OVERZICHT HANDBAL DEN HAAG

ZWARTE DAG VOOR DE REGIOPLOEGEN IN DE EREDIVISIE

De herstart van de competitie na de winsterstop bracht de Haagse regioploegen in de eredivisie niet veel goeds. Hellas, WHC/Hercules en EHC verloren alle drie hun wedstrijd, al was het ene verlies pijnlijker en een grotere tegenvaller dan de andere nederlaag.


GEHAVEND WHC/HERCULES TE SLORDIG

WHC/Hercules trad door blessures en een schorsing gehavend aan tegen het Opleidingsteam van landskampioen Aalsmeer. Na de acceptabele 14-14 ruststand werd het uiteindelijk 24-31.

Vooral het missen van de vele open kansen brak het team van coach Richard Rijkens uiteindelijk op. Ook de technische fouten aan Haagse zijde stelde Aalsmeer in de gelegenheid om vanuit de snelle tegenaanval makkelijk te scoren.

Coach Rijkens: ,,Wij hebben veel kleine en ook serieuzere blessures, waardoor er maar vier spelers wedstrijdfit waren. We hebben er voor gekozen om het team aan te vullen met spelers van het tweede team.”

Ole Poeth was terug uit Finland van een studiereis van vier maanden en heeft maar een week meegetraind. Hij moest voor een groot deel van de wedstrijd de linkerhoek positie opvangen en deed dat erg goed. Ook Kjeld Meijnen speelde een prima partij. Hij regelde samen met Mark Broers de dekking en was effectief vanuit de rechterhoek, terwijl hij normaal op de cirkel speelt.

,,Helaas viel ook Koen Houdijk nog uit met een knietje op zijn bovenbeen, waardoor er veel dreiging wegviel. De laatste tien minuten waren rommelig met veel technische fouten en ook de dekking stond minder sterk dan in de eerste helft. Daardoor ontstond er nog een geflatteerde uitslag”, aldus Rijkens.

Luka Furth, die vorig jaar overstapte van WHC/Hercules naar Aalsmeer, speelde een goede wedstrijd. De lange schutter, die ook de strafworpen onberispelijk binnen schoot: ,,Het ging wel lekker, al was het een slordige wedstrijd aan beide kanten. Door een sterk laatste kwartier hebben wij uiteindelijk gewonnen. Toen liepen we nog ruim uit naar een grotere overwinning.”

Kjeld Meijnen (5), Lars Vogelaar (5), Jari van de Moosdijk (4), Koen Houdijk (3) en Ole Poeth (3) waren bij het Combinatieteam de beste schutters.


VERRASSENDE NEDERLAAG  HELLAS

Hellas zorgde met de 22-21 nederlaag bij Havas in Almere voor de grootste domper. De Hagenaars waren voor het Kerstreces juist zo lekker op dreef met de puntendeling tegen koploper Houten. Maar ditmaal moest het team van coach Maarten Roestenburg onverwacht de punten inleveren bij Havas.

Roestenburg ontevreden en teleurgesteld: ,,Onbegrijpelijk en onnodig deze nederlaag. We komen met 5-0 voor en dan is er eigenlijk weinig aan de hand. Maar dan beginnen we in de eerste helft al met het missen van diverse kansen. Op die manier laten we Havas helemaal terug in de wedstrijd komen. Door wat personele problemen en het inpassen van nieuwe spelers hebben we in een andere samenstelling gespeeld. Dat kan soms goed en soms slecht uitpakken. Nou, dit keer ging het verkeerd. In de tweede helft hebben we het helemaal weggegeven door het missen van grote kansen. Ook was er te veel balverlies. Er is komende week dus veel werk aan de winkel.”

Ook keeper Caspar Hovingh vond het een zware tegenvaller. ,,We begonnen heel goed met die 0-5 voorsprong. Dan laten we ook bij vlagen goed handbal zien. Daarna gaat het mis en doen we onszelf enorm tekort. Jammer, want nu is dat punt tegen Houten eigenlijk niets meer waard.”

Na de 0-5 en 1-6 door Olivier Beltman, Wessel Coster en Loek van Bergen en Henegouwen kon Havas weer terugkomen tot 9-9. De 10-12 ruststand was mager, maar bood nog voldoende perspectief. Maar direct na het wisselen, boog de thuisclub, met de altijd sturende en stuwende Theo van den Berg, die achterstand binnen vijf minuten om naar een 15-12 voorsprong. Daarna kwam Hellas nog wel op 19-19 en 21-21, maar zelfs een gelijkspel zat er niet meer in voor de Hagenaars.

Olivier Beltman (5), Loek van Bergen en Henegouwen (4), Wessel Coster (3) en Ismail Fakhir (3) waren de beste schutters bij Hellas.


EHC ONDANKS NEDERLAAG TEVREDEN

EHC verloor weliswaar met 32-30 bij het Opleidingsteam van Volendam, maar het team van coach André van den Bosch zette toch de stijgende lijn van voor de winterstop door. De club uit Leidschendam-Voorburg ziet steeds beter kans om aan te haken bij de gerenommeerde ploegen in de eredivisie.

Coach Van den Bosch: ,,Wij pakten halverwege de eerste helft brutaal de leiding met 9-5. Toch was het bij de rust weer in evenwicht: 15-15. Ook tien minuten na de rust bleven we tot 20-20 goed bij. Daarna liep Volendam weg naar 21-26. We kwamen terug tot 25-26 en één minuut voor tijd was het zelfs nog 30-31. Het lukte jammer genoeg niet de gelijkmaker binnen te schieten.”

Doelman Rolf Wubben keepte een prima wedstrijd en ook Youri Verschut (8x raak) speelde een verdienstelijke partij en in dienst van de ploeg. Pim Hessing was opnieuw, zoals de laatste weken, de uitblinker.

Van den Bosch: ,,Ik ben tevreden over hoe we op dit moment als team met inzet spelen. Dit soort wedstrijden worden op details beslist en daar moeten wij nog aan werken. Ook de afronding moet bij sommige spelers beter worden. Een puntendeling zou verdiend zijn geweest.”

 

AD SPORT/PETER LOTMAN