Aan zelfkritiek ontbreekt het de handballers van WHC/Hercules gelukkig niet. Na afloop van de met 29-16 gewonnen wedstrijd tegen Dynamico waren ze zelf niet tevreden. ,,Het was niet best. Veel te rommelig en veel te gehaast”, gaven de Hagenaars zelf het juiste oordeel over het duel in de eredivisie.

Het siert de spelers, dat ze de ruime overwinning niet aangrepen om het matige spel te verbloemen. Want er ging nogal wat mis bij beide ploegen trouwens. Dynamico maakte nóg meer fouten en dat bood WHC/Hercules de mogelijkheid om er in elk geval lustig op los te scoren. Al had het aantal gescoorde doelpunten eigenlijk de veertig hebben moeten aantikken. Veel vrije kansen werden door te slordig schieten om zeep geholpen.

De thuisclub kwam snel op voorsprong (6-3), maar verspeelde die ook net zo makkelijk weer. Na een kwartier was het zelfs 7-8 voor de fusieclub uit Oss. Het technisch duo Bart de Koning/Richard Rijkens, dat volgend seizoen niet meer voor de ploeg staat, greep in en wisselde vrijwel het gehele basisteam. En plotseling begon het te draaien. Van 7-8 werd het 14-8 binnen tien minuten. Met fraaie treffers van uitblinker Michel Verbeij, krachtige schoten van Mitch Giezeman en een perfecte ‘veegbal’ van Tom Scheepmaker.

UITBLINKER MICHEL VERBEIJ

De 16-9 ruststand gaf voldoende zekerheid voor het tweede half uur. Michel Verbeij ging na het wisselen nog even door en toonde duidelijk aan dat hij er erg veel zin in had. Zowel aanvallend als verdedigend gooide hij al zijn energie in de strijd en groeide uit tot de Man van de Wedstrijd. Hij kreeg daarbij steun van doelman Stefan Stapper, die opnieuw liet zien waarom hij nog steeds een keeper van formaat is. Af en toe moet hij bij een wedstrijd of training verstek laten gaan, maar als hij er is, stopt hij het ene na het andere lastige schot.

Hoogtepunten waren er nauwelijks in de tweede helft. Of het moet het bekeken spel zijn van de twee spelbepalers Ziggy Eijsenring en Koen Houdijk, die beiden nogal eens hun ploeggenoten subtiel aanspeelden. Voor de rest blikten de meeste spelers al vooruit naar de Haagse derby zaterdag tegen Hellas. Want als er één wedstrijd leeft in de regio is het wel de burenruzie tussen de eeuwige rivalen.

Doelpunten WHC/Hercules: Michel Verbeij (6), Luca Baak (4), Ziggy Eijsenring (3), Koen Houdijk (3), Mitch Giezeman (3), Tim Frenk (3), Kjeld Meijnen (2), Mark Broers (2), Tom Scheepmaker (1), Jonah Baak (1) en Lars Vogelaar (1).

Man van de wedstrijd Michel Verbeij (klik op de foto voor het origineel)

Jonah Baak (klik op de foto voor het origineel)

foto’s Ilja Vlietstra (IMV-fotografie)


KOSTBAAR VERLIES EHC

EHC liet dure punten liggen bij het onderaan staande V&L. In Geleen werd het 30-29 voor de thuisclub en daardoor is de club uit Leidschendam-Voorburg nog steeds niet officieel veilig. Nu het er op aankomt, lijkt het alsof de druk gaat meespelen in de koppies van de spelers. Het belang van de wedstrijd was duidelijk in het kader van lijfsbehoud van de eredivisie. Dat was in het spel goed zichtbaar.

Het team van André van den Bosch begon nog wel aardig met veel snelle tegenaanvallen met makkelijke doelpunten. De verkregen voorsprong werd echter ook weer even eenvoudig weggegeven. Vooral de vele afspeelfouten deden EHC de das om. V&L pakte bij de rust een voorsprong van vier doelpunten (17-13) en bouwde die zelfs uit naar zeven treffers verschil: 23-16. Een eindsprint zorgde ervoor, dat de nadelige marge werd teruggebracht naar drie, maar verder liet V&L het niet komen.

Vanuit de hoeken waren Wessel de Rijk (5) en Dave Uijtdewillegen (6) op dreef. Djimmy Nolet was met zeven doelpunten de beste schutter en had een belangrijk aandeel in de aansluiting in de tweede helft.


HELLAS ÉÉN HELFT PRIMA

Hellas speelde de eerste helft (17-16) een goede partij tegen BFC. Met name Loek van Bergen en Henegouwen was bepalend in dat eerste half uur. Ook de verdediging stond in die fase goed. In het tweede half uur ging het vervolgens mis en verloren de Hagenaars uiteindelijk met 32-23. De spelers namen volgens de coach onvoldoende verantwoordelijkheid qua afronding vanaf de buitenopbouw posities. Bovendien speelden ze te dicht op de dekking en zochten te veel de duels op in plaats van voldoende afstandsschoten. In de dekking was er te laat initiatief. Conclusie: zelf te weinig gescoord en te veel tegen in tweede helft.

AD SPORT/PETER LOTMAN