Voor Daan van Vliet had de uitslag van zijn eindexamen een extra dimensie. De 17-jarige Hagenaar is een talentvol handballer en kan deze zomer de stap maken naar een topclub in de Duitse Bundesliga. De enige voorwaarde? Van zijn ouders moest hij eerst zijn havodiploma behalen.

Eindelijk was daar woensdagmiddag het verlossende telefoontje: geslaagd! Daan van Vliet kon zijn geluk niet op. De speler van het Haagse WHC/Hercules is pas 17 jaar, maar snuffelde al aan het grote Oranje. En nu hij zijn diploma op zak heeft, heeft hij groen licht om zijn overstap naar de Duitse Bundesligaclub Gummersbach af te ronden.

,,Ik heb natuurlijk wel behoorlijk in spanning gezeten”, zegt hij. ,,Zo’n geweldige kans om naar de Bundesliga te gaan, had ik niet graag willen missen. Ik had het idee dat de examens goed waren gegaan, maar zeker weten doe je het nooit. Het bericht dat ik was geslaagd, kwam dus als een grote opluchting. Nu mag ik gelukkig aan het avontuur in Duitsland beginnen.”

Groot compliment
Voor zijn huidige club WHC/Hercules, uitkomend in de eredivisie, is de transfer een groot compliment, al wordt het gemis van Van Vliet in het eerste team groot. Hopen dat hij gezakt zou zijn, deden ze uiteraard niet bij de Haagse club. Hoofdcoach Wesley Hage heeft er alle vertrouwen in dat zijn pupil in de top gaat slagen. ,,Daan was echt aan deze stap toe en wij gunnen hem die van harte. Wij zullen hem zeker missen, want het afgelopen seizoen was hij één van de bepalende spelers in ons team. Hij heeft laten zien, dat hij die transfer heeft verdiend.”

De linkshandige opbouwspeler kwam op de radar van Gummersbach vanwege zijn opvallende prestaties in Jong Oranje tijdens grote toernooien op EK’s en WK’s. Om die reden was Van Vliet in het begin van deze week ook twee dagen op Papendal uitgenodigd door de Nederlandse bondscoach Staffan Olsson voor een selecte groep talentrijke spelers. De bedoeling was dat die talenten alvast de sfeer van het grote Oranje konden opsnuiven. ,,Daar merkte ik al, dat het toch een heel ander niveau is dan de eredivisie”, vertelt Van Vliet.

Heel hard werken
Begin juli gaat hij dus een paar treden hoger aan de slag bij die gerenommeerde Bundesligaclub. Van Vliet: ,,Ik verwacht dat de trainingen daar van een hoog niveau zijn. Het wordt heel hard werken, maar dat vind ik alleen maar goed om me nog beter te kunnen ontwikkelen. De hele dag met handbal bezig zijn, vind ik geweldig”, laat de linkshandige schutter weten.

Zoals alles bij de Duitse topclubs zijn de faciliteiten prima geregeld. Van Vliet: ,,Ik ga daar samen met nog twee andere jongens wonen in één huis. Alles zelf doen zal even wennen zijn vergeleken met thuis, maar dat gaat wel lukken. Het niveau is top. De A-jeugd van de club speelt A-Jugend Bundesliga, dus dat is een normale competitie met de jeugdteams op een hoog niveau. Vergelijkbaar met hier in Nederland de landelijke jeugddivisie, maar dan natuurlijk veel sterker. En het tweede team van Gummersbach speelt in de derde Bundesliga.”

Het zal dus bikkelen worden voor de jeugdige Daan van Vliet na een periode met de nodige successen bij WHC/Hercules. Hij werd met de A-jeugd vorig seizoen Nederlands kampioen en brak dit jaar door in de hoofdmacht van het Combinatieteam.

,,Ik heb er ongelofelijk veel zin in om nu deze uitdaging in Duitsland aan te gaan. Het is een niveau waarvan je hoopt er ooit terecht te kunnen komen. Dat is nu dus gelukt. Kijken hoever ik kan komen. Ik ga in elk geval keihard werken om er een succes van te maken.”

Peter Lotman 🖋️

Peter’s artikel is ook via AD online voor AD-abonnees te lezen via deze link

Nu ook te downloaden in PDF (bron: AD digitaal dd 14 juni 2024)


foto’s: © Patrick Dolkens en Privéfoto

Daan van Vliet is geslaagd en maakt zich op voor een avontuur bij de Duitse topclub Gummersbach