KAPITEIN OP HET VELD EN STUURMAN OP HET SCHIP

Navigeren, manoeuvreren en laveren. Tim Frenk (26) kan het allemaal. Niet alleen als toekomstig stuurman op een schip van de Holland America Line, maar ook binnen de lijnen als handballer bij eredivisionist WHC/Hercules. ,,De controle over zo’n schip geeft een machtig gevoel.”

Net terug van zijn stage aan boord van de Ms Rotterdam spat het enthousiasme er vanaf. De opleiding tot stuurman lijkt hem op het lijf geschreven. ,,Ik heb stage gelopen op de brug en in de machinekamer. Tijdens deze periode van drie maanden heb ik ‘wachten’ gelopen op zowel de brug als in de engine control room. Ik heb alles moeten doen, ook de dagelijkse werkzaamheden zoals onderhoud in de machinekamer en presentaties opstellen op de brug voor de vaarroutes en de manoeuvres. Ik heb er veel van geleerd.”

Over de begeleiding tijdens zijn stageperiode is Frenk vol lof. ,,Andere stuurmannen én-vrouwen en engineers hebben mij goed geholpen. Als kers op de taart heb ik mijn tijd op de brug mogen afsluiten met een eigen manoeuvre. Uiteraard onder begeleiding van de kapitein en een co-navigator. Het geeft zo’n onwijs machtig gevoel om de volledige controle te hebben over een schip van bijna 100.000 ton.”

MOOIE TIJD

Trots vertelt hij: ,,Ik ben vooral dankbaar hoe ik aan boord ontvangen ben. Het team was geweldig en ik heb een mooie tijd beleefd zowel wat het leren betreft als recreatief.” En dan lachend: ,,Een hele dag op een wit zandstrand in het Caribisch gebied beachvolleyballen en drankjes drinken met fijne collega’s zijn de mooiste herinneringen aan deze stage.”

Inmiddels is Tim Frenk terug naar school om zich verder te specialiseren als stuurman. ,,Na de zomervakantie ga ik een minor volgen en daarna de rest van mijn vaardagen afmaken in mijn laatste stage. Deze mag ik gelukkig afronden bij de Holland America Line. Daarna hoop ik afgestudeerd te zijn en een contract te krijgen als derde stuurman bij de HAL.”

Sportman Frenk heeft er alles aan gedaan om fit te blijven tijdens zijn stage. ,,In de eerste maand lukte dat goed en boekte ik zelfs vooruitgang. Daarna heeft covid ook op het schip roet in het eten gegooid. De leiding moest de twee sportscholen aan boord sluiten. Omdat het werk veel fysieke inspanning vraagt, bleef ik toch in conditie. Het is alleen niet de juiste conditie voor mij als handballer in de eredivisie. Tijdens de eerste training kon ik goed meekomen, maar daarna merkte ik toch dat ik maanden krachttraining heb gemist.”

CORONA

Opvallend was, dat de sterke handballer ná zijn terugkeer corona opliep. ,,Best apart, dat het lukt om maandenlang te reizen, met duizenden passagiers aan boord, zonder corona en dat het daarna wel gebeurt. Ik heb het waarschijnlijk tijdens de training opgelopen, omdat in die week bijna de hele selectie positief testte. Ik kreeg klachten toen ik een dagje wegging met mijn vriendin. Uit een zelftest en PCR-test bleek dat ik positief was. Maar ik ben nu gelukkig klachtenvrij en topfit.”

Dat komt mooi uit want donderdagavond staat voor Tim Frenk, die tot zijn vertrek aanvoerder was, de derby tegen EHC op het programma. ,,Ik ben extra gretig om weer te handballen na al die maanden. Dat geldt ook voor de ploeg, die door besmettingen een tijdje niet heeft gespeeld.”

En de kansen?  Frenk, alsof hij net als in de stuurhut alles onder controle heeft: ,,Winnen natuurlijk. Wij varen de laatste tijd de juiste koers.”

AD SPORT/PETER LOTMAN  


foto: privécollectie Tim

(klik op de foto’s voor het origineel)