Hij heeft een spectaculaire periode achter de rug. Luca Baak vertrok naar familie in de Verenigde Staten om daar zijn vliegbrevet te halen. Vorige week keerde hij terug om zich weer volledig te storten op zijn handbal-activiteiten bij WHC/Hercules. ,,Ik heb het erg naar mijn zin gehad in Montana, maar ben ook wel weer blij om terug te zijn.”

Luca Baak wilde beslist dat vliegbrevet halen en moest daarbij de nodige hobbels overwinnen. De nieuwbakken piloot: ,,Ik heb daar tweemaal mijn verblijf moeten verlengen om het brevet te halen”, legt hij uit. ,,Het zat soms nogal tegen met vliegtuigen die lang in onderhoud waren. Ook de weersomstandigheden werkten niet echt mee. Bovendien heb ik veel last gehad van de bosbranden vanwege de rook die daarbij ontstaat. Door al die rook konden we vaak niet goed de bergen om ons heen zien, waardoor we dus niet mochten vliegen. Daardoor kon ik mijn ‘vliegexamen’ checkride niet doen. Uiteindelijk had ik geluk, dat de rook een paar dagen wegtrok en het allemaal toch nog goed kwam. Al met al heb ik fantastische ervaringen gehad in de natuur en met de familie en vrienden daar.”

COMBINATIE

Het avontuur was voor de 22-jarige Baak een combinatie van studie, werk en plezier. ,,Het behalen van mijn pilotenbrevet was altijd al een jongensdroom. Mijn moeder is in Californië geboren en veel familie woont in Missoula Montana. Een perfecte gelegenheid dus om daar naartoe te gaan. Ik logeerde bij de zuster van mijn moeder. Ik heb na mijn bachelor dit tussenjaar van mijn studie gebruikt om dat brevet te halen. Straks ga ik weer verder studeren”, aldus de student Aeronautical Engineering in Delft.

HANDBALSEIZOEN

Even was met al die indrukken het handballen dus uit zijn gedachten. ,,Maar”, vertelt de lange sportman enthousiast, ,,nu ik weer terug ben, kijk ik ook weer heel erg uit naar het nieuwe handbalseizoen. Het is voor mij door dit avontuur en de corona-toestanden al bijna een jaar geleden dat ik iets van een wedstrijd heb gespeeld. Vlak voor die oefencompetitie ben ik namelijk weggegaan. We zijn nu weer volop bezig met de voorbereidingen voor de competitie. We hebben de komende weken een aantal oefenwedstrijden om ons klaar te stomen voor de eerste wedstrijd tegen GHV. Ik heb er erg veel zin in na zo’n onderbreking.”

AD SPORT/PETER LOTMAN