“Met overleg doel schoonhouden”

 

PETER LOTMAN

Nog steeds is Stefan Stapper, al is hij inmiddels 29 jaar, een veelgevraagde handbalkeeper. Veel clubs dongen in de voorbije jaren naar zijn gunsten. De talentrijke doelman blijft het combinatieteam WHC/Hercules echter trouw.

Hij is typisch zo’n keeper, die veel punten voor zijn club pakt. Dat was vroeger al zo en nog steeds blinkt Stapper wekelijks in de eredivisie uit. Ooit maakte hij een uitstapje naar stadgenoot Hellas, maar verder keepte hij altijd bij de voorlopers van WHC/Hercules: HVL en Wings. Clubs die uiteindelijk met Hermes werden tot WHC samengesmeed. Sinds vorig jaar is die fusieclub een samenwerkingsverband met Hercules aangegaan. Promotie naar de eredivisie kreeg direct al in het eerste seizoen gestalte.

Stefan Stapper droeg in belangrijke mate bij aan dat succes. Hij kan een wedstrijd goed lezen. ,,Mijn kracht zit in een combinatie van mijn lengte en mijn uitschuifledematen. Verder heb ik een goed gevoel voor positie. Dat zijn kwaliteiten die je niet verleert als je ouder wordt. Wat wél minder wordt: de lenigheid, de reflexen en het anticiperen. Net een metertje pakken als de cirkelloper wordt aangespeeld bijvoorbeeld. Dat wil ik verbeteren en samen met keepers-trainer Natascha Koerts-Radder werken we daaraan.”

Meer trainen

Stapper, die als wetgevingsadviseur bij de Raad van State werkt, is echter realistisch. ,,Als ik eerlijk ben, moet ik voor een grote verbetering meer trainen. Dan geef ik toch de voorkeur aan mijn maatschappelijke carrière, mijn vriendin Claire met wie ik ga samenwonen of andere leuke dingen. Ik verwacht daarom niet, dat ik nog een overstap hogerop maak.”

De geboren en getogen Hagenaar is ook een strategisch denker. Hij was in 2013 Europees jeugdkampioen dammen en uit alles blijkt dat hij ook met veel overleg zijn handbaldoeltje schoonhoudt. ,,Ik ben geen keeper met veel poespas. Gewoon goed de schutter analyseren en dan adequaat reageren. Dát is mijn stijl en dat werkt prima.”

De goalie verwacht een seizoen met hoogte- en dieptepunten. ,,We zullen als gepromoveerde club een keer gigantisch onderuitgaan, maar we kunnen ook verrassen. De minimale doelstelling is handhaving, maar aansluiting bij de middenmoot zit er wel in. De kracht van ons team zit in de diepte van de selectie. Niemand van ons knalt er per wedstrijd tien doelpunten in. De jonge, minder ervaren gasten, zijn gegroeid. Dat betekent, dat de coach lang kan doorwisselen zonder dat we aan kracht inboeten. Onze tegenstander kan zich moeilijk op één of twee belangrijke spelers instellen.”

Met zijn aanpak verwacht Stapper dat trainer Zsigmond Makay meer uit het team haalt. ,,De jonge talenten kunnen zich ontwikkelen. En Makay heeft een gigantische hekel aan verliezen. Die winnaarsmentaliteit neemt hij mee in zijn coaching. Zijn benadering is mede de reden van ons succes.”


Krachtproef voor WHC
WHC/Hercules staat vanavond (20.45 uur, sporthal Boswijk) opnieuw voor een krachtproef. De koploper van de eredivisie, E&O Emmen, komt op bezoek. De Hagenaars debuteren verdienstelijk in de eredivisie. Het team van coach Zsigmond Makay is op de ranglijst met acht punten uit evenzoveel wedstrijden in balans. De Hagenaars wonnen van Olympia, Havas en Opleidingsteam Aalsmeer. Ze speelden twee keer gelijk: tegen Tachos en Arnhem. En verloren driemaal: tegen de regiogenoten Hellas en Quintus en tegen Opleidingsteam Volendam. Doelman Stapper: ,,We kunnen tegen E&O laten zien hoe sterk we in thuisduels zijn.”


klik op de foto, gemaakt door Patrick Dolkens, voor het origineel