‘ALS WIJ IN VORM ZIJN, KUNNEN WE VAN ELKE PLOEG IN DE EREDIVISIE WINNEN’

Het oefenen is voorbij en zaterdag gaat ook in de eredivisie het echte werk beginnen. Ziggy Eijsenring, de technisch vaardige midopbouwer van WHC/Hercules, kan niet wachten om eindelijk aan de competitie te beginnen. ,,Ik heb enorm veel zin om er met de groep vol tegenaan te gaan. Op een goeie dag kunnen wij van elke ploeg winnen. Ik vind het mooi dat er nu zestien teams in de eredivisie uitkomen.”

In alle rust heeft de Haagse club van het technisch duo Bart de Koning/Richard Rijkens naar de seizoenstart kunnen toewerken.  Zij hebben een duidelijk plan voor ogen en slagen erin hun visie helder over te brengen op het team. De enige grote verandering is het vertrek van linkshander Luka Furth naar landskampioen Aalsmeer. Voor de rest is het team nagenoeg in tact gebleven.

Eijsenring enthousiast: ,,We hebben hard getraind en hebben een aantal zware en vooral leerzame oefenwedstrijden gespeeld tegen Belgische ploegen en tijdens een toernooi in Duitsland. De sfeer in ons Combinatieteam is uitstekend en de trainingen van een goed niveau, vooral ook omdat we vaak met lekker veel jongens op de training zijn.”

,,De alternatieve competitie was qua resultaat niet helemaal waarop we gehoopt hadden. Daarom is het toch goed geweest dat we daaraan hebben meegedaan. We hebben er veel van geleerd en onze sterke en zwakke punten alleen maar beter leren kennen. De kracht van ons team zit vooral in de energie die wij in een wedstrijd kunnen leggen. We willen voor elkaar vechten. Daarbij zijn wij ook snel op de voeten. Verder kunnen wij met de ervaring in onze ploeg het tempo bepalen en snel van speelstijl veranderen.”

OVERZICHT

De 21-jarige spelverdeler kent zijn eigen mogelijkheden goed. ,,Mijn sterke punt is, dat ik goed het overzicht behoud. En ik ben een echte teamspeler. Wat ik graag verder wil verbeteren, is mijn schot. En ik wil sterker worden, meer kracht ontwikkelen.”

De derdejaars student Social Work aan de Haagse Hoge School heeft ondanks zijn kwaliteiten niet de ambitie naar een andere club of het buitenland te gaan.

,,Op dit moment zeker niet”, zegt hij vastbesloten. ,,Ik heb het hier heel erg naar mijn zin in Den Haag. Studie, werk, vrienden, familie en natuurlijk het handbal is allemaal in de buurt. Mijn ambitie is om met WHC/Hercules zo hoog mogelijk te eindigen in de eredivisie. Ik speel al sinds de C-jeugd met dezelfde jongens. Het handbal is me met de paplepel ingegoten. Het is een droom om met diezelfde jongens uiteindelijk iets moois te bereiken bij onze club. Misschien is ooit de eredivisie winnen te hoog gegrepen, maar het is goed met de groep vrienden een doel te hebben.”

IDEALE MIDOPBOUWERS

De coaches van WHC/Hercules hebben overigens de beschikking over twee prima midopbouwers. Ziggy Eijsenring én de nog jongere Koen Houdijk. Een ideale uitgangspositie.

Coach Bart de Koning: ,,Tja, wat is een ideale middenopbouwer? Dat is sterk afhankelijk van de samenstelling van de rest van het team en vooral van de opbouwers ernaast. In onze ploeg zijn de opbouwers vrij statisch en daarom is het nodig om de dynamiek vanaf de middenopbouw in het spel te brengen. Onze opbouwers zijn in het algemeen de afmakers en moeten gelanceerd worden. Daarom zijn Ziggy Eijsenring en Koen Houdijk heel geschikte midopbouwers.”

De Koning lovend: ,,Zij hebben allebei een goed spelinzicht, veel snelheid en atletisch vermogen. Wij werken hard aan hun schotenvariatie en de keuzemomenten voor de inzet van hun assortiment aan passeertechnieken. Zij zijn ook nog jong en een spelbepaler, wat een middenopbouwer bij ons is, heeft ervaring nodig om de tactische kansen in de wedstrijd te doorzien en daarop in te zetten. Zowel Ziggy als Koen heeft lef genoeg en ook de fysieke en cognitieve mogelijkheden zijn bij beide middenopbouwers ruim aanwezig.”

AD SPORT/PETER LOTMAN


WIJZIGINGEN IN SELECTIE

WHC/Hercules heeft versterking gekregen van de 19-jarige Mitch Giezeman. Een cirkelloper uit Zwitserland, maar met Haagse roots. Vader en moeder speelden bij HVL en Wings en verhuisden toen hij klein was naar Zwitserland. Voor studie is hij teruggekeerd naar Den Haag.

A-jeugdspeler Koen Houdijk is vanwege zijn kwaliteiten doorgeschoven naar de hoofdselectie. Maxime Badji is een talentvolle jeugdspeler uit de A-jeugd en zal regelmatig worden ingezet in de hoofdmacht. Noodzakelijk, omdat hoekspeler Tim Frenk tot januari een buitenlandse stage gaat volgen en Erwin Roeleveld nog niet wedstrijdfit is.

Luka Furth is vertrokken naar Aalsmeer en keeper Jens Dijkstra naar Lions. Ole van Grieken maakt de stap naar het eerste, op de voet gevolgd door talent Ruï de Lange, beiden onder de hoede van routinier Stefan Stapper.

Teun de Hoog is terug na een lange blessure. De revelatie van vorig jaar, Jari van de Moosdijk, is bezig met een sollicitatieprocedure bij defensie en zal zolang die loopt niet spelen in verband met het risico op blessures. Tim Vleeshouwer is gestopt vanwege zijn maatschappelijke carrière.foto’s: JetFotografie