De mannenploeg van B&B Healthcare WHC/Hercules staat komend seizoen in de eredivisie onder leiding van het technisch duo Bart de Koning/Richard Rijkens. Het tweetal volgt Zsigmond Makay op, die na een succesvolle periode bij de Hagenaars het stokje overgeeft.  Makay bezorgde het Combinatieteam promotie naar de eredivisie en deed het voorbije seizoen lang mee om de titel en de play-off plaatsen.

De Koning en Rijkens zijn ervaren oefenmeesters en waren afgelopen seizoen actief als trainers/coaches bij de vrouwen van het Haagse Hercules. Het lukte door een te korte voorbereiding en blessures niet dat team in de eerste divisie te houden.

Daarvoor hadden zij de technische leiding in handen van het vrouwenteam van Velo in Wateringen. Daarmee werden zij kampioen en promoveerden naar de eerste divisie. Door een onoverbrugbaar verschil van mening met het bestuur over de te volgen beleidslijn stapten zij op.

RUSTIGE AANPAK

Bart de Koning (38) was als handballer actief bij Helius, Hellas, Snelwiek/Haro en SOS-Kwieksport. Als trainer was hij vijf seizoenen hoofdcoach van de mannen van WHC met wie hij in 2014 promoveerde naar de eerste divisie. Ook was hij initiatiefnemer van de Handbalschool Haaglanden. Zijn moments of glory waren de promotie met WHC en het kampioenschap met Velo.

De Koning staat bekend om zijn rustige, tactische aanpak gebaseerd op degelijke analysegegevens.

Richard Rijkens (44) handbalde bij Unitas, Westlandia, DES, Helius, HWC, Quintus en Hellas. Als trainer had hij onder meer de vrouwen van Westlandia, de mannen van DIOS en de Rotterdamse selectie onder zijn hoede. Zijn hoogtepunten als speler vormden het NK zaal met de jeugd en de promotie met Hellas naar de eredivisie.

Hij wordt beschouwd als een echte teambuilder en motivator.

Het duo ziet volop kansen om met WHC/Hercules door te stoten naar de top. ,,De selectie beschikt over een juiste mix van talentvolle jeugdspelers en ervaren krachten. Aan ons de taak om die talenten de laatste stappen te laten zetten in hun ontwikkeling.”

De Koning kent een aantal spelers uit zijn eerste tijd, maar het tweetal wil samen een nieuw concept toepassen in vergelijking met die vroegere periode. ,,We gaan daarvoor een evenwichtig programma samenstellen.”

VAKMANSCHAP

De sectie topsport van WHC/Hercules over de benoeming: ,,Wij willen doorbouwen op het stevige fundament dat Zsigmond Makay de afgelopen twee jaar heeft neergelegd. Hij heeft met veel enthousiasme en vakmanschap sturing gegeven aan het combinatieteam. De prestaties waren uitmuntend en daar zijn wij hem dankbaar voor. Met Bart de Koning en Richard Rijkens willen wij zorgen voor een nieuwe impuls op technisch gebied om ervoor te zorgen dat we ook komend seizoen weer een rol van betekenis kunnen spelen.”

Zsigmond Makay over de trainerswisseling: ,,Ik heb er alle begrip voor. Zo werkt het in de sport, zeker als je trainer bent. Zelfs als de resultaten prima zijn, moet je soms plaatsmaken. Dan spelen er andere krachten op de achtergrond. Ik zeg altijd maar: de ene deur gaat dicht en de andere gaat weer open. Ik blijf trainer en ben nog steeds ongelofelijk ambitieus. Ik ben een winnaar, die nooit opgeeft. Er komt zeker weer iets anders op mijn pad.”

AD SPORT/PETER LOTMAN