‘Nu belangrijk worden’

PETER LOTMAN

Het combinatieteam WHC/Hercules is een kweekvijver van veel jong talent. Om die reden heeft het samenwerkingsverband zijn waarde al bewezen. Luka Furth is één van die jeugdige handballers, die een belangrijke rol bij de Haagse eredivisieclub vervullen.

Over twee belangrijke kwaliteiten beschikt de net 19 jaar geworden Furth in ruime mate. Hij is linkshandig en dat is een groot voordeel in het hedendaagse handbal. Bovendien heeft de Hagenaar met zijn 2.03 meter een ideale lengte om een rol van betekenis in de opbouw van zijn team te spelen. ,,Dat is inderdaad mijn grote kracht. Maar ik kom net terug van een schouderblessure, die mij lang aan de kant heeft gehouden. Hard trainen en veel sterker worden, is dus belangrijk.”

Furth verricht die intensieve trainingsarbeid vooral doordeweeks op Papendal, waar hij deelnemer is aan de Handbal Academie. ,,Van maandag tot en met vrijdag train ik daar in de ochtend en middag en tussendoor volg ik MBO bedrijfsadministratie in Arnhem. Daarnaast ben ik geselecteerd voor Jong Oranje en ook dat is hard werken. Ik heb veel concurrentie, omdat er gelijkwaardige rechteropbouwers zijn, met Niels Versteijnen als klasse apart. Ik moet vooral aan mijn sprongkracht en explosiviteit werken. En ik moet constanter in mijn spel worden”, vindt de zelfkritische Furth.

De Hagenaar begon op zijn achtste jaar bij, toen nog, Wings. Het handbaltalent heeft hij niet van een vreemde. Vader Eugène Furth was hoekspeler en break-outloper bij Wings, Hermes en Quintus. Zoon Luka is een ander type speler, maar heeft volgens pa nog meer mogelijkheden om tot een tophandballer uit te groeien.
Buitenland
Voorlopig is dat nog in Nederland, al heeft Furth wél de droom ooit naar het buitenland te vertrekken. ,,Dat zou geweldig zijn, maar eerst moet ik hard werken voordat ik zover ben. Ik ben nog lang niet op het niveau waar ik wil zijn. Eerst moet ik belangrijk worden voor mijn team. Dan zie ik wel verder.”

Furth heeft met zijn teamgenoten na de promotie ervaren, dat er een behoorlijk verschil tussen de eerste divisie en de eredivisie bestaat. ,,Op dit niveau gaat het een stuk sneller en het is ook fysieker. Er zitten meer technische en snelle spelers tussen. Ons grootste verbeterpunt is de afronding. We laten te veel open kansen liggen. Als we in de tweede helft van het seizoen minder slordig spelen, gaan we nog meer punten pakken.”

De start van de competitie was voor het combinatieteam prima. Furth: ,,Daarna ging het wat minder, maar vlak voor de winterstop draaiden we weer top met overwinningen op Hellas en Quintus. Onze kracht is de mix van een paar routiniers en de jonge talenten. Die gasten met ervaring kunnen ons als jonge spelers goed opvangen. Het klikt onderling en daardoor is de sfeer in het team prima. Ons doel was in de eerste plaats om in de eredivisie te blijven. Nu draaien we zelfs bovenin mee. Als we aan het einde van de competitie een plaats in de top van de middenmoot halen, is ons seizoen geslaagd. Met dit team moet dat lukken.”

klik hier voor het artikel in PDF


Jong Oranje

Luka Furth staat genoteerd op het lijstje van bondscoach Edwin Kippers. In juli neemt Jong Oranje deel aan het Europees kampioenschap, dat in Bosnië-Herzegovina wordt gespeeld. ,,Ik hoop voor dit EK geselecteerd te worden. Keihard trainen is het enige wat ik kan doen om dat te bereiken. Ik vind het een grote eer om voor je land te mogen uitkomen. Twee jaar geleden heb ik aan het EK in Zweden meegedaan. Een mooie ervaring. Ik heb nu achttien interlands en wil er graag meer van maken.”


LUKA FURTH HEEFT TWEE WAPENS: ZIJN LENGTE EN HET FEIT DAT HIJ LINKSHANDIG IS.

FOTO ILJA VLIETSTRA