De Haagse handbalderby tussen WHC/Hercules en Hellas had voor Mitch Giezeman een extra dimensie. De 19-jarige handballer verhuisde op zijn zesde jaar naar Zwitserland, speelde daar op hoog niveau en keerde dit seizoen voor zijn studie terug bij Hercules, de club waar hij ooit begon. Giezeman scoorde viermaal, maar verloor de broederstrijd met 21-23van de eeuwige rivaal.

De baan van zijn moeder was destijds de reden van de emigratie. ,,Haar werk verhuisde naar Zwitserland en ons gezin ging mee. Ik ben nu terug in Nederland voor mijn studie International Sports Management aan de Haagse Hogeschool. Wat ik daarna doe, weet ik nog niet. Misschien terug naar Zwitserland of een andere land. Ik vind het leuk weer in Nederland te wonen, zodat ik mijn familie in Den Haag en Breda kan bezoeken.”

HOOFDMACHT

Giezeman kwam in het Alpenland uit voor HSG Leimental in de U19 en trainde en speelde ook mee met de hoofdmacht in de Eerste Liga. ,,Ik stond daar aanvallend op de cirkel en in het middenblok van de verdediging. Ik wilde graag naar een Nederlandse club op hetzelfde niveau. Via mijn ouders, die bij HVL en Wings hebben gespeeld, kwam ik in contact met WHC, dat is ontstaan uit die clubs. Ik werd door de trainers Bart de Koning en Richard Rijkens uitgenodigd om mee te trainen en het klikte meteen met iedereen alsof ik er al jaren speelde.”

Ook in het Combinatieteam vervult Giezeman, die over veel fysieke kracht beschikt, dezelfde rollen als bij zijn Zwitserse club. Hij is onverstoord, werkt hard, heeft een ijzeren conditie en is een echte teamspeler. ,,Ik moest wennen aan een nieuw team en de Nederlandse manier van handballen. Het is hier minder hard, maar het lukt me om goed mee te draaien. In de regio Basel, waar ik woonde, hadden we ook deze derby’s tegen TV Pratteln. Net als hier speel je  tegen jongens die je al je hele handbalcarrière tegenkomt en door en door kent.”

EXTRA DRUK

Giezeman herkent dus de rivaliteit die in Den Haag al jaren bestaat tussen Hellas en Hercules. ,,Er zit extra druk op zo’n wedstrijd, omdat de tegenstander bij je om de hoek woont. Die wil je zeker verslaan. Je krijgt er extra motivatie door en daarom is het jammer, dat we die energie niet hebben omgezet in een overwinning.”

AD SPORT/PETER LOTMAN


foto Jet van Bergen en Henegouwen