Hellas, WHC/Hercules en Quintus strijden om topplaatsen eredivisie

PETER LOTMAN

De handballers in de eredivisie beginnen na een lange winterstop aan het tweede deel van de competitie. Nog zes wedstrijden te gaan en alledrie de regioploegen, Quintus, Hellas en WHC/Hercules, kunnen nog kampioen worden en de play-offs halen voor de BENE-League. Drie uitblinkers schatten de kansen in.

Hoe ging het voor de winterstop?

Rick van Ravesteijn, cirkelloper en topscorer Quintus:

,,Voor de winterstop hebben we wisselvallig gespeeld. Soms prima wedstrijden, maar er waren ook partijen, dat we door de ondergrens zijn gezakt. Dat had niet mogen gebeuren. Toch zijn we koploper door belangrijke overwinningen op het juiste moment. Dat geeft onze kracht aan.”

Wessel Coster, opbouwspeler Hellas, scoorde tegen Quintus dertien keer:

,,Het is bij ons voor de winterstop goed gegaan. Eigenlijk boven verwachting als je ziet welke spelers we na vorig seizoen zijn kwijtgeraakt. Daar is vooral eigen jeugd voor in de plaats gekomen. Die jonge gasten doen het erg goed en ontwikkelen zich snel. Wij zijn zeer tevreden, dat we nog steeds zo hoog staan.”

Erwin Roeleveld, hoekspeler WHC/Hercules, maakte tegen Quintus én Hellas het winnende doelpunt:

,,Wij zien een mooie, stijgende lijn in de wedstrijden voor de winterstop. We zijn volwassener geworden in ons spel en maken daardoor minder fouten. De laatste wedstrijden zijn we ook beter op elkaar ingespeeld. Dat we als gepromoveerde club van Hellas en Quintus zouden winnen, had niemand verwacht. Daardoor zijn we heerlijk de winterstop in gegaan.”

Wat verwacht je de komende weken?

Van Ravesteijn: ,,Die wedstrijden worden voor ons cruciaal. Als we van de zes wedstrijden er vier winnen, zijn we voor de top-2 en dus voor de play-offs BENE-League geplaatst. We hebben de komende twee partijen wat recht te zetten tegen Volendam en daarna revanche pakken tegen E&O. Dat waren onze slechtste wedstrijden van de heenronde.”

Coster: ,,Wij willen op dezelfde voet als voor de winterstop doorgaan en dan zien we wel waar we eindigen. Een aantal teams staat dicht bij elkaar en dus is er nog van alles mogelijk in de resterende wedstrijden. Het zou mooi zijn om bij de eerst twee te eindigen, maar wij moeten niks. De druk ligt bij de andere teams.”

Roeleveld: ,,Het niveau van voor de winterstop moeten we doorzetten en dan kunnen we nog een hoop punten pakken. De verwachtingen zijn door die resultaten terecht gestegen en ik denk dat we bovenin kunnen meedoen. Dat zou een mooie prestatie in ons eerste jaar in de eredivisie zijn.”

Wie wordt er kampioen?

Van Ravesteijn: ,,Quintus, omdat wij de meeste individuele kwaliteiten hebben en de komende wedstrijden ook als team gaan laten zien dat we de beste zijn.”

Coster: ,,Ik verwacht dat Quintus uiteindelijk eerste zal worden. Ze zijn vanuit de BENE-League meer gewend onder druk te spelen en hebben meer ervaring. Maar het zal tot het einde spannend blijven en dat is mooi voor de fans.”

Roeleveld: ,,Ik verwacht dat E&O toch kampioen wordt. Van wat ik tot nu toe heb gezien, beschikken zij over het meest complete team in deze competitie.”


klik op de foto voor het PDF


Nog volop kans op promotie

De nummers 1 en 2 van de eredivisie spelen een best of five. De winnaar is kampioen en promoveert rechtstreeks naar de BENE-League. De verliezer krijgt nog een tweede kans en speelt tegen de verliezer van de play-offs tussen de twee Nederlandse teams, die het slechtst presteerden in de BENE-League. De winnaar van die serie promoveert of blijft in de BL.