HAGENAARS BOEKEN EERSTE OVERWINNING; WESTLANDERS UIT BEELD VOOR TITEL

De meest verrassende uitslag in de eredivisie was toch wel de ruime 31-24 overwinning van WHC/Hercules op regiogenoot Quintus. Het vlot combinerende Combinatieteam was op alle fronten de betere ploeg met als uitblinkers keeper Ole van Grieken en de schutters Mitch Giezeman (7x raak) en Thimo Bakker (5). Bij de Westlanders onttrok Rick van Ravesteijn zich met 13 doelpunten aan de malaise.

De grote vraag na afloop was uiteraard: was WHC/Hercules nu zo goed of Quintus slecht? Allebei eigenlijk. Het team van het technisch duo Wesley Hage/Nick Masmeijer speelde een voortreffelijke wedstrijd en pakte direct vanaf het begin het initiatief. Quintus wekte door het onsamenhangende spel geen moment de indruk, dat het werkelijk wil meespelen om de titel.

Vorige week ging de ploeg van trainer Ruben Schelbert en assistent Bart de Koning al onverwacht onderuit tegen het Haagse Hellas. Dat leek een incident tegen de toen óók sterk spelende Hagenaars. Maar tegen WHC/H bleek, dat het toch iets van structurele aard dreigt te worden. De aanvallende acties van de Westlanders misten elke overtuiging, er was nauwelijks een tactisch plan te ontdekken, de schoten uit de tweede lijn waren spaarzaam en alleen vanaf de cirkel werd de Heulse ploeg gevaarlijk via Rick van Ravesteijn.

TACTISCH PLAN

Hage/Masmeijer hadden hun zaakjes wél prima voor elkaar. ,,We hebben de wedstrijd van Quintus tegen Hellas goed geanalyseerd. Daaruit bleek, dat zij heel veel binnen de negen meter spelen met korte wissels. Daar hebben wij ons op ingesteld en konden zodoende vaak de bal onderscheppen en in de break gaan. Van afstand kwam er bijna geen gevaar.”

Ook de boodschap voor de Haagse verdedigers was duidelijk. ,,Laat Van Ravesteijn maar draaien en schieten, want als je hem aanpakt heb je steeds twee minuten aan je broek. Hij is de enige die scoort en de rest is makkelijk af te stoppen.”

Dát was een prima recept tegen Quintus, dat heel snel moet proberen het actieplan aan te scherpen. Anders eindigt de voormalig BENE-League deelnemer uiteindelijk in de kleurloze middenmoot.  Opbouwer Marc de Vreede, die samen met Van Ravesteijn wél de nodige beleving aan de dag legde, was na afloop woedend. ,,Wat een slap gedoe. Ik had me mijn laatste jaar heel anders voorgesteld. Nog één keer met z’n allen er keihard tegenaan en dan afscheid nemen met een kampioenschap in de eredivisie. Maar als we zo blijven spelen, gaat het dat niet worden.”

GEDREVEN ACTIES

Door de kritiek op Quintus zou de voortreffelijke prestatie van WHC/Hercules een tikkeltje ondergesneeuwd raken. En dat zou onterecht zijn. Met gedreven acties, bij vlagen oogstrelend combinatiespel en effectieve afronding van de kansen was de thuisclub direct vanaf het begin op stoom.  Vooral Mitch Giezeman was aan de cirkel trefzeker en hij werd regelmatig knap aangespeeld door Lars Vogelaar, Luca Baak of Koen Houdijk, die weer als vanouds met veel beweging en dus dreiging speelde.

Ook een groot aandeel in de 12-6 voorsprong na twintig minuten had rechterhoekspeler Thimo Bakker. Als rechtshander is het lastig uit die hoek, maar hij scoorde fraai met een perfect hoekvergroting.

Na de 14-10 ruststand, werd het bij 16-14 en 17-16 (tiende minuut) nog even penibel voor het Combinatieteam. Quintus leek de gelijkmaker te gaan maken, maar sterk keeperswerk van uitblinker Ole van Grieken voorkwam dat. Vervolgens denderde Hercules door Ziggy Eijsenring (2x), Thimo Bakker (2x), Mitch Giezeman (2x) en Sander Lassooij naar 24-16. Quintus had in die fase totaal geen antwoord op het snelle combinatiespel van de Hagenaars.

Het kwaad was geschied en via 26-19, 28-22 en 30-23 boekte WHC/Hercules, met de geweldige support van het thuispubliek in Boswijk, de eerste overwinning van dit seizoen. Coach Masmeijer glunderend: ,,We zitten midden in de opbouw van een nieuwe ploeg. Daarom ging het in het begin van de competitie nog niet naar wens. Dit hadden we hard nodig om aan te tonen, dat we op de goede weg zijn.”

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****) : Vooral door het verrassende scoreverloop én het sterke spel van WHC/Hercules was de derby het aankijken meer dan waard. Quintus leverde slechts af en toe een bijdrage aan het duel met de beheerste doelpunten vanaf de cirkel. Dat de overmacht van de thuisclub zó groot zou zijn, had niemand vooraf kunnen vermoeden.

Scheidsrechters (**** en een halve ster): Carla van Dijk en Marieke Smit floten een uitmuntende wedstrijd. Een dikke 9 met de complimenten. Alles ging goed: voordeelregel, aanvallende fout, de tijdstraffen en strafworpen waren in evenwicht. Uitstraling en overwicht zijn de trefwoorden voor de prestatie van dit koppel.

Doelpunten WHC/Hercules: Mitch Giezeman (7), Thimo Bakker (5), Ziggy Eijsenring (4), Luca Baak (3), Sander Lassooij (3), Erwin Roeleveld (3), Tim Frenk (3), Koen Houdijk (1), Mark Broers (1) en Lars Vogelaar (1).

Doelpunten Quintus: Rick van Ravesteijn (13), Marc de Vreede (3), René de Bakker (3), Jordan Beukman (2), Max van Zijderveld (1), Timo Blom (1) en Dean van Haeren (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN


foto’s: Maarten Knol / meer foto’s op www.SportSnap.nl

WHC/Hercules HS1 vs Quintus HS1

WHC/Hercules HS1 vs Quintus HS1

WHC/Hercules HS1 vs Quintus HS1

WHC/Hercules HS1 vs Quintus HS1

WHC/Hercules HS1 vs Quintus HS1

WHC/Hercules HS1 vs Quintus HS1

WHC/Hercules HS1 vs Quintus HS1