JEUGDIGE KEEPER MOEST ERVAREN STEFAN STAPPER EVEN DOEN VERGETEN

De 22-jarige Ole van Grieken is meestal de tweede doelman achter routinier Stefan Stapper bij eredivisieclub WHC/Hercules. Daar doet hij niet moeilijk over. Hij weet, dat zijn ervaren collega de eerste man is tussen de palen. Af en toe krijgt Van Grieken de kans zijn kwaliteiten te tonen. Zoals afgelopen zaterdag in het duel met Opleidingsteam Bevo. En hij greep zijn kans met een puike wedstrijd.

Stapper was vanwege privéredenen afwezig en dus moest Van Grieken de hele wedstrijd vol aan de bak. In andere wedstrijden komt hij vaker binnen de lijnen met een strafworp of om Stapper even af te lossen. Maar nu moest hij laten zien, dat hij ook als eerste keeper kon fungeren. En dat ging hem goed af. Van Grieken nog nagenietend: ,,Als ik een kans krijg, is het van belang dat ik die pak. Afgelopen wedstrijd tegen Bevo lukte dat goed en nu is het aan mij om dat vast te houden.”

De jeugdige Ole van Grieken begon zo’n twaalf jaar geleden met handballen. Zijn start was opmerkelijk, want hij kwam bij toeval in het doel terecht. Lachend vertelt hij: ,,Ik begon als speler, maar op een bepaald moment hadden we geen keeper meer. Ik offerde mijzelf op en ben in het doel gaan staan. Dat beviel eigenlijk meteen erg goed en ik vind het nog altijd even leuk.”

ADVIEZEN

Van Grieken kreeg veel bruikbare adviezen bij Hercules van zijn illustere voorganger Roy Houdijk. Hij was de keeper die met Hercules de glorietijd doormaakte en door menig club werd begeerd vanwege zijn formidabele reddingen. Van Grieken: ,,Ik ben steeds meer gaan leren over het keepen in al die jaren, vooral ook dankzij Roy. Als kleine jongen kijk je tegen zo iemand op en wil je zelf het liefste in het eerste team spelen. Nu ik de kans daarvoor krijg, is het ook aan mij om het te bewijzen.”

De student Facility Management aan de Haagse Hogeschool kijkt voorlopig nog niet verder dan zijn club WHC/Hercules. ,,Daar liggen nog steeds mijn ambities. Ik wil eerst proberen bij deze club het optimale uit mezelf te halen. Sinds de jeugd spelen we al met een groot deel van de selectie samen en dat maakt van ons een hechte vriendengroep. We zien elkaar veel op het handbalveld, maar ook daarbuiten. Wij zijn een jonge ploeg en we leren nog van elke wedstrijd.”

LEERZAAM

Naast de jeugdige talenten beschikt WHC/Hercules ook over een aantal oudere sterkhouders. ,,En die zijn heel belangrijk voor onze ploeg. Zij zorgen voor de ervaring en de rust. Ik leer bijvoorbeeld veel van Stefan Stapper, die ik een van de beste keepers van de eredivisie vind. Het is voor mij leerzaam om samen met hem te kunnen trainen en keepen.”

Over het verloop van deze competitie is Van Grieken duidelijk. ,,De eerste helft van het seizoen hebben we de verwachtingen helaas niet kunnen waarmaken. Maar nu we zijn gegroeid en laten we de laatste weken zien waartoe we in staat zijn. We hebben de komende weken nog een aantal mooie wedstrijden te gaan tegen de titelkandidaten en ook nog de derby tegen Hellas. Wij hebben een team dat van iedereen kan winnen in de eredivisie. Daar gaan we ook steeds vanuit en dat zal zaterdag tegen V&L niet anders zijn. De komende weken moeten we laten zien dat wij ready zijn voor die duels.”

AD SPORT/PETER LOTMAN