LUCA HAALDE ZIJN PILOTENBREVET EN JONAH STAAT OP LIJSTJE BONDSCOACH USA

De broers Luca (23) en Jonah (21) Baak zijn voortreffelijke handballers in het eerste team van WHC/Hercules dat uitkomt in de eredivisie. Binnen de lijnen hebben ze een nauwe band met elkaar en daarbuiten hebben ze allebei een binding met de Verenigde Staten dankzij hun Amerikaanse moeder.

Luca Baak vertrok vorig jaar naar Amerika om zijn vliegbrevet te halen. Broer Jonah staat op het lijstje van de bondscoach van de Verenigde Staten. Twee opmerkelijke verhalen die samenkomen bij hun mum die in Californië is geboren.

,,Ik wilde beslist dat vliegbrevet halen”, verklaart Luca Baak zijn passie om tijdelijk naar de States te vertrekken. ,,Het behalen van mijn pilotenbrevet is altijd al een jongensdroom geweest. Veel familie woont in Missoula, Montana. Daardoor was het makkelijker om daar naar toe te gaan en bij de zuster van mijn moeder te logeren.”

HOBBELS OVERWINNEN

De piloot heeft wel wat hobbels moeten overwinnen: ,,Ik heb tweemaal mijn verblijf moeten verlengen om het brevet te halen. Het zat nogal tegen met de vliegtuigen die lang in onderhoud waren. Ook de weersomstandigheden werkten niet mee. Er waren toen grote bosbranden met veel rook. Daardoor konden we de bergen niet goed zien en mochten dus niet vliegen. Uiteindelijk had ik geluk, dat de rook een paar dagen wegtrok en we toch toestemming kregen om de lucht in te gaan. Een fantastische ervaring.”

Het avontuur was een combinatie van studie, werk en plezier. ,,Ik ben ontzettend blij, dat ik het brevet heb kunnen halen. Het helpt ook bij de studie. Ik heb mijn bachelor behaald in Aeronautical Engineering en ben inmiddels begonnen met de Master Aerospace Structures and Materials aan de TU in Delft. Mijn ervaring als piloot kan ik goed voor de studie gebruiken. Bovendien heb ik die vijf maanden bij mijn familie een geweldige tijd beleefd. Het is toch uitzonderlijk, dat je dit zo kunt meemaken.”

NATIONALE PLOEG USA

Voor broer Jonah Baak heeft Amerika om heel andere redenen een betoverende klank. Hij stond vorig jaar plotseling op het lijstje van de bondscoach van de Verenigde Staten. De vierdejaarsstudent aan de Hotelschool enthousiast: ,,Het zou toch geweldig zijn als ik word geselecteerd voor de nationale ploeg van de USA. Ik hoop ooit nog eens die kans te krijgen. Ik heb de laatste tijd geen contact meer gehad met de coach. Het is dus afwachten of die mogelijkheid er nog een keer komt.”

Net als broer Luca zal Jonah begin volgend jaar een tijdje niet beschikbaar zijn voor zijn club tijdens de competitie. ,,Ik ben bezig met mijn premaster. Daarna ben ik geaccepteerd voor de vervolgstudie, een Master in Accounting & Finance aan de Erasmus Universiteit. Daarvoor ga ik vanaf februari ongeveer vier maanden naar Spanje voor mijn eindstage. Via trainer Wesley Hage, die connecties heeft, hoop ik daar een handbalteam te vinden.”

Het was ook bijzonder voor de fanatieke sportman om onlangs samen met zijn moeder naar het voetbalduel op het WK tussen Nederland en de USA kijken. ,,Mijn moeder is dan wel Amerikaanse, maar ze woont inmiddels al zo lang in Nederland dat ze het niet heel erg vond dat Nederland heeft gewonnen”, laat Baak lachend weten.

GEEN SPANNING

Waarna het tweetal ook nog even terugblikt op de altijd beladen derby tussen de Haagse rivalen WHC/Hercules en Hellas. Van spanning was dit keer geen sprake, want de Hellenen wonnen overtuigend met tien doelpunten verschil.

De Baakjes balen er flink van, maar kunnen de knop snel omzetten. ,,We misten in het begin te veel kansen en waren daardoor al snel kansloos. Ook ontbraken drie belangrijke spelers. Maar eerlijk gezegd, was Hellas dit keer beter. Zij speelden een goede pot handbal. Onze revanche komt wel als we de return begin volgend jaar spelen.”

AD SPORT/PETER LOTMAN


Luca (links) en Jonah Baak