STERKE OPMARS VAN GEPROMOVEERD WHC/HERCULES IN EREDIVISIE

Een indrukwekkende reeks. Zo mag de vierde overwinning op een rij van de handballers van het gepromoveerde WHC/Hercules gerust worden genoemd. Dit keer klopte het team van coach Zsigmond Makay met 28-24 Tachos. Een plaats in de middenmoot van de eredivisie is de beloning.

Makay is een kritische oefenmeester en het is niet snel goed bij hem. Ook na afloop van het duel met de Waalwijkse opponent plaatste hij een paar kanttekeningen. Maar er verscheen óók een brede lach op zijn gezicht toen de succesreeks ter sprake kwam. ,,Natuurlijk ben ik blij met de overwinning. Vooral over de eerste veertig minuten ben ik tevreden. Jammer vind ik het wél, dat we in de laatste fase toch weer uit de discipline speelden.”

De onvrede van Makay was begrijpelijk. De Hagenaars lieten, zowel aanvallend als verdedigend, een voortreffelijke eerste helft zien. Dat resulteerde in een 10-4 voorsprong binnen het kwartier. Snel combinatiespel en flitsende breaks stelde Erwin Roeleveld in staat opnieuw uit te groeien tot de beste schutter van de partij. Ook de ervaren Stefan Coster was met zijn dreigende acties en zijn stevige verdedigen van grote waarde voor de thuisploeg.

STERKE INDRUK
Het eerste half uur viel er nauwelijks iets aan te merken op het Haagse spel. Jongeling Jonah Baak, die een sterke indruk maakte aan de cirkel, daarover: ,,We begonnen geconcentreerd en met veel inzet aan de wedstrijd. Dan zie je, dat we goed kunnen handballen en makkelijk doelpunten maken. Als dan ook nog de dekking goed dicht zit, zijn we moeilijk te kloppen.”

Mede door fraaie treffers van broer Luca Baak en de linkshandige Tom Scheepmaker denderde het combinatieteam door naar de ruime 19-13 voorsprong bij de rust. Ook na het wisselen hield de thuisclub aanvankelijk de druk er vol op. Binnen tien minuten was het 23-14 in een fase dat doelman Stefan Stapper veel ballen stopte en ook zijn stand-in, Mees Hoogesteger, een strafworp onschadelijk maakte. Plotseling was echter de schwung eruit.

WHC/Hercules maakte afspeelfouten, schoot onzorgvuldig en kwam ook nog eens door tijdstraffen met vier man te staan. Tachos herpakte zich, rook bloed en zette nog een keer de turbo aan. De Waalwijkers kwamen steeds dichterbij en het was dat zij nogal wat kansen misten, want anders was de thuisploeg in de problemen gekomen. De makkelijk scorende Scheepmaker: ,,We maakten het onszelf te moeilijk. Te veel eigen acties zonder het combinatiespel uit de eerste helft. Daardoor werden we kwetsbaar.”

BOOS
Dat was ook de fase waarover Makay zich boos maakte. ,,Bij zo’n grote voorsprong moet je juist de rust bewaren en met overleg uitspelen. Maar dat kunnen we nog niet. Dat is te wijten aan de jeugdige overmoed, zullen we maar zeggen. Gelukkig hadden we een veilige marge opgebouwd.” Bij 26-19 en 27-20 ging het steeds moeizamer en Tachos kon daardoor het grote verschil nog wegpoetsen tot de geflatteerde 28-24 eindstand.

Doelpunten WHC/Hercules: Erwin Roeleveld (10), Tom Scheepmaker (6), Jonah Baak (3), Luca Baak (3), Stefan Coster (2), Lars Vogelaar (2), Ziggy Eijsenring en Tim Frenk.
Doelpunten Tachos: Odirin Jerry (6), Nick Veltman (4), Pieter van den Velden (3), Joost Rombouts (3), Matthijs Prinsen (2), Luc van Ommen (2), Jochem Brouwer (2), Joep Voermans en Bradley van den Broek.


WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (***): De eerste helft was het aankijken meer dan waard, vooral ook omdat WHC/Hercules uitstekend handbalde. Het spel golfde heen en weer en door de snelheid ontsnaden er fraaie acties en doelpunten. Ook Tachos deed daar aan mee, maar misten te veel opgelegde kansen om in het spoor te blijven. Na tien minuten in de tweede helft werd het beduidend minder en zakte de kwaliteit weg.

Scheidsrechters (****): Erik Hendriks en Remco van der Linden voelden de wedstrijd prima aan en pasten zo veel mogelijk de voordeelregel toe. Dat kwam zeker in de eerste veertig minuten het kijkplezier ten goede. Zij bleven ook in de rommelige slotperiode consequent straffen.

Beste spelers: Bij WHC/Hercules was Erwin Roeleveld opnieuw de grote gangmaker met zijn snelheid. Ook doelman Stefan Stapper stopte weer veel. Bij Tachos maakte Odirin Jerry indruk met zijn sprongkracht en voorwaartse schotdreiging. De overige spelers bleven onder hun niveau vergeleken met de sterke partij tegen Quintus.

AD SPORT/PETER LOTMAN


Klik op de foto voor het origineel