IK VERWACHT VEEL VAN MEZELF, VAAK TÉ VEEL EN DAT IS LASTIG

Er zijn van die spelers die om onverklaarbare reden altijd een tikkeltje onderbelicht blijven in de berichtgeving. Zij zijn van grote waarde voor het team, maar timmeren niet zo nadrukkelijk aan de weg. Kjeld Meijnen van het Haagse combinatieteam WHC/Hercules is zo’n ‘stille kracht’. Verdedigend sterk en aanvallend aan de cirkel gevaarlijk.

In de dagelijkse omgang komt de 31-jarige Meijnen niet over als een branieschopper. Hij vindt het belangrijk, dat iedereen het naar zijn zin heeft en hij probeert te helpen waar hij kan. Hij is van nature nogal perfectionistisch, weten de mensen in zijn direct omgeving. ,,En”, zegt hij zelf, ,,ik verwacht veel van mijzelf, vaak té veel. Dat is wel eens lastig. Ik kan nogal snel teleurgesteld zijn in mijn eigen spel en dat werkt niet bevorderend. Tegenwoordig kan ik daar gelukkig beter mee omgaan.”

Meijnen woont samen met zijn vriendin Frances van Luxemburg, cirkelloopster in het eerste damesteam van WHC. Hij werkt in de Offshore Wind Industrie als veiligheidskundige voor een bedrijf dat windturbineparken bouwt op zee. ,,De komende tijd ga ik mij bezighouden met de bouw en onderhoud van windparken Hollandse Kust, die gebouwd gaan worden voor de kust tussen Scheveningen en IJmuiden.”

WELOVERWOGEN

Hij praat rustig en weloverwogen over zijn werk en het handbal. Geen opgewonden standje,  zoals je dat zou verwachten van iemand die nogal eens een tijdstraf aan zijn broek krijgt. Want, merkwaardig genoeg, óók daar staat Kjeld Meijnen om bekend. Of zeg maar gerust: hij is berucht bij menig scheidsrechter, die zijn stevige aanpak in de dekking wat minder kan waarderen.

Meijnen moet erom lachen: ,,Tja, kijk, ik ben een belangrijke schakel in de verdediging. Het feit, dat ik teamgenoten aan het coachen ben en dat ik ook bekend sta om mijn fysieke verdedigingsstijl, zorgen ervoor dat ik opval. Ik zal de laatste zijn om te zeggen, dat al mijn tijdstraffen onterecht zijn, maar soms zijn scheidsrechters ook wel een beetje bevooroordeeld. En verder vind ik, dat die tegenstanders vaak wel erg snel op de grond vallen.”

Genoeg over die tijdstraffen, liever praat Meijnen over het handbal zelf en de prestaties van zijn team. B&B Healthcare WHC/Hercules staat in de middenmoot van de eredivisie en dat is volgens de insiders wat aan de lage kant gelet op het spelersmateriaal.

Meijnen: ,,Ik vind, dat we in deze fase van de competitie niet ontevreden mogen zijn met de huidige plek. Wél hadden we onszelf tijdens een aantal wedstrijden beter moeten belonen voor het harde werken. We hadden extra punten kunnen én ook móéten pakken. Dan hadden we nu lekker bovenin meegedraaid. Maar ik verwacht, dat dat deze beloning er dit seizoen zeker nog zal komen en dat we kunnen laten zien dat we bovenin de eredivisie kunnen meedoen.”

VEEL KWALITEIT

Meijnen begon op zijn twaalfde jaar met handballen. Gekscherend zegt hij: ,,Zonder ooit weg te zijn gegaan bij mijn club, heb ik toch voor vier verschillende verenigingen gespeeld. HVL, Wings, WHC en nu de WHC/Hercules Combinatie. Clubs die allemaal in elkaar zijn opgegaan. Ik heb het altijd naar mijn zin gehad en ook nu weer. Ook met de huidige trainers, Bart de Koning en Richard Rijkens, gaat het prima. Twee totaal verschillende persoonlijkheden die elkaar goed aanvullen.”

Samen met de andere ervaren mannen binnen het team zet Kjeld Meijnen de basis neer voor de verdediging. ,,Wij sturen hierbij de rest van het team en creëren overzicht. Vooral bij een offensieve verdediging is dat van belang. Bij een strakke 6:0 dekking houden wij het midden dicht. Dat werkt goed, de verdediging staat en per wedstrijd groeit ons team. Ook dit jaar lukt het de jongens uit de A-jeugd weer om met ons team mee te komen en hun eerste steentjes bij te dragen. Dat is een goede ontwikkeling. Daarnaast hebben we veel gasten met kwaliteit, die dat wekelijks willen laten zien. En dan nog de ervaren mannen die hun strepen al verdiend hebben. Gelukkig is er ook ruimte voor mijn kwaliteiten als aanvallende cirkelspeler en pak ik op die manier mijn puntjes mee.”

AD SPORT/PETER LOTMAN