SPELBEPALER WHC/HERCULES: ‘WEDSTRIJDEN BIEDEN PERSPECTIEF EN GEVEN MOTIVATIE’

Jari van de Moosdijk is geen handballer die zich na een sterk gespeelde wedstrijd op de borst slaat. Bravoure is hem vreemd. Als hij wordt gecomplimenteerd met zijn uitstekende vorm zegt hij: ,,Over goed in vorm zijn, kan ik nu nog niet spreken. Daarvoor is het te vroeg.” Het typeert de bescheiden spelbepaler van WHC/Hercules.

Tegen het Opleidingsteam van Volendam viel Van de Moosdijk op. Hij scoorde niet alleen acht keer, maar deelde ook listige passjes uit naar zijn teamgenoten. In het centrale verdedigingsblok vervulde hij een belangrijke, sturende rol. Bovendien liet hij zien niet kinderachtig te zijn toen hij een bal vol op zijn gezicht kreeg. Even schudden met het hoofd en niks wisselen.

De coaches Bart de Koning en Richard Rijkens waren, net als de fans achter de livestream, lovend over hem. Zelf blijf Van de Moosdijk realistisch over zijn sterke optreden. ,,We hebben net twee wedstrijden gespeeld na zeven maanden niet gehandbald te hebben. Het ging niet om mij, maar het belangrijkste is dat het als team veel beter ging dan in de eerste wedstrijd tegen Havas. Het voornaamste doel van deze alternatieve competitie is, dat we de afspraken die we op de training maken integreren in ons spel.”

LIJN DOORTREKKEN

Tevreden vervolgt hij: ,,Tegen Volendam is dat grotendeels gelukt. Het is nu aan ons om hard te blijven werken op de trainingen en die lijn door te trekken. Als we deze aanpak kunnen volhouden, gaat dat zeker lukken. Het is overigens goed, dat er een alternatieve competitie met sneltesten op touw is gezet. Gelukkig doen de meeste ploegen mee, want dat is in het belang van de sport. Wedstrijden bieden perspectief en geven motivatie.”

De 23-jarige Van de Moosdijk begon met handballen op zijn twaalfde jaar bij Orion Heinkenszand.  Via Handbalschool Rijnmond, het toenmalige HARO en kort bij Delta Sport werd hij naar Olse Merksem gehaald door Piotr Konitz. De fameuze trainer/coach kende hem nog uit zijn tijd bij HARO en Van de Moosdijk denkt met plezier terug aan de vele tips die hij kreeg van de ervaren oefenmeester. Door zijn studie Master Strategic Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam was de combinatie met Merksem niet langer haalbaar.

MEERWAARDE

WHC/Hercules aarzelde geen moment en lijfde Van de Moosdijk graag in. ‘Een duidelijke meerwaarde voor het team, omdat hij op meerdere posities inzetbaar is en verdedigend sterk is in het middenblok’, luidde het oordeel. De makkelijk scorende opbouwspeler is blij met de samenwerking met het technisch duo.

,,Ze houden het strak en eisen altijd net ietsje meer dan datgene wat je op dat moment kunt of weet. Dat is heel uitdagend. Persoonlijk moet ik bijvoorbeeld werken aan de dekking. Ingespeeld raken op elkaar, maar ook een stukje techniek. Zo heeft iedereen zijn eigen verbeterpunten waaraan gewerkt moet worden. Ook in teamverband komen bepaalde dekkingsvormen of aanvalssystemen die we willen spelen steeds terug.”

MINI-KRACHTHONK

Jari van de Moosdijk heeft zichzelf fit gehouden door veel te sporten tijdens de coronaperiode. ,,Ik ben drie keer per week gaan hardlopen op verschillende manieren. Interval, lange afstand en tempoloop. Verder heb ik thuis door de jaren heen genoeg gewichten en materiaal verzameld voor een soort mini-krachthonk. Ik probeer altijd hard te werken op de trainingen en in de wedstrijden. Op die manier kan ik hopelijk een belangrijke rol spelen binnen het team. Al moeten de spelers en coaches daar maar hun oordeel over geven.”

AD SPORT/PETER LOTMAN


Jari stijlvol tegen Hellas (foto: © Jet van Bergen en Henegouwen)