Hercules Night IV/Haagsche Trots

Was je er gisteravond ook bij? En dan heb ik het natuurlijk over de laatste Hercules Night van dit seizoen. Zo ja, dan zal veel van wat nu volgt, geen verrassing meer voor je zijn. Was je er niet, dan heb je toch het nodige gemist maar krijg je via deze terugblik toch een indruk hoe de avond, die heel lang maar ongelofelijk zeer de moeite waard was, dankzij enorm veel vrijwilligers maar ook dankzij de actrices en acteurs op de vloer, de enorm in groten getale aanwezige familie, vrienden, handballiefhebbers en niet te vergeten de beheerder van de sporthal: Moes!

Moes

Laten we maar meteen met Moes beginnen. Hij is door zijn superattente, lieve, vriendelijke, innemende aanwezigheid en bereidwilligheid een echte Hercules clubman geworden. Je kan ‘m alles vragen en hij gaat kijken wat hij voor je kan betekenen. Gisteravond, zal je altijd zien, ging het mis met het elektronisch scorebord. Het haperde al menigmaal bij het slotduel van onze landskampioen maar bij het proefdraaien voor het hoofdgerecht van de avond door de heren van de wedstrijdtafel, Peter Gruppe en collega Van Zelst, gaf het apparaat er helemaal de brui aan. Meteen op zoek naar alternatieven en je raadt het al, dat werd het oude, bekende scorebord met de genummerde kaartjes en een horloge om de tijd bij te houden en indien nodig natuurlijk ook te stoppen bij time-outs en andere, belangrijke momenten.

Het was even wennen voor ons allemaal maar gelukkig was de score wel zichtbaar en zorgde selectielid Ole Poeth, die door ziekte de gehele week niet had kunnen trainen, maar gelukkig wel op tijd redelijk hersteld was om z’n maatjes op de slotdag te zien spelen, ook voor ondersteuning tijdens de wedstrijd met het van achter een tafeltje melden van de doelpuntenmakers tijdens de wedstrijd. Op deze wijze werd een ieder toch netjes op de hoogte gehouden van alles wat gaande was binnen de lijnen op deze mooie zaterdagavond. Maar terug naar Moes want de wedstrijd was nog geen 10 minuten onderweg of daar was Moes ineens bij de wedstrijdtafel met een koffertje bij zich dragend. En dan denk je even, gaat hij terplekke het electronisch scorebord proberen te fixen maar nee, Moes had een collegaatje naar de Piet Vink hal gestuurd om daar het scorebord op te halen en binnen no time had Moes het scorebord aan de praat en kon de tijd en de tussenstand worden opgevoerd en zo was ook dankzij Moes dit weer snel en vakkundig opgelost.

scorekaartje

De heren van de wedstrijdtafel waren er maar wat blij mee en zo ook de dames scheidsrechters Carla van Dijk en Yvonne Wijtenburg want zo vertelde Carla tijdens de rust al dat het kaartje waarop zij zelf de scores bijhouden lang niet toereikend zou kunnen zijn, gezien de hoeveelheid scores van onze favorieten die het seizoen wilde afsluiten met een megascore en natuurlijk heb je daar ook een tegenstander voor nodig maar al snel bleek dat onze Limburgse vrienden van Bevo niet hun avond hadden dus bleken zij onvrijwillig deze avond het slachtoffer te worden van de dadendrang van de heren van coaches Wesley Hage en Nick Masmeijer.

Het scorebord werkte verder voortreffelijk dus het arbitrale duo kon volledig vertrouwen op de juiste eindscore na 60 minuten (op één treffer na hè Peter 😉).

HA1

Afijn terug naar het spoorboekje van de avond in omgekeerde volgorde. De heren van Teun de Hoog en Ziggy Eijsenring, en dan hebben we het natuurlijk over dat geweldige team aan supertalenten van HA1, kregen de leeftijdgenoten van Bevo op bezoek. 2 weken eerder werd de landstitel voor eigen publiek in sporthal Loosduinen op indrukwekkende wijze binnengehaald en werd uit handen van assistent-bondscoach bij de Oranje dames, Ricardo Clarijs, de schaal uitgereikt en de prachtige kampioensmedaille bij de hoofdrolspelers omgehangen. En het kampioenschap werd natuurlijk tot ver in die nacht gevierd. Een week later wist de kersverse kampioen zonder echte goalies (Jay-Jay was met HS1 mee en Mats met HB1) ternauwernood een gelijkspel in en tegen Volendam af te dwingen.

Gisteravond waren de genoemde heren weer van de partij maar ontbrak nog steeds Daan van Vliet, die als gevolg van een enkelblessure uit voorzorg niet meer ingezet wordt. Dit betekent echter wel een fikse aderlating voor de kampioen van Nederland want niet alleen is Daan een veel scorende opbouwer, hij is ook de aanjager binnen het team. Hij zat gisteravond wel op de bank tussen z’n maatjes maar had opzichtig moeite met het verplichte bankzitten, temeer hij moest aanzien hoe de leeftijdgenoten van Bevo het betere van het spel hadden, doeltreffender waren in aanvallend opzicht en verdedigend ook hun mannetje stonden waardoor onze favorieten de gehele wedstrijd in de achtervolging moesten en ondanks hevig verzet toch hun meerdere moesten kennen in de dit keer betere opponent die hiermee knap revanche nam voor de eerder dit jaar geleden nederlaag in eigen huis tegen een wel compleet en fit HA1.

Natuurlijk enige teleurstelling bij de spelers want je wil natuurlijk graag voor eigen publiek en in het laatste duel van een zeer lang en zwaar seizoen met een overwinning het seizoen afsluiten maar dat is ook het mooie van de sport, soms zit het mee en soms zit het wat tegen maar die landstitel en die prachtige schaal, die pakken ze jullie niet af dus nogmaals van harte proficiat met jullie titel: Kampioen van Nederland 2022/2023! Een tweede huldiging was op z’n plaats en voorzitter Martin was natuurlijk apetrots op dit stel kanjers die namens Den Haag Topsport ook nog een goodybag met inhoud ontvingen!

Huldigingen

In de pauze van HA1 werd even de schijnwerper op 2 andere teams geplaatst en wel op DC1 en DC2. DC1, Het team van coach Linda Smol, werd na een superspannende competitie (wist 1 punt meer te vergaren dan concurrent TOGB) kampioen in hun klasse. Wat een geweldige prestatie! En dit gold tevens voor DC2, het team van Nathalie van de Kuil. Ook bij deze dames bleef het tot de laatste competitieronde spannend omdat concurrent Foreholte voorafgaand aan de laatste speelronde ook slechts 1 punt minder had vergaard.

Op de vroege ochtend van 26 maart werd Hellas echter met klinkende cijfers verslagen en zodoende was de titel een feit. Voorzitter Martin Swikker pakte de microfoon en zette met veel complimenten voor hun geweldige prestaties de dames terecht even in de spotlights. De dames werden aansluitend op overheerlijke cake en koekjes van “Let’s bake a story” getrakteerd en natuurlijk werden de dames ook nog even door fotograaf van de avond, Frank van der Leer namens sportsnap.nl, prachtig op de foto gezet achter een megavet Kampioensdoek (zie de foto’s).

HS1

En zodoende kom ik toch weer even terug bij het hoofdgerecht van de avond want we waren natuurlijk nog niet helemaal klaar met HS1. Over de wedstrijd hoeven we het niet meer te hebben want dat werd een wel zeer eenzijdige vertoning waarbij de heren acteurs de fans wel een heerlijk toetje hebben voorgeschoteld want er werd, ondanks dat er niets meer op het spel stond, wel met veel inzet gespeeld en dat is ook de enige wijze waarmee je je trouwe fans iets terug kunt geven voor hun onvoorwaardelijke steun. We zagen prachtige aanvallen, heerlijke break-outs, vette scores, geconcentreerd verdedigen en een in vorm zijn Ole tussen de palen, de 47-26 eindstand was ook goed voor de statistieken want dat was het doel van de technische leiding: met een positief doelsaldo eindigen!

Maar het hoogtepunt van de avond moest toen nog komen want nadat aanvoerder Luca Baak en coach Wesley Hage de microfoon ter hand hadden genomen om diverse personen te bedanken voor hun support en mooie woorden hadden voor afscheidnemende spelers en fysio Joanny Loeffen en dachten hiermee de sportieve daden voor dit seizoen te hebben afgesloten, was het de kleinste van het stel, Erwin “Roelie” Roeleveld die tot ieders verrassing naar voren kwam met dochter Evi in z’n armen om ook nog enige woorden aan het publiek te willen richten.

“Roelie”

De lichten gingen uit, de spot ging aan en na een minuut of wat stond daar meneer Roeleveld ineens een prachtig blauw pak te shinen. Toen partner Angelique naar voren werd geroepen wisten we natuurlijk genoeg. Erwin wisselt z’n handbaltenue in voor serieuzere zaken waaronder het meer tijd besteden aan z’n gezin. Iets wat hij natuurlijk al sinds maart 2021 met de komst van hun dochter deed maar een drukke baan en veel tijd spenderen aan het geweldige spelletje handbal, blijkt ook voor hem niet altijd meer goed te combineren en ook zeker het lichaam vertoont soms wat lichte gebreken en dan wordt het tijd om keuzes te maken. Die keuze had hij inmiddels gedaan door nu echt te stoppen met het fantastische handbalspelletje maar hij wilde nog een keuze maken maar dan graag met Angelique en gelukkig voor heel Boswijk zei Angelique volmondig “Ja” nadat hij de ring na enig zoeken had weten te vinden.

Supervrijwilligers

Wat een geweldige apotheose van de avond die natuurlijk nog lang niet ten einde was en niet veel later was het gezellige clubgebouw van Hercules gevuld met Sjonnies en Anita’s, geel/groen uitgedoste gasten, fraaie panterprintjes en noem maar op. De DJ’s zorgden voor een heerlijke beat en het was nog heel lang gezellig aan de Laan van Kans.

Dank aan iedereen die deze avond tot een geweldig succes heeft gemaakt. Tot de volgende gelegenheid!

De foto’s zijn, op de foto van HS1 met vakkie C na, van Frank van der Leer, sportsnap.nl