In de eredivisie behaalden Quintus (21-23 bij Opleidingsteam Aalsmeer) en WHC/Hercules (28-31 bij Berdos) moeizame overwinningen, maar de twee punten wogen het zwaarst. Hellas scoorde opnieuw opvallend veel, dit keer in Eindhoven tegen PSV: 34-41. EHC verloor opnieuw ongelukkig met één doelpunt verschil: 32-31 bij Feyenoord.


WHC/HERCULES

Het team van het technisch duo Wesley Hage/Nick Masmeijer speelde geen goede wedstrijd bij Berdos, maar koesterde de twee kostbare punten: 28-31. De start was nog voortvarend met 0-3, maar die marge konden de Hagenaars door een matige verdediging niet vasthouden. Via 4-3 bleef het de eerste helft gelijk opgaan.

Coach Hage: ,,Het lukte maar niet om een gaatje te slaan, waardoor we met een onnodige 14-14 de rust ingingen.”

In de tweede helft werd het nog alarmerend voor het Combinatieteam, dat zelfs op een 19-15 achterstand kwam. Hage opnieuw: ,,Daarna hebben we geknokt voor elk punt en kwamen weer op voorsprong. Tegen het einde ging het wat beter, waardoor we met twee prima uitgespeelde aanvallen en twee snelle breaks toch het beslissende gat konden slaan. Maar de conclusie luidt toch, dat we te weinig grip op hun cirkelloper en op hun schutter hadden. Daardoor maakten we het onszelf te moeilijk.”

Mark Broers nam zowel in de aanval als de verdediging zijn team dit keer op sleeptouw en was de uitblinker.

Doelpunten WHC/Hercules: Mark Broers (6), Jonah Baak (5), Koen Houdijk (4), Luca Baak (4), Tim Frenk (4), Jari van de Moosdijk (3), Mitch Giezeman (2), Lars Vogelaar (2) en Erwin Roeleveld (1).

Mark Broers

 


QUINTUS

In het duel tussen Quintus en Aalsmeer waren de doelpunten duur. Beide ploegen hadden de dekking goed in orde. Het tempo in de aanval was aanvankelijk te laag bij Quintus, maar toen de Westlanders er een schepje bovenop deden, vielen er wel gaten en die werden effectief benut.

Ondanks een voorsprong van steeds vier tot zeven doelpunten (5-9, 8-12 rust, 12-17), kende Quintus in de tweede helft een mindere fase. Assistent-coach Bart de Koning: ,,Het werd hectisch, we maakten verkeerde keuzes, misten te veel kansen, waardoor we steeds tegen hun break aanliepen. Daardoor moesten we vijf minuten voor het einde nog naar de time-out grijpen toen het weer gelijk werd.”

Vervolgens verdienden de Westlanders het compliment, dat zij volwassen en koelbloedig de partij uitspeelden. ,,Alsof er niks aan de hand was”, aldus De Koning. ,,Dat is dan toch de stap die we hebben gezet. Een onmisbare kwaliteit dit seizoen.”

Quintus strijdt door het verlies van BFC bij Houten samen met die twee ploegen én Hellas om de titel in de eredivisie. Alle vier teams hebben 20 punten uit 12 wedstrijden.

Doelpunten Quintus: Rick van Ravesteijn (8), Jordan Beukman (5), Jordi van Erp (3), Chistiano Olivacce (2), Timo Blom (2), René de Bakker (2) en Marc de Vreede (1).

Keeper Cas van der Harst was de Man-of-the-Match.


HELLAS

Ook de Hellenen blijven meedraaien in de top dankzij de 34-41 overwinning bij PSV. Het aantal gescoorde doelpunten was prima, maar de tegengoals zorgden voor gefronste wenkbrauwen. Coach Joris Witjens daarover: ,,We waren in de dekking te afwachtend, waardoor we in de timing met afstandsschoten en soms in de 1 tegen 1 niet goed uitkwamen. Daardoor hadden onze keepers het ook lastig.”

Mede door de mindere verdediging lukte het Hellas, met uitblinker Twan Klompé, niet echt om afstand te nemen in de eerste helft. De 18-22 ruststand gaf nog lang geen zekerheid. In de tweede helft waren de Hagenaars vooral het eerste kwartier wél veel scherper. Met meer felheid in de dekking en snelle omschakelingen sloegen zij een gat naar 22-31, waarmee de partij feitelijk was gespeeld.

Witjens: ,,Het was niet altijd goed, met name verdedigend, maar het was een degelijke overwinning. De ploeg heeft opnieuw laten zien waartoe het in staat is door veel te scoren. Het vertrouwen groeit daarmee en er is veel onderlinge afstemming. Dat laat zien dat ze volwassener worden en dat is een goed teken.”

Doelpunten Hellas: Twan Klompé (12), Martijn Poot (8), Wessel Coster (7), Thierry van Zundert (3), Kevin Pronk (3), Pim van Starrenburg (2), Michael Pronk (2), Thomas Beltman (2), Jesse van der Linden (1) en Ismail Fakhir (1).


EHC

De ploeg uit Leidschendam-Voorburg moest opnieuw een nederlaag incasseren met één doelpunt verschil. Dit keer bleef in Rotterdam Feyenoord met 32-31 het team van coach Hedi Boumnijel net de baas.

Boumnijel teleurgesteld: ,,Feyenoord begon sterk en pas tegen het einde begonnen wij aan onze inhaalslag. Het lukte jammer genoeg net niet om nog een punt te pakken. De afronding was bij ons in het algemeen te matig. Veel ballen ook op de paal of net naast het doel. Tegen het einde raakte ook Daan Kulker nog licht geblesseerd. Na het zwakke begin (4-0) hebben we de hele wedstrijd eigenlijk achter de feiten aan gelopen.”

Doelpunten EHC: Youri Verschut (9), Daan Kulker (7), Tim Lammers (5), Zijad Dzidic (3), Jobbe Heidt (2), Wessel de Rijk (2), Lennart Oorburg (1), Dave Uijtdewillegen (1) en Bjön van Rijn (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN