HERSTART EREDIVISIE TEGEN OUDE PLOEGMAKKERS VAN WHC/HERCULES

Voor Luka Furth heeft de herstart van de eredivisie een extra dimensie. De 21-jarige linkshandige opbouwspeler maakte vorig jaar verrassend de overstap van WHC/Hercules naar Aalsmeer. Zaterdag spelen beide teams tegen elkaar en is het voor Furth dus een weerzien met zijn voormalige ploegmakkers. Altijd een extra prikkel voor de speler die naar een andere club is overgestapt.

Inmiddels is Luka Furth wel geacclimatiseerd bij de Noord-Hollandse topclub. ,,Ik heb het erg naar mijn zin bij Aalsmeer en voel me er steeds meer thuis. De trainingen zijn heel goed; zowel Bert Bouwer en Wai Wong bij het eerste als Djordje Stevanovic bij het tweede team geven mij veel vertrouwen. De club biedt mij alle faciliteiten die ik nodig heb om beter te worden. Alles is hier perfect geregeld.”

De 2.03 lange Furth kampte geruime tijd met een schouderblessure toen hij nog uitkwam voor het Haagse WHC/Hercules. ,,Mijn schouder is nog steeds niet helemaal honderd procent in orde. Dat is ook de reden dat ik veel op de hoek speel. Ik kan me op de opbouw nog niet voor de volle honderd procent inzetten.”

INTENSITEIT

Het was voor Furth in het begin nog even wennen aan de trainings-intensiteit bij Aalsmeer. ,,De trainingen zijn van hoog niveau en zwaar. Het tempo ligt hier erg hoog. Ik ga met plezier naar de trainingen en leer heel veel. Twee keer per week train ik mee bij het eerste en twee keer bij het tweede. Daarnaast doe ik nog drie keer per week krachttraining. Het is zwaar, maar de moeite waard, omdat ik zo veel leer. In het tweede heb ik bijna alle wedstrijden gespeeld en ik ben ook al een aantal keer met het eerste mee geweest.”

De prestaties van het Opleidingsteam Aalsmeer zijn prima dit seizoen. Daar heeft Furth wel een verklaring voor: ,,Dat komt, omdat er een goede mix is van een aantal ervaren gasten die gewend zijn om op het hoogste niveau te spelen en veel jonge gasten die allemaal heel graag willen en gemotiveerd zijn. Iedereen speelt ook veel, want Djordje wisselt steeds door en probeert iedereen zoveel mogelijk in te zetten. Dat is heel prettig om in het juiste spelritme te komen en het geeft veel vertrouwen. Daardoor is ook de sfeer in het team erg goed en hebben we tijdens de wedstrijden veel voor elkaar over.”

VEEL LEREN

Als linkshander heeft Luka Furth in de hoofdmacht de ervaren en trefzekere Rob Jansen als concurrent voor zich. Furth realistisch: ,,Nou, Rob Jansen zie ik nu echt nog niet als concurrent. Hij heeft al zó veel meer gepresteerd. Daar ben ik nog lang niet aan toe. Ik kan van hem nog heel veel leren. Hard blijven trainen, is voor mij de enige optie om ooit zover te komen.”

Furth, die sinds juni de Handbal Academie vaarwel heeft gezegd, verwacht dat Aalsmeer 2 nog een belangrijke rol gaat spelen in de top van de eredivisie. ,,We hebben een team dat mee kan doen om de bovenste plaatsen. Dat is wel gebleken. In de komende belangrijke wedstrijden kunnen we hopelijk laten zien dat we echt tot de top van de eredivisie behoren.”

ANDERE WETTEN

Daar kan Luka Furth zaterdag in het duel met zijn vroegere teamgenoten van WHC/Hercules mee beginnen. De Hagenaars van het technisch duo Bart de Koning/Richard Rijkens draaien door allerlei oorzaken (nog) niet zoals vooraf werd voorspeld. Een bescheiden plaats in de onderste middenmoot is tot nu toe de klassering. Maar ook Furth weet, dat juist in dit soort beladen duels vaak andere wetten gelden…

AD SPORT/PETER LOTMAN