedstrijden die rol toch oppakken.”

AFGESCHEURDE KRUISBAND

Ramon Meijer (in juni 27 jaar) was destijds een snelle en handige hoekspeler bij Hercules in de tijd dat de Rijswijkse club nog zelfstandig uitkwam in de eredivisie. Eind 2015 scheurde hij zijn kruisband in de wedstrijd tegen Quintus en daarmee leek zijn handballoopbaan voorbij.

Meijer: ,,Ik was er toen wel even klaar mee, ja. Maar ik heb vanaf het begin gezegd: ik stop, maar ik zeg niet dat ik nooit meer ga handballen. Ik heb gerevalideerd om in elk geval weer de mogelijkheid te hebben op mijn oude niveau terug te komen. Daarna ben ik gestart met racefietsen en heb ik genoten van wat meer vrije tijd. De afgelopen twee jaar heb ik met het derde team in de tweede divisie gespeeld met vroegere teammakkers. Dat was leuk, maar ik merkte dat ik me ging ergeren aan mezelf. Ik was niet meer zo handbalfit dan normaal. Ik vind het lekker om hard te trainen en dus wil ik komend seizoen weer twee keer per week er voor gaan.”

PRIORITEITEN

Ramon Meijer besprak zijn plannen met voormalig ploeggenoten Jorik Lommen en Bart Batenburg en die hadden er ook wel oren naar.

Meijer: ,,Ik ga gewoon lekker starten en hopelijk het plezier weer terugvinden in het handbal. Het blijft tenslotte een geweldige sport. En dan kijken hoe mijn knie erop reageert. Er staat een prima groep en dat in combinatie met mijn vrienden Jorik Lommen en Bart Batenburg maakt het extra leuk. Mijn prioriteiten zijn wel wat veranderd, maar ik kan in elk geval helpen die jonge gasten wat bij te brengen. Als ik niet aan de verwachtingen van de trainers kan voldoen, even goede vrienden en dan zien we wel waar het schip strandt.”

STERKHOUDER

Ook Jorik Lommen (32) had wel zin in de opmerkelijker terugkeer. De sprongschotspecialist was destijds één van de sterkhouders in het succesvolle team van Hercules. Hij maakte een kort uitstapje naar stadgenoot Hellas en werd daarmee in 2008 landskampioen. Ook zijn ervaring kan goud waard zijn voor de jonge talenten.

,,Ik heb een gesprek gehad met Richard Rijkens en Bart de Koning en dat was van beide kanten zeer positief. Hun kijk op handbal komt goed overeen met hoe ik het zie. Eigenlijk ben ik nog te fanatiek om puur recreatief te handballen. Het moest voor mij dus een keuze worden tussen helemaal stoppen of weer een stapje erbij en aansluiten bij de selectie. Gedreven door de liefde voor het spelletje is het de laatste optie geworden. Eerlijk gezegd is óók een reden, dat ik mezelf nog wil bewijzen na de zware operatie en mijn gezondheidsproblemen van twee jaar geleden.”

Lommen hoopt, dat zijn ervaring een welkome aanvulling kan zijn op de visie van de beide coaches. ,,Ik heb vertrouwen in Bart en Richard; zij zijn de juiste mensen voor WHC/Hercules op dit moment. Ik wil hard gaan trainen, maar moet dat wel combineren met mijn werk bij Adidas. In goede samenspraak moet dat lukken. Het is dan aan de coaches of ze meer waarde voor mij zien in het eerste of het tweede team.”

Bart Batenburg heeft al uitgesproken zijn kennis en ervaring bij voorkeur in het tweede team te willen overbrengen op de jonge talenten.

AD SPORT/PETER LOTMAN


       

Bart Batenburg                          Ramon Meijer

Jorik Lommen

© foto’s KC Koreneef