Het was een prima zaterdagavond voor de ploegen in de regio Den Haag en Westland met louter overwinningen. Hellas speelde een puike wedstrijd tegen koploper Houten met een 31-24 zege als resultaat. WHC/Hercules leefde zich met 36-25 uit tegen Dynamico. Quintus haalde in Arnhem uit met 24-39. En EHC won overtuigend met 32-21 van Opleidingsteam Volendam.


WHC/HERCULES

Het team van het technisch duo Wesley Hage/Nick Masmeijer startte voortvarend en pakte binnen een kwartier een 8-1 voorsprong. Door een sterke dekkingsfase had de thuisploeg voldoende mogelijkheden om de snelle tegenaanval en de breaks te spelen. Vooral de altijd beweeglijke Koen Houdijk was weer de aanjager en spelbepaler. Aanvallend liep het volgens plan, aldus coach Hage, met goed uitgespeelde kansen en effectief afronden.

Jonah Baak behoorde tot de uitblinkers met zijn harde werken in de verdediging en zijn trefzekere spel aan de cirkel. Met als hoogtepunten tweemaal een effectdraaibal en ook beheerste lobjes over de keeper.

Ook doelman Ole van Grieken liet zich weer van zijn beste kant zien. Vooral zijn snelle spelhervattingen zorgden in de breaks voor de nodige doelpunten.

De pas 16-jarige Sil Klompé maakte zijn debuut en bekroonde zijn optreden met twee doelpunten. Bij Hellas schitterde broer en Jong Oranje international Twan en bij concurrent WHC/Hercules kunnen ze dus veel plezier beleven aan de eveneens talentrijke Sil.

Bij het Combinatieteam ontbraken de basisspelers Jari van de Moosdijk en Mitch Giezeman.

Doelpunten: Koen Houdijk (5), Jonah Baak (5), Luca Baak (4), Thimo Bakker (4), Tim Frenk (4), Erwin Roeleveld (3), Lars Vogelaar (2), Sander Lassooij (2), Sil Klompé (2), Mark Broers (2), Ziggy Eijsenring (2) en Erik Bohnet (1).


EHC

Coach Hedi Boumnijel was buitengewoon tevreden over de inzet en de passie van zijn discipelen in het duel met Opleidingsteam Volendam. ,,Ze speelden de hele wedstrijd met discipline. Het ging eerst nog gelijk op, maar in de tweede helft waren wij duidelijk de betere ploeg.”

Vooral het combinatiespel tussen Youri Verschut en Daan Kulker leverde veel rendement op.

Positief was verder de rentree van Jury van Vliet, die weer de eerste minuten van het seizoen kon maken. Aanjager Tim Lammers ontbrak bij de ploeg uit Leidschendam-Voorburg.

Keeper Timo Geers was de Man-van-de-Wedstrijd met een stoppercentage van maar liefst 47%. Hij werd daarbij gesteund door de sterke dekking.

Doelpunten: Youri Verschut (10), Daan Kulker (6), Lennart Oorburg (4), Zijad Dzidic (4), Dave Uijtdewillegen (3), Djimmy Nolet (1), Kylian van Vliet (1), Jobbe Heidt (1), Jury van Vliet (1) en doelman Timo Geers (1).


QUINTUS

De Westlandse formatie van het technisch duo Ruben Schelbert/ Bart de Koning lijkt het betere spel weer te hebben teruggevonden. In Arnhem werd de thuisclub met 24-39 naar een kansloze nederlaag gespeeld. Er werd met veel inzet gespeeld en bij de rust was het al 9-23, waardoor er vervolgens van een echte wedstrijd geen sprake meer was.

René de Bakker had zijn trefzekere vorm weer hervonden. Met tien doelpunten was hij met zijn linkerarm als vanouds weer dodelijk vanaf de rechterhoek. Hij was de uitblinker bij Quintus, dat een prima teamprestatie leverde.

Quintus begon scherp en liet vanaf het begin Arnhem geen moment in de wedstrijd komen. De thuisclub startte met zeven veldspelers, maar daar gingen de Westlanders zeer effectief mee om. Uit de breaks konden zij herhaaldelijk makkelijke doelpunten in het lege doel scoren. De compacte dekking en de sterk keepende Cas van der Harst zorgden ervoor dat het verschil zelfs opliep naar twintig doelpunten.

Opbouwer Marc de Vreede constateerde tot zijn genoegen: ,,Je ziet dat als wij met beleving en inzet spelen wij een heel hecht team zijn. Dan komen we de wedstrijden ook veel makkelijker door. Dit moeten we nu volhouden en ook in spannende partijen dit spel laten zien. Dan komen we nog een heel eind.”

En coach Bart de Koning: ,,Het was een wereld van verschil met de vorige wedstrijden. Vol gas uit de startblokken en dan hebben we aan één helft genoeg voor de overwinning. Scherp in de dekking en prima veldspel. Dit was weer een prettige avond.”

Doelpunten: René de Bakker (10), Rick van Ravesteijn (7), Jordan Beukman (5), Christiano Olivacce (5), Troy Oranje (3), Jordi van Erp (3), Ques Canninga (2), Max van Zijderveld (2), Timo Blom (1) en Marc de Vreede (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN