BESCHEIDENHEID SIERT WHC/HERCULES NA ROMMELIGE ZEGE

Juichen durfden de handballers van WHC/Hercules niet na afloop van het eredivisieduel met Havas. Ondanks de ruime 31-20 overwinning bleven ze bescheiden. Daar was alle reden toe, want het vertoonde spel gaf geen aanleiding tot grote vreugde.

De clichés waren dus van toepassing op de rommelige partij. Niet goed spelen en toch de punten pakken, toont de ware kracht. Die wijsheid gold in ruime mate voor de zege van de Hagenaars. Aanvoerder Daan de Koning had een verklaring voor het vaak ongestructureerde spel van zijn ploeg. ,,Het is lastig spelen tegen Havas. Niet alleen door de offensieve verdediging, maar vooral omdat hun spel zo onvoorspelbaar is. Aanvallend schieten ze wanneer je het niet verwacht en proberen ze te passeren met soms onmogelijke acties.”

Het kostte het combinatieteam dan ook veel moeite om grip te krijgen op de onorthodoxe combinaties van de Almeerse opponent. Dat hield de ploegen in het eerste half uur nog redelijk dicht bij elkaar. Toen was wél al duidelijk, dat de Hagenaars over beduidend meer technische bagage en schotkracht beschikten. Pas na de rust (15-8) kon de thuisploeg dat verschil tot uitdrukking brengen.

JEUGDIG TALENT

Een belangrijke rol was daarbij weggelegd voor het jeugdig talent Luka Furth. De pas 18-jarige opbouwer liet regelmatig met zijn effectieve acties zien waarom hij is geselecteerd voor Jong Oranje en deel uitmaakt van de Handbal Academie. Glunderend: ,,Het ging wel lekker. Mijn acties lukten en ik heb veel kunnen scoren. De wedstrijd was dan misschien niet zo best, maar ik hou er zelf wel een goed gevoel aan over”, constateerde de uitblinker terecht.

Coach Zsigmond Makay verkeert in de luxe positie dat hij over meerdere talentrijke spelers kan beschikken. Jongens die bij zowel WHC als Hercules zijn gevormd en nu door Makay in één team worden gekneed tot volwaardige eredivisiespelers. Makay over die ontwikkeling: ,,Dat is uiteraard prettig werken. Ze zijn soms nog wat onstuimig. Dat bleek vandaag ook af en toe. Maar het talent spat er vanaf. Op de beslissende momenten geeft die jeugdige onbevangenheid toch de doorslag.”

HOOG NIVEAU
Dat bleek vooral in de tweede helft toen Furth steun kreeg van de jonkies Luca Baak, Ziggy Eijsenring en Otto Schimmel. Vooral de treffers van Schimmel in de laatste fase van de partij waren van hoog niveau. Ook de routiniers Tim Vleeshouwer, Michel van Beijnum en in belangrijke mate de beide keepers Stefan Stapper en Mees Hoogesteger (stopte drie strafworpen) droegen hun steentje bij aan het resultaat.

Jammer voor hem, maar vooral voor de ploeg was het uitvallen van Erwin Roeleveld. Hij was de laatste weken spelbepalend vanwege zijn fraaie doelpunten. In de rust moest hij afhaken. De teleurgestelde hoekspeler: ,,Het ging echt niet meer. Ik had zo’n last van mijn schouder. Daar sukkel ik al weken mee, maar nu werd het steeds erger. Flink balen en deze week laten nakijken hoe het verder gaat.”

Doelpunten: Luka Furth (8), Erwin Roeleveld (4), Luca Baak (4), Michel van Beijnum (3), Tim Vleeshouwer (3), Otto Schimmel (3), Tim Frenk (2), Ziggy Eijsenring (2), Tom Scheepmaker en Stefan Coster.
Bij Havas waren spelbepaler Theo van den Berg en de balvaardige hoekspeler Mark Portengen de meest opvallende spelers.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (**) : Het was een rommelige wedstrijd met veel balverlies en slordig afronden. Door het heen en weer rennen, viel er nauwelijks te genieten van mooi combinatiespel. Het was aan beide kanten te onzorgvuldig, te gejaagd en met te weinig overleg.

Scheidsrechters (***): Het gelegenheidskoppel Marieke Smit/Yvonne Wijtenburg floot een prima wedstrijd. Zij bleven geconcentreerd en lieten zich niet meeslepen in het gerommel van de twee teams. Samen met Carla van Dijk vormt dit tweetal een soort driehoeksverhouding en zij fluiten in die wisselende samenstelling hun wedstrijden op basis van veel ervaring en gezag.

Beste spelers: Bij WHC/Hercules was Luka Furth de uitblinker door zijn gevaarlijke schot en verrassende acties. Bij Havas stak er niemand echt bovenuit.

AD SPORT/PETER LOTMAN