KOPLOPER E&O LEGT TEKORTKOMINGEN VAN WHC/HERCULES BLOOT

Dat er een groot verschil bestaat tussen de debutant en de koploper in de eredivisie, bleek zaterdag. WHC/Hercules had als gepromoveerde club niets in te brengen tegen de lijstaanvoerder: 26-41. Op alle onderdelen werden de Haagse handballers afgetroefd.

Vooral fysiek kwamen de ‘jonkies’ van coach Zsigmond Makay tekort. Direct in het begin al werd de thuisclub platgewalst door de robuuste Drenten. Binnen vijf minuten was het 0-4 en zonder de kans te krijgen te herstellen denderde E&O door naar 2-8. Makay over die fase: ,,Toen was al duidelijk, dat we het zowel in de aanval als de verdediging qua kracht niet konden bijbenen. Soms kunnen we dat compenseren, maar dit keer totaal niet.”

Een duidelijk voorbeeld aan Drentse kant was de niet af te stoppen Daan Molenbroek. Met soms twee verdedigers op zijn nek worstelde hij zich door de Haagse verdediging om dan ook nog te scoren. De lichte junioren van Makay waren daar niet tegen opgewassen.

Ook op snelheid kwam het combinatieteam er niet aan te pas. Het tempo lag bij E&O aanzienlijk hoger en met die flitsende combinaties sneden ze als een warm mes door de boter. Aanvoerder Daan de Koning is altijd één brok onverzettelijkheid, maar ook hij zag de tegenstanders aan alle kanten voorbij vliegen. Balend na afloop: ,,Er was geen houden aan, omdat wij elkaar te weinig steunden. Er werd slecht overgenomen en meestal reageerden wij een fractie te laat. Het hoge tempo brak ons in de eerste helft al op.”

Bij de thuisclub kon alleen de razendsnelle Erwin Roeleveld zich meten met dit niveau. Hij scoorde tien keer en had een schotpercentage van honderd procent.

TACTISCH

Coach Freek Gielen van E&O had de zaken tactisch uitstekend voor elkaar. Hij had de opponent goed bestudeerd en wist precies waar de zwakke plekken zaten. Dat kun je aan de jonge, ambitieuze trainer wel overlaten. Zijn collega Makay daarover: ,,Wij beschikken over jonge spelers die dat inzicht nog niet hebben. Je ziet ze soms vertwijfeld om zich heen kijken, omdat ze niet weten waar een tegenstander naar toe start. Dan ben je altijd te laat. Dat is een kwestie van trainen, maar tactisch inzicht moet ook al in een speler aanwezig zijn.”

WEERSTAND

De talenten van WHC/Hercules hebben in potentie genoeg technische bagage, maar als ze op veel weerstand stuiten komt dat niet tot zijn recht. Dan moet er gebikkeld worden en dan gelden andere wetten. E&O liet zien, dat techniek gekoppeld aan wilskracht en knokken voor elkaar tot succes kan leiden. Uitblinker Roeleveld: ,,Als wij snel op ruime achterstand komen, zoals vandaag bij 12-4 en 16-6, dan is het geloof verdwenen. Het zelfvertrouwen krijgt dan zo’n knauw dat we het niet meer kunnen goedmaken. Daar moeten die jonge gasten aan wennen.”

Veel, zo niet alles, ging dus dit keer mis bij WHC/Hercules. Geen schande tegen de titelkandidaat. Makay oordeelde dan ook mild: ,,Het leerproces is in volle gang. Daar hoort dik verliezen ook bij.”

Doelpunten WHC/Hercules: Erwin Roeleveld (10), Ziggy Eijsenring (3), Luca Baak (3), Stefan Coster (3), Tom Scheepmaker (2), Daan de Koning, Luka Furth, Kjeld Meijnen, Lars Vogelaar en Tim Vleeshouwer.

Bij E&O waren Calvin van der Scheer (9), Daan Molenbroek (8) en Daniël van der Ham (8) de beste schutters.


WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (**): Het was zó’n eenzijdig duel dat er nauwelijks te genieten viel. Een wedstrijd wordt mede aantrekkelijk door de spanning en die was er vanaf het begin al niet meer. Er kon wél worden genoten van het spel van E&O. Veel snelheid, veel fysiek en een enorme schotkracht. Trainer/coach Freek Gielen heeft een sterke ploeg geboetseerd en daarvoor verdient hij de complimenten. Mooi dat er geleidelijk aan in Nederland jonge coaches (naast Gielen ook bijvoorbeeld Rick Louw!) opstaan die flink aan de weg timmeren.

Scheidsrechters (***): Er viel voor Koen Stobbe en Jaap Klompers nauwelijks eer te behalen aan deze partij. Als je gewend bent BENE-League te fluiten, was dit een vervelend karweitje. Veel wisselende en onvoorspelbare momenten. Maar zij bleven consequent en probeerden er een echte wedstrijd van te maken.

Beste Spelers: Bij WHC/Hercules verdiende alleen Erwin Roeleveld een ruime voldoende. Hij benutte alle strafworpen en maakte ook nog een serie speldoelpunten. In totaal tienmaal succesvol uit even zovele schotpogingen.

Bij E&O maakte Daan Molenbroek opnieuw veel indruk vanwege zijn schotkracht en zijn doorzettingsvermogen. Ook Daniël van der Ham viel op door zijn verwoestende linkshandige schoten vanaf de opbouw. We kennen hem nog uit zijn Herculestijd in de rechterhoek, maar hij heeft zich enorm ontwikkeld.

AD SPORT/PETER LOTMAN


klik op de foto, gemaakt door Patrick Dolkens, voor het origineel