ZAKELIJKE OVERWINNING QUINTUS IN DERBY MET WHC/HERCULES

Derby’s verdienen zelden de schoonheidsprijs. Ook de tweestrijd tussen de handballers van Quintus en WHC/Hercules deed af en toe pijn aan de ogen. De Westlanders wonnen met 25-22, maar de Hagenaars hadden in keeper Stefan Stapper de uitblinker.

De Ierse schrijver Oscar Wilde schreef ooit: ‘ervaring is de som van de fouten die we hebben gemaakt’. Dat gold zeker voor Quintus, dat in drie jaar BENE-League zó veel teleurstellingen kreeg te verwerken dat het die ervaring nu in de eredivisie optimaal kan gebruiken. Of zoals de Heulse coach Rob Vis het verwoordde: ,,Niet goed spelen, de punten pakken en constateren dat we ongeslagen bovenaan staan. Daar putten wij vanavond onze voldoening uit.”

De thuisclub had de grootste moeite met het gepromoveerde combinatieteam. Dat was verrassend, omdat vooraf de indruk bestond dat het varkentje wel even gewassen zou worden. Die nonchalance brak de Westlanders bijna op, want WHC/Hercules was bepaald niet van plan zich zomaar gewonnen te geven. Het team van coach Zsigmond Makay maakte óók veel technische fouten, maar op basis van een compacte verdediging hield het Quintus tot diep in de tweede helft onder druk.

STEUN

De Hagenaars kregen daarbij steun van hun doelman Stefan Stapper. Hij ranselde de ene na de andere bal uit zijn doel en bewees voor de zoveelste keer waarom hij door andere clubs zo begeerd wordt. ,,Ik heb lekker gekeept, maar ik baal dat we hebben verloren. De dekking stond goed, maar we hebben te veel balverlies geleden en slecht afgerond”, was de uitblinkende goalie duidelijk in zijn commentaar.

Bij beide ploegen ontbrak het vooral aan technisch vernuft. Ook het schot uit de tweede lijn was pover, waarbij voor Quintus het excuus gold dat de Duitse linkshander Julius Schlumberger ontbrak vanwege privéverplichtingen. Hij was de afgelopen weken de man met het schot, waardoor de cirkellopers meer ruimte kregen. Rick van Ravesteijn: ,,Omdat Hercules zo compact verdedigde, konden de opbouwers mij bijna niet bereiken. Dan is het meer sleuren en bikkelen dan afronden via mooie acties.”

HANDIG

De Hagenaars kenden in Erwin ‘Razende Roelie’ Roeleveld de meest opvallende speler. Hij is handig, snel en trefzeker en dat liet hij ook nu weer zien. ,,Spelen we een kwartier langer, dan winnen we de wedstrijd”, blufte hij teleurgesteld. ,,Ik vond Quintus echt niet zo goed. We hebben genoeg kansen gehad, maar onvoldoende benut.” Zijn ploeggenoten kwamen, mede dankzij prima keeperswerk van Westlander Paul Vis, niet goed uit de verf. De stevige aanpak van de Heulse defensie was daar debet aan.

Bij 17-17, met nog twaalf minuten op de klok, sloeg Quintus het beslissende gat naar 23-18. Yannick Boers, die door zijn doelpunten en subtiele passjes opviel, en de altijd beweeglijke Bernie Vermeer ontnamen WHC/Hercules de illusie op een gunstig eindresultaat.

AD SPORT/PETER LOTMAN


Doelpunten Quintus: Boers (4), Vollebregt (4), Vermeer (3), Van Haeren (3), Dofferhoff (2), Van Ravesteijn (2), Verbraeken (2), Van den Driest (2), De Bakker, Landsweers en Zwinkels.

WHC/Hercules: Roeleveld (8), De Koning (2), Meijnen (2), Jonah Baak (2), Van Beijnum (2), Coster, Eijsenring, Frenk, Vleeshouwer, Luca Baak en Furth.


WEDSTRIJDRAPPORT:

Amusementswaarde (***) : Het was door de vele technische fouten geen aangename wedstrijd om naar te kijken. Het bleef redelijk spannend en dat maakte veel goed. Dat was vooral de verdienste van WHC/Hercules dat zich niet zomaar overgaf aan het vooraf sterker ingeschatte Quintus. We hadden meer technisch handbal en mooie combinaties verwacht.

Scheidsrechters (***): We zagen naar jaren het koppel Henri van Boxtel/ Jan Willen van Otterdijk weer terug. Zij floten een prima wedstrijd. Ze lieten veel toe en sommige overtredingen waren op het randje. Maar het kon in deze wedstrijd die door hun prettige manier van fluiten geen moment ontspoorde. Vooral ook omdat ze een goed contact hebben met spelers en coaches en zich niet autoritair opstelden.

Beste spelers: Een hoofdrol voor doelman Stefan Stapper bij WHC/Hercules. Onnavolgbare acties in het Haagse doel. Ook Erwin Roeleveld was weer op dreef met zijn flitsende spel. Bij Quintus was Yannick Boers in vorm en ook Bernie Vermeer stak er bovenuit. Verder was het te gelijkmatig bij de Westlandse ploeg.