OVERZICHT DEN HAAG/WESTLAND


NIKS TE HALEN BIJ WHC/HERCULES

 WHC/Hercules blijft de stijgende lijn van de laatste weken knap doorzetten. Dit keer werd het matig spelende Opleidingsteam van Volendam met 40-22 (rust 17-10) het slachtoffer. Het werd dus nauwelijks een echt duel, omdat de thuisclub op alle fronten de betere ploeg was.

De combinaties waren vaak oogstrelend aan Haagse zijde met de listige doelpunten van Jonah Baak vanaf de cirkel als hoogtepunten. Ook verdedigend was Baak, mede door de afwezigheid van Mitch Giezeman, belangrijk in de dekking en in zijn totaliteit een van de uitblinkers.

Ook Jari van de Moosdijk, Tim Frenk, Daan van Vliet, Ziggy Eijsenring en Sten Maas konden op complimenten rekenen. Met de prima keepende Lars Hemmes als slot op de deur stond ook de verdediging als een huis.

Mooi was ook, dat de magische grens van 40 gescoorde doelpunten werd bereikt. Uitgerekend aanvoerder en mede-uitblinker Koen Houdijk kon die historische treffer achter zijn naam laten schrijven.

Coach Wesley Hage tevreden: ,,Vanaf de eerste minuut hebben we het heft in handen genomen en uitgestraald dat we graag wilden winnen. We spelen steeds meer volwassen.”

Doelpunten WHC/Hercules: Jonah Baak (7), Daan van Vliet (6), Tim Frenk (6), Koen Houdijk (5), Ziggy Eijsenring (5), Jari van de Moosdijk (4), Stan Zwinkels (2), Marijn van de Ree (2), Sten Maas (2) en Mauro van der Wiel (1).

Bij Volendam waren Roy Loch en Dave de Waal (beiden 5) de beste schutters.


ZAKELIJKE OVERWINNING HELLAS

Coach Richard Rijkens van Hellas was na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Berdos (35-38) snel klaar met zijn analyse. ,,Een zakelijke overwinning en daarmee is alles wel gezegd. 38 doelpunten maken is top, maar 35 tegen krijgen is beschamend. We hebben gewoon niet verdedigd. Het positieve is, dat we weer veel jonge spelers hebben kunnen inzetten.”

De junioren Nick Lichtenhahn en Max Horst kregen zodoende hun kans.

Lichtpuntjes zag Rijkens in Thomas Beltman en Thierry van Zielst vanuit de hoeken en Yannick van Zundert uit de break en vanaf de cirkel.

Kevin Pronk (8), Thomas Beltman (7), Yannick van Zundert (6), Thierry van Zielst (5) en Joey van Dalen (5) zorgden voor de meest doelpunten.


QUINTUS TOONT TWEE GEZICHTEN

De mannen van Quintus speelden in Emmen een prima eerste helft tegen E&O/Hurry-Up. Na twintig minute was het 11-12 in Heuls voordeel en bij de rust beschikten de Westlanders ook nog over een minieme voorsprong: 18-19

Na het wisselen ging het via 25-23 helemaal mis in het laatste kwartier. De Emmenaren kwamen op 34-27 en sloten af met een klinkende 42-30 overwinning.

Coach Neso Saponjic: ,,We speelden wellicht de beste eerste helft van dit seizoen. Rustig en goed opgebouwde aanvallen. Sterk in de dekking. Echt teamwork. Maar daarna werd het slordig in een dramatische tweede helft. Bij 25-24 ging alles verloren. Besluiteloosheid en niet scherp genoeg zorgden voor een grote nederlaag. Jammer en onnodig”, aldus de teleurgestelde oefenmeester.

Bij Quintus ontbrak vanwege werkzaamheden topschutter en sterke verdediger Marnix Roos.

Doelpunten Quintus: Timo Blom (9), René de Bakker (5), Youri Schutte (4), Jari Boer (3), Nick Schot (3), Jorian Baauw (2), Luuk Barendse (2), Ques Canninga (1) en Conner Hes (1).


EHC GEEN KANS ONDERIN

Na de 40-25 nederlaag in Zuid-Limburg tegen het op de voorlaatste plaats staande Watersley R+D heeft EHC uit Leidschendam-Voorburg zich definitief moeten neerleggen bij degradatie uit de eredivisie. Het zat er al een tijdje aan te komen, maar de door blessures en gestopte spelers geteisterde formatie beschikte over te weinig mogelijkheden om zich op dit niveau te kunnen handhaven.

Interimcoach Xaveer Obbens berustend: ,,We wisselen goede wedstrijden af met minder goede. Dit keer hadden we veel moeite met de open dekking van de tegenstander en kregen geen vat op hun cirkelloper. Met als gevolg veel persoonlijke fouten. Jammer, maar we konden het niet redden. Lichtpuntje was Björn van Rijn, die vanaf de linkerhoek een puike wedstrijd speelde.”


PROMOTIE WESTLANDIA NAAR EERSTE DIVISIE

Prettig nieuws kwam er uit Naaldwijk waar de vrouwen van Westlandia de promotie naar de eerste divisie zeker stelden. De 32-12 overwinning op Zeeburg was voor het team van trainer/coach René Zwinkels meer dan voldoende om de tweede plaats te bemachtigen. Ook die positie geeft recht op promotie, omdat Quintus 3 bij een eventueel kampioenschap niet naar de eerste divisie omhoog mag vanwege het reserveteam van de Heulse club in die klasse.

Er was bij Westlandia al lang uitgekeken naar die zo fel begeerde promotie.

Lara Klompé, een van de vaste krachten in de succesvolle ploeg, kon haar geluk niet op na de overwinning op Zeeburg. ,,Al jaren hebben we er naar uitgekeken om te kunnen promoveren. Het is dus geweldig, dat we het nu hebben kunnen waarmaken. We wilden zó graag winnen en hebben daar hard voor getraind. We hebben dit seizoen onszelf veel druk opgelegd en daardoor zaten er ook nog wel eens mindere wedstrijden tussen door de spanning. Maar door hard te werken met elkaar en er in te blijven geloven, hebben we dat toch vaak kunnen omzetten in positief spel. Volgend jaar zal pittig worden, maar met dezelfde instelling als dit seizoen heb ik er vertrouwen in dat we ook in de eerste divisie goed gaan presteren.”

AD SPORT/PETER LOTMAN