Regelmatig vragen we hoe de handballers in onze Haagse/Westlandse regio deze moeilijk tijd doorkomen. Na Donny Vink, Rick van Ravesteijn, Caspar Hovingh, Esther de Vos, Collin de Vette, Luca Baak, Marc de Vreede, Nicole van Meteren, Celine Michielsen, Ubbo Starrenburg, Yannick Boers, Tom Scheepmaker, Koen Houdijk en Danick Snelder, dit keer Jonah Baak van WHC/Hercules.

Opnieuw ging de vlag uit bij WHC/Hercules. De coaches Bart de Koning en Richard Rijkens wreven zich vergenoegd in de handen. Ze waren er wéér in geslaagd te voorkomen dat er een talentrijke jeugdspeler zou vertrekken. De pas 18-jarige cirkelloper Jonah Baak had zojuist laten weten dat hij tóch bij het Haagse Combinatieteam blijft en het aanbod van Quintus had afgeslagen.

Jonah Baak over zijn beslissing: ,,Ik heb uiteindelijk voor Hercules gekozen, omdat ik veel binding heb met die club en ik me hier nog goed verder kan ontwikkelen. Ik heb veel vertrouwen in de plannen van Bart en Richard.”

PERSPECTIEF

Na talent Koen Houdijk, die óók op het verlanglijstje van andere clubs stond, een tweede succes dus voor WHC/Hercules om het beloftevolle team voor de eredivisie bij elkaar te houden. Eerder hadden al ervaren sterkhouders en jonge talenten laten weten te zullen blijven. Coach Bart De Koning: ,,Het bewijst dat we goed bezig zijn. En dat onze visie en de gepresenteerde plannen aanslaan bij de spelersgroep. Dat biedt perspectief voor komend seizoen.”

Jonah Baak is inmiddels hard aan de slag om zijn conditie op peil te houden.

,,Ik doe thuis nu nog steeds oefeningen en ik blijf ook nog minimaal vijf keer per week hardlopen. We hebben daarvoor een trainingsprogramma gekregen van Wesley Hage, waardoor we in tweetallen weer met een bal kunnen trainen. Ik doe dat samen met mijn broer Luca. Verder kom ik prima de dag door. Mijn studie aan de Hotelschool is overgegaan op een digitale leeromgeving waarmee ik grotendeels mijn dag kan vullen. Het was eerst even aanpassen, omdat de Hotelschool ook veel praktische aspecten heeft. Die waren nogal ingewikkeld om over te zetten naar laptops en pc’s.”

VEEL SPEELTIJD

Jonah Baak kijkt met veel plezier terug op het voorbije, zo abrupt beëindigde, seizoen.

,,De competitie was voor ons erg bijzonder. Na de promotie uit de eerste divisie zijn we meteen mee gaan doen bovenin en hebben we zelfs van kampioen Quintus gewonnen. Ik heb zelf gelukkig veel speeltijd gekregen en ik had naarmate het seizoen vorderde zelfs een vaste plaats in het eerste. Dat viel ook allemaal nog samen met mijn laatste wedstrijden in de jeugd. Ik heb daar erg van genoten.”

De jongste van de twee broers Baak kijkt met verlangen uit naar het nieuwe seizoen.

,,Ik kijk heel erg uit naar de nieuwe competitie. De nieuwe coaches hebben een duidelijk plan opgesteld, waarmee we voorlopig verder kunnen bouwen. We hebben de kwaliteiten om ook volgend jaar weer veel leuke wedstrijden neer te zetten en bovenin de eredivisie te kunnen meedraaien.”

AD SPORT/PETER LOTMAN


Jonah Baak stijlvol tegen Hellas                             foto: Ilja Vlietstra (IMV-fotografie)