Het Haagse WHC/Hercules moet de komende drie-en-een-halve maand Luca Baak missen. De Hagenaar is afgelopen week voor die periode vertrokken naar Amerika. ,,Het is een combinatie van studie, werk en plezier”, aldus de lange handballer.

Het was al langere tijd de wens van Baak om naar Amerika te gaan. ,,Dat heb ik altijd al gewild om daar voor een langere periode te verblijven. Mijn moeder is in Californië geboren en heeft het grootste gedeelte van haar leven in Amerika gewoond. Dit was voor mij precies het juiste moment om ernaar toe te gaan. Ik heb voor mezelf een tussenjaar genomen nadat ik mijn bachelor in Aeronautical Engineering heb behaald. In september wil ik weer verder gaan studeren aan de TU in Delft.”

,,Ik verblijf bij de zuster van mijn moeder in Missoula Montana. Ook mijn opa en neven wonen daar. De hele familie in Montana heeft na de eerste nu ook al de tweede vaccinatie gekregen en ik ben inmiddels ook gevaccineerd. Het is dus veilig om er te zijn. Montana is een mooie staat met veel outdoor activiteiten.”

DROOM

Luca Baak heeft ook een grote droom. ,,Ik ben hier voor mijn plezier naartoe gekomen, maar ik heb ook als doel om hier mijn pilotenbrevet te halen. Dat is van kleins af aan al een jongensdroom sinds ik hier in Montana met mijn oom in zijn vliegtuig heb gevlogen. Ook ben ik van plan om te gaan werken op het vliegveld in de buurt.”

Handballen zit er voor Baak even niet in. ,,Helaas is dat niet mogelijk. Handbal is in Amerika een  kleine sport. Er zijn weinig plekken waar je kan handballen en Missoula is er daar helaas niet een van. Er zijn wel initiatieven om misschien al in 2023 een nationale competitie te starten. Ik ben blij, dat ik de afgelopen weken nog een paar keer in Nederland heb kunnen trainen. Alleen jammer, dat ik precies de eerste wedstrijd al heb gemist. We hebben de livestream meegekeken en ik heb de sport aan mijn familie uitgelegd.”

,,Om fit te blijven, zal ik in elk geval om te beginnen een abonnement op een sportschool nemen. Verder ga ik rondkijken of ik misschien bij een teamsport kan aansluiten. Ik zal me hier geen moment vervelen. Ik verwacht na drie-en-een-halve maand weer terug te zijn voor de voorbereiding op het volgende seizoen.”

AD SPORT/PETER LOTMAN


Een warm onthaal voor Luca Baak bij zijn familie in Montana met de beide vlaggen