HELLAS EN QUINTUS (VROUWEN) ONVERWACHT ONDERUIT; VELO NAAR VIERDE PLAATS

Twee regioploegen zorgden voor een onaangename verrassing. De mannen van Hellas verloren in Arnhem van de thuisclub met 31-30 en de vrouwen van Quintus stelden teleur met de 24-23 nederlaag in Eindhoven tegen debutant PSV.  Venéco/VELO zette de stijgende lijn door en won met 28-25 van V&L. De vierde plaats is de fraaie beloning.

HELLAS

De Haagse koploper redde het dus niet, maar eigenlijk was het niet eens zo’n grote verrassing. Arnhem werd lange tijd geteisterd door blessures, maar de laatste wedstrijden is het team van coach Pascal Lukassen prima op dreef nu iedereen weer zo’n beetje fit is. Houten ondervond dat al eerder en nu moest ook Hellas eraan geloven.

Coach Joris Witjens van de Hagenaars was dus niet eens zo teleurgesteld: ,,We wisten vooraf dat het lastig zou worden tegen Arnhem. Eigenlijk staan ze te laag voor de kwaliteit die ze hebben. Dat neemt niet weg, dat wij veel moeite hadden om weer uit de startblokken te komen. We speelden te slordig en hadden moeite om onze afspraken na te komen. De volledige focus op de wedstrijd ontbrak.”

Hellas bleef lang in de buurt van de thuisclub en in de slotfase leek de partij nog in het voordeel van de Hellenen te kantelen. Witjens: ,,Maar uiteindelijk hebben we toch terecht verloren. Het was bij ons gewoon niet goed genoeg. Dat is jammer, maar het zet ons ook weer met beide benen op de grond. We gaan deze week snel over tot de orde van de dag en ons herpakken voor de volgende belangrijke wedstrijden”

Storm Bolman keepte een prima wedstrijd en ook Twan Klompé was goed op dreef in een ploeg die verder matig presteerde.


QUINTUS (MANNEN)

De Westlandse formatie van coach Ruben Schelbert behaalde een degelijke 34-26 overwinning op het Rotterdamse Feyenoord. Het deed daarmee wat het moest doen en schuift mede door het verlies van Hellas door naar de tweede plaats achter de nieuwe koploper BFC.

De thuisclub begon de eerste helft nog prima en kwam op een ruime voorsprong. Vervolgens ging Feyenoord in de tweede helft heel offensief verdedigen en dat veroorzaakte de nodige problemen voor Quintus.

Hoekspeler Troy Oranje: ,,We maakten toen te veel verkeerde keuzes, misten te veel kansen en het werd een soort paniekhandbal. Dus in plaats van naar vijftien verschil gingen we terug naar drie. Daarna wel weer naar acht, maar het was te wisselvallig.”

Van 19-12 kwam Quintus op 23-14. Bij 29-25 nam het eenzelfde tussensprint naar de 34-26 eindstand. Ofke Teekens keepte een sterke wedstrijd en Timo Blom en Jordan Beukman konden vanwege hun doelpunten eveneens rekenen op een ruime voldoende.

Coach Ruben Schelbert moest improviseren, omdat een aantal vaste krachten ontbrak.

Quintus wisselde regelmatig door en gaf ook de drie A-jeugdspelers de nodige speeltijd. Ondanks al die wisselingen kwam de ploeg nooit in gevaar en speelde de partij zonder problemen uit naar de ruime overwinning.


EHC  

De ploeg uit Leidschendam-Voorburg leed thuis een 31-35 nederlaag tegen Berdos en dat was niet nodig geweest vond coach Hedi Boumnijel. ,,De eerste helft was de afronding bij ons heel matig. Daardoor kon Berdos via veel kansen een voorsprong creëren. Voor de rust konden we dat niet meer goedmaken. In het tweede half uur was de afronding beter waardoor we op een bepaald moment nog maar twee doelpunten achter stonden. Maar uiteindelijk hebben we de partij toch verloren door fouten en miscommunicatie binnen het team.”

Youri Verschut was de beste speler in het team van de thuisclub met elf doelpunten, waarvan  negen in de tweede helft. Daan Kulker schoot vijf keer raak.

Verheugend was verder de terugkeer van de altijd slim spelende Pim Hessing (totaal drie treffers) in de selectie.


VELO

De ploeg uit Wateringen was in de eerste helft oppermachtig met goed spel, waarin de voorsprong zelfs nog groter had kunnen zijn. Verdedigend was er voor V&L nauwelijks door te komen. Bij de rust was het al 18-10.

Coach Nico Stet: ,,In de tweede helft misten we te veel kansen, waardoor V&L nog dichterbij kon komen. Het leek nog even spannend te worden, maar we zijn niet meer in gevaar geweest. Het was vooral een uitstekende teamprestatie met een sterk collectief”, aldus de tevreden trainer/coach.

Carmen Riepe en Kirsten van Steenbergen waren met ieder acht doelpunten de beste schutters.


QUINTUS (VROUWEN)

Het team van coach Fred Michielsen verslikte zich in de nieuwkomer PSV. In Eindhoven werd het 24-23 voor de thuisclub en dat was een flinke tegenvaller. Lexie Louwerens, altijd één van de aanjagers in de Westlandse formatie baalde dan ook vreselijk.

,,We hebben de hele wedstrijd voor gestaan en aan het einde geven we het dan toch nog weg. Zo zonde. We speelden niet als een team; het was erg individueel allemaal. Een groot contrast met vorige week toen we een heel goede wedstrijd speelden tegen VOC.”

Keepster Bianca Schanssema stopte nog wel een serie knappe schoten en Alieke van Maurik scoorde de eerste helft regelmatig, maar verder kon Quintus niet overtuigen tegen een gretig PSV.


WHC/HERCULES

De mannen van het technisch duo Wesley Hage/Nick Masmeijer stelden het meest teleur. Zij begonnen het nieuwe jaar slecht met een forse 37-26 nederlaag bij Opleidingsteam Bevo.

Coach Hage: ,,Wij misten de echte wil om te winnen. Ik ben teleurgesteld, omdat we deze wedstrijd niet de energie hebben kunnen leveren die nodig is om een resultaat te boeken. Bevo was veel feller en dat blijkt ook wel uit het aantal tegendoelpunten.”

Tim Frenk speelde als één van de weinige Hagenaars vooral aanvallend een prima partij. Hij scoorde zes keer. Koen Houdijk en Lars Vogelaar waren met elk vier treffers succesvol.

AD SPORT/PETER LOTMAN