VROUWEN DOEN HET GOED; MANNEN GELIJKWAARDIG IN SUBTOP

Voor de teams in de eredivisie bij de vrouwen en de mannen is de winterstop aangebroken. Een goed moment om te evalueren hoe de regioclubs het tot nu toe hebben gedaan. We vroegen de betreffende trainers naar hun oordeel. Wat ging er goed en wat kan beter. En we geven een cijfer op het Kerstrapport.


QUINTUS VROUWEN (4e)

Rolf Schulte is er als nieuwe trainer/coach in geslaagd de juiste snaar te raken bij de vernieuwde, jonge ploeg. Zijn visie past heel goed bij de selectie en bij de club als geheel. Er wordt minder druk gevoeld om fouten te maken en dat zorgt ervoor dat de ontwikkeling van de jonge meiden sneller is gegaan dan verwacht. Schulte heeft met zijn speelsters vriend en vijand positief verrast met het onbevangen spel.

Coach Rolf Schulte: ,,Ik ben gestart met een super jonge ploeg nadat de meer ervaren speelsters waren gestopt of vertrokken. Daardoor waren de verwachtingen niet zo hoog. Grootste verandering is het weer samen trainen van het eerste en het tweede team en de invoering van een gestructureerd krachttrainingsprogramma. Al snel bleek dat de ploeg erg gretig en leergierig is. Ik probeer steeds een beetje meer de regie over te dragen aan de speelsters zelf, omdat ze die zelfredzaamheid in het veld ook nodig hebben. Ik moedig bewust het uitproberen aan. Beter een verloren duel dan een ontweken duel, want daar leer je niks van. De ploeg gaat heel goed met de eigen verantwoordelijkheid om.
Voor de tweede helft van de competitie is het verder bouwen om het dynamische aanvalsspel en het compacte verdedigen langer te kunnen vasthouden.”

Schulte geeft zijn team een 7.5 voor de prestaties en voor de ontwikkeling een 9. Wij houden ons nog even bij de huidige prestaties en kunnen ons vinden in de 7.5.

CIJFER: 7.5


VELO (5e)

De club uit Wateringen heeft opnieuw een prima indruk achtergelaten. De ervaren krachten nemen de jonkies op sleeptouw en dat is goed om te zien. Er is altijd een optimale sfeer in de hal tijdens de wedstrijden vanwege de hoge toeschouwersaantallen. Vooral ook rond de EC wedstrijd was het genieten dankzij de uitstekende organisatie. VELO is duidelijk een aanwinst voor de eredivisie!

Coach Nico Stet: ,,Over de eerste helft van de competitie kunnen we redelijk tevreden zijn. Duidelijk was wél, dat het Europa Cup avontuur een grote impact had op het verloop ervan. Overigens een happening die we uiteraard niet hadden willen missen. Ook hebben we nogal wat blessureleed gekend. Ondanks dit alles hebben wij toch één punt meer behaald dan vorig seizoen. Er zit dus nog steeds progressie in de groep waarin de nieuwkomers door de grote saamhorigheid goed aansluiten. Dat is het sterke punt van deze groep en natuurlijk de ervaring van de oudere speelsters. Speltechnisch kunnen we zeker nog het nodige verbeteren, vooral bij de jongere speelsters. Tevreden over de resultaten tot nu toe en daarom geef ik een 8 voor de eerste seizoenshelft.”

Wij kwamen uit op een 7.4, want er moet nog voldoende groei overblijven voor het tweede gedeelte…

CIJFER: 7.4


QUINTUS MANNEN (5e)

Quintus startte voortvarend met een serie fraaie overwinningen en een eerste plaats. Daarbij moet wel worden aangetekend, dat de tegenstanders in die periode vooral uit het rechterrijtje kwamen. Daarna volgde wat tegenslag met blessures, maar het spel was met de aanwinsten Marnix Roos en (later ook nog) Ricardo Holman én de uitblinkende Timo Blom het aankijken meer dan waard. De top-5 blijft het streven, maar als het aan de ambitieuze Saponjic ligt wordt dat de top-3.

Coach Neso Saponjic: ,,We hebben de selectie groter en gezonder gemaakt voor dit seizoen en de staf verdubbeld. Tevens zijn we onze faciliteiten steeds aan te verbeteren. De trainingen zijn intensiever geworden. Sommige spelers hebben zich goed doorontwikkeld en spelen een grotere rol dan voorheen. Het doorschuiven van negen A-junioren bleek een grote aanwinst voor de selectie. Nu is het belangrijk om nog meer te werken aan het smeden van een team en de speldiscipline te verbeteren. Er zit nog veel rek in deze groep, maar we zijn ook bezig met versterkingen van buitenaf met het oog op de toekomst. Een mogelijke doorgang naar de BENE-League blijft in de komende twee seizoenen een doelstelling.”

Saponjic geeft vanwege de vele ups en downs zijn team een 7. Een cijfer dat ook wij, twee tiende punt hoger, realistisch vinden.

CIJFER: 7.2


WHC/HERCULES (gedeeld 6e)

Het Combinatieteam is blijkbaar een slow-starter. Vorig seizoen ging het in het begin stroef en ook deze competitie liep het bij de start niet op rolletjes. Maar inmiddels hebben de Hagenaars zich hervonden en boekten daarna zeven overwinningen op een rij. Dat biedt perspectief voor de komende maanden. Het ritme zit erin, al is de absolute top van de eredivisie (Arnhem bijvoorbeeld) nog even niet in zicht. Het is vooral te hopen voor de technische leiding én de regio dat de talenten Daan van Vliet, Sten Maas, Sil Klompé en Marijn van de Ree (ook allen geselecteerd voor Jong Oranje) nog niet worden weggelokt door de topclubs.

Coach Wesley Hage: ,,Ten opzichte van vorig seizoen rond deze periode hebben we de meeste stappen gezet in het meer volwassen handballen. We hebben toen veel wedstrijden weggegeven. Wij moeten onszelf vooral verbeteren in de dekking. Nog meer eisend zijn en zakelijk zijn in de afspraken. In aanvallend opzicht moeten we in de afronding meer rust pakken. Dan kunnen we ons met de gecreëerde kansen meer belonen. Voor de rest van de competitie mikken we er vooral op om de ingezette lijn door te zetten. Het streven is om in de bovenkant van de eredivisie mee te draaien. Maar nog steeds wél met onze visie ‘stap voor stap’. We zijn nog lang niet tevreden, want er moet nog het nodige gebeuren. We willen bouwen aan een sterk fundament met het oog op de toekomst. De groep heeft honger naar meer en dat is een goed uitgangspunt.”

Het technisch duo Wesley Hage/Nick Masmeijer geeft als cijfer een 7.1 en daar kunnen we ons prima in vinden.

CIJFER: 7.1


HELLAS (gedeeld 6e)

Hellas onderging een metamorfose toen het aan het begin van dit seizoen een handvol sterkhouders kwijtraakte. Ook was er een trainerswissel en kreeg Richard Rijkens de technische leiding. Dat was niet makkelijk en de verwachting was, dat de Hellenen af zouden glijden naar het rechterrijtje. Maar Rijkens hield zijn team knap overeind en ze bleven goed bovenin meedraaien. Sommige spelers stegen boven zichzelf uit en namen de ploeg op sleeptouw. Dat was verheugend om te zien en geeft hoop voor de nabije toekomst. Respect voor het doorzettingsvermogen en de mentale weerbaarheid.

Coach Richard Rijkens: ,,Ten opzichte van vorig jaar zijn er negen spelers weg uit de selectie, waarvan vijf basiskrachten uit het eerste team. Spelers die vorig jaar in het tweede speelden, zijn nu belangrijk in het eerste en zij die veel op de bank zaten, krijgen nu veel meer speeltijd. Dat betekent, dat alle automatismen opnieuw ingeslepen moeten worden. Een aantal spelers moet dubbelen met het tweede en dat eist een zware tol. Ik ben trots op de ontwikkeling die een ieder persoonlijk doormaakt én op de teamontwikkeling. Onze doelstelling is nog steeds handhaven en daarmee liggen we op schema. We gaan de tweede helft door met het ontwikkelen van de spelers en werken aan het spelen van stabielere wedstrijden.”

Rijkens geeft zijn totale selectie een 8.5, vooral omdat vanwege de smalle selectie het ook een enorme impact heeft op het tweede team. Wij vinden dat wat aan de hoge kant gelet op de rangschikking en komen uit op een 7.1. Ze hebben het immers niet veel beter gedaan dan WHC/Hercules en Quintus, die dezelfde moeilijkheden ondervonden..

CIJFER: 7.1


EHC (16e)

Coach Boumnijel verdient respect dat hij lang heeft geprobeerd het tij te keren. Het viel niet mee voor hem en zijn spelers om elke week een flinke nederlaag te moeten incasseren. En dan steeds maar weer proberen de moed erin te houden. Op een bepaald moment lukte dat niet meer en besloot Boumnijel toch de handdoek in de ring te gooien. Xaveer Obbens moet voorlopig proberen EHC naar het einde van de competitie te loodsen.

Coach Hedi Boumnijel: ,,Het gebrek aan ervaren spelers en het stoppen van een aantal basiskrachten vormden een aanzienlijke uitdaging. Vanaf het begin waren onze prestaties niet bevredigend ondanks de inspanningen om toch prestaties te leveren. Het is evident, dat we meer spelers moeten aantrekken om op eredivisie-niveau te blijven. Dat wordt heel moeilijk, moet ik eerlijk toegeven.”

Boumnijel geeft zijn team een 6. Begrijpelijk, want hij roemt de strijdlust van zijn manschappen. Gelet op de onderste plaats van de eredivisie met nul punten uit vijftien wedstrijden komen wij niet hoger uit dan een 5, vooral voor de moed om door te gaan en voor de tomeloze inzet.

CIJFER: 5


AD SPORT/PETER LOTMAN


B&B Healthcare WHC/Hercules selectie 2023/2024 (foto: Michel Heerkens)