QUINTUSVROUWEN  BEGINNEN MET OVERWINNING

De vrouwen van Quintus zijn de nieuwe competitie in de eredivisie met succes begonnen. In Venlo won het team van coach René Zwinkels de altijd zware uitwedstrijd met 27-30. Het was een gelijk opgaande strijd, die de Heulse formatie pas in de laatste tien minuten in Westlands voordeel besliste. Grootste tegenvaller was het uitvallen van tweede keepster Kim van Vliet met opnieuw een kruisbandblessure.

Coach Zwinkels over het spelverloop: ,,In de eerste helft maakten we te snelle keuzes. Vooral de linker kant van Venlo was sterk en daar hebben we pas later verdedigend beter op geanticipeerd. In de tweede helft hebben we een kleine voorsprong te snel weggegeven. Uiteindelijk hebben we in de laatste tien minuten door goed spel met lange aanvallen de partij naar ons toegetrokken.”

Keepster Esther de Vos behoorde tot de uitblinksters. Ook Tess van der Knaap was verdedigend en aanvallend nadrukkelijk aanwezig. Angelique van Duijvenbode maakte haar comeback na haar schouderproblemen en scoorde drie keer. Ook het combinatiespel tussen Anouk Zwinkels en Celine Michielsen verliep succesvol.

Anouk Zwinkels (7x raak), Celine Michielsen (4), Alieke van Maurik en Tess van der Knaap (beiden 3x) waren de beste schutters.

HELLAS

De mannen van Hellas beschikten het grootste deel van het duel met Houten over een voorsprong: 7-5, 16-14, 19-17, 22-19. Toch moesten de Hagenaars in de eerste wedstrijd van de alternatieve competitie met 24-25 de punten aan de tegenstander laten. Hellas verspeelde in die beslissende fase de 22-19 voorsprong.

Coach Maarten Roestenburg: ,,Heel jammer, toch zijn wij tevreden met dit resultaat. Ik heb goed kunnen doorwisselen en we hebben wat zaken uitgeprobeerd. Dan ontstaan er ook meer fouten. Wij hadden de wedstrijd eerder op slot moeten gooien. Op het laatst een beetje pech en dan verlies je nipt. Maar in totaliteit dik tevreden.”

Hellas begon met een tegenvaller toen keeper Caspar Hoving tijdens de vrijdagtraining een enkelblessure opliep. Strompelend op krukken moest hij toekijken en zag hoe de jeugdige vervanger Rens Hulspas een voortreffelijk debuut maakte. Ook nieuwkomer Quincy Kompier ontbrak nog; Tjalle Barreveld was dit keer de tweede keeper.

Coach Roestenburg bracht in de laatste tien minuten van de eerste helft vooral zijn jonge gasten binnen de lijnen. ,,Ook toen het spannend werd, heb ik juist steeds doorgewisseld. Met de bedoeling dat die jonkies dat ook kunnen ervaren. Genoeg speeltijd geven aan iedereen was de opzet. Dit zijn wedstrijden om meters te maken.”

Het was trouwens een prima wedstrijd voor de broederparen. Kevin en Michael Pronk (samen zeven doelpunten), Thierry en Yannick van Zundert (samen zes keer raak) en Thomas en Olivier Beltman speelden allen een prima wedstrijd.

Wessel Coster was topscorer met zes doelpunten. Ook Pim van Starrenburg (3) en Loek van Bergen en Henegouwen (2), met een fraaie vlieger als laatste doelpunt, kwamen tot scoren.

WHC/HERCULES

Ook de andere Haagse ploeg, WHC/Hercules, startte onwennig en verloor eveneens in de slotfase met 28-29 van Havas Almere. De ploeg van het technisch duo Bart de Koning/Richard Rijkens gaf vijf minuten voor tijd een 26-23 voorsprong uit handen.

De thuisploeg miste een aantal basiskrachten. Luca Baak (drie maanden naar Amerika), Tim Vleeshouwer (drie maanden naar Dubai), Stefan Coster (drukke werkzaamheden; training pas  vorige week hervat). Stefan Stapper (vriendin in verwachting), Erwin Roeleveld (pas vader geworden) en Daan de Koning trainden niet vanwege werkzaamheden en daarmee gepaard gaande covid-risico. Michel van Beijnum was absent, maar is volgende week weer van de partij.

Coach Bart de Koning: ,,Moeilijk begin, maar toch leuke dingen gezien. Het moet allemaal nog scherper, zekerder en we moeten minder technische fouten maken. Mark Broers deed het goed in de tweede helft. Ziggy Eijsenring en Jonah Baak zaten ook goed in de wedstrijd. Onze afronding was nog onvoldoende en keuzes soms niet in orde. Genoeg dus om de komende negen wedstrijden te verbeteren.”

AD SPORT/PETER LOTMAN