QUINTUS TEGEN WHC/HERCULES MOOI AFFICHE VOOR STREEKDERBY

Lars Hemmes, de keeper van WHC/Hercules, is geen doorsnee doelman. Hij heeft een aparte stijl om de ballen tegen te houden. Toch maakt die onorthodoxe manier van keepen hem tot een voortreffelijke sluitpost in de eredivisie. Zaterdag neemt hij het met zijn team op tegen de streekrivaal én zijn vorige club Quintus.

De toeschouwers kijken soms met verbazing naar de wijze waarop Lars Hemmes (32) de ballen uit zijn doel ranselt. Misschien niet altijd de meest elegante stijl, maar wél heel vaak uitermate doeltreffend. Half achterovervallend, met gevaar voor eigen leven, net nog de bal uit zijn doel tikkend. Een acrobatische actie die het ergste doet vrezen, maar waarbij het (bijna) altijd goed gaat.

De leerkracht op een basisschool in Delft en vader van twee mooie dochters van drieënhalf en net drie maanden, moet lachen als hem naar die speciale methode van keepen wordt gevraagd. ,,Ik weet eigenlijk niet hoe dat komt. Dat is mijn stijl, heb ik altijd zo gedaan. Het oogt misschien soms wat moeilijk, maar dat maakt niet uit. Als ik die ballen er maar stop”, aldus de doelman die altijd rustig en zelfverzekerd overkomt.

Hemmes deed dat al zo bij Aristos, waar hij begon toen hij zestien jaar was. Daarna kwam de broer van Hurry-Up trainer Sven, uit voor DSS Heemskerk, Volendam en Quintus, de tegenstander van zijn huidige club WHC/Hercules.

,,In Kwintsheul heb ik in totaal tien jaar gespeeld. Ik heb daar mooie dingen mogen meemaken. Zoals het spelen tegen alle topploegen van Nederland en België in de BENE-League. Dat was een geweldige ervaring. En ook het winnen van de titel in de Eredivisie was een mooie prestatie.”

BEVALT UITSTEKEND

Je kunt aan alles merken, dat Lars Hemmes het inmiddels naar zijn zin heeft bij WHC/Hercules. ,,Het bevalt me inderdaad uitstekend daar. Het is een leuke, jonge groep waarbij ik me vanaf dag één goed voelde. Ik ben er binnengekomen door Mitchell Timmermans, die ook van Quintus afkwam. Hij vroeg me of ik wilde meegaan naar WHC/Hercules. Ik ben een paar keer gaan meetrainen en dat is prima bevallen. Ik was eerst van plan om helemaal te stoppen, maar ik ben toch blij dat ik deze stap heb gemaakt.”

De ervaren Hemmes vormt een duo met de jongere Ole van Grieken. ,,Dat gaat heel goed”, bevestigt Hemmes. ,,Ik gun Ole zijn speeltijd en ik heb het gevoel dat het andersom net zo is. Dát vertrouwen vormt de basis voor een goed op elkaar ingespeeld duo. Bovendien kan ik het naast het veld ook uitstekend met hem vinden.”

,,Dat geldt trouwens”, vervolgt de leerkracht van groep 5, ,,voor alle spelers van het team. De onderlinge verstandhouding is prima. Ook met Wesley Hage en Nick Masmeijer, de beide trainers, kan ik het goed vinden.”

TOP-4 HALEN

Over de prestaties heeft Hemmes met zijn ploeggenoten niet te klagen. ,,Het gaat best lekker. De resultaten van ons team zijn goed. Er is geen enkele ploeg in de eredivisie die van tevoren kan zeggen, dat ze wel even van ons gaan winnen. Ons doel is de top-4 en dat is nog steeds mogelijk. Dus daar gaan we vol voor. Het zal lastig worden, maar we blijven ervoor knokken.”

De confrontatie met Quintus zaterdag in Kwintsheul (aanvang 20.00 uur) is zoals altijd weer extra beladen. Zeker voor Lars Hemmes die veel van zijn voormalige teamgenoten gaat tegenkomen.

,,Het is een mooi affiche tegen mijn oude club. Ik kijk er naar uit om bekende mensen daar terug te zien. We zullen niet zomaar winnen van Quintus. De thuiswedstrijd hebben wij gewonnen en daarom zullen zij er alles aan doen om dat goed te maken. In mijn ogen zijn zij de favoriet, maar dan is het juist extra mooi om die partij toch te winnen. Motiveren hoef je niemand voor zo’n derby. Beide teams staan altijd op scherp.”

AD SPORT/PETER LOTMAN      


Lars Hemmes in actie tijdens de derby tegen Hellas, september 2023 (foto: Ilja Vlietstra)

Lars met z’n onorthodoxe stijl redding brengend tegen z’n oude vrienden van Quintus tijdens de voorbereiding op het huidige seizoen (foto: Paul Vis sr.)