WHC/HERCULES KANSLOOS BIJ BFC

Het Combinatieteam WHC/Hercules was niet opgewassen tegen het sterke BFC. De jeugdige ploeg van de coaches Bart de Koning en Richard Rijkens kon het verdedigend niet bolwerken tegen de fysiek sterkere en meer ervaren Limburgers. Tot aan de rust (18-14) ging het nog, maar in de tweede helft drukte het team van Maurice Canton door naar de 40-31 eindstand.

Coach Richard Rijkens was niet tevreden: ,,De gemaakte afspraken werden onvoldoende nagekomen en er werd te snel afgerond. Ook verdedigend vond ik ons te tam in de aanpak. Onze jonge spelers leren hiervan en gezien de mogelijkheden hebben ze hun best gedaan.”

De Hagenaars misten doelman Stefan Stapper, de hoekspelers Tim Frenk, en Tom Scheepmaker en Kjeld Meijnen. Dat scheelde een brok routine en dus moest de jonge garde de kar trekken. Dat bleek uiteindelijk een te zware opgave tegen een ploeg, die over spelers beschikt die zelfs in de BENE-League furore maakten.

Ole Poeth moest al snel naar de kant met een enkelblessure. Koen Houdijk moest veel kracht steken in de persoonlijke bewaking van topschutter Martijn Meijer. Ondanks die mandekking door Houdijk en Ziggy Eijsenring scoorde Meijer nog elf keer. Luca Baak kreeg een ruime voldoende voor zijn sterke schoten in de kruising en zijn verdedigende werk. Mark Broers kwam binnen de lijnen om Luca Baak even te laten uitblazen, maar incasseerde terecht een rode kaart bij een harde overtreding op het gezicht van de tegenstander. Scheidsrechter William Weijmans, die met zijn koppelgenoot Rick Wolbertus, een prima partij floot, aarzelde dan ook geen moment.

Doelpunten WHC/Hercules: Luca Baak (9), Koen Houdijk (6), Lars Vogelaar (6), Jonah Baak (4), Mitch Giezeman (3), Michel Verbeij (1), Thimo Bakker (1) en Ole van Grieken (1).

Hellas liet in Emmen tegen E&O twee punten liggen. De 31-30 nederlaag was volstrekt onnodig. Bij de rust was het nog 13-18 voor de Hagenaars en ook bij 16-20 was er nog niets aan de hand. In het laatste kwartier verspeelde Hellas die gunstige marge. De thuisclub herpakte zich en sleepte alsnog via 24-24, 26-26, 28-28 en 31-28 de overwinning binnen.

Interimcoach Joris Witjens was teleurgesteld én boos tegelijk. ,,Eigenlijk wil ik er niet over praten. Zo doodzonde dit verlies. We begonnen wat slap en kwamen met 6-3 achter. Daarna gingen we over naar twee cirkellopers in de aanval en dat pakte goed uit. Langzaam kwamen we terug en gingen er overheen met de 13-18 ruststand als resultaat. De tweede helft was heel rommelig. Veel open kansen gemist en in de dekking en in het doel waren we niet scherp. Een slechte beurt van ons en dom verloren.”

Loek van Bergen en Henegouwen en Thomas Beltman speelden een goede wedstrijd. Ook Léon van Schie was sterk aan de cirkel, maar kreeg in de tweede helft steeds twee man in zijn nek. De andere spelers hadden te weinig oog voor de ruimte die daardoor ontstond.

De doelpunten kwamen bij Hellas van : Loek van Bergen en Henegouwen (9), Thomas Beltman (5), Leon van Schie (5), Thierry van Zundert (4), Martijn Poot (4), Yannick van Zundert (2) en Twan Klompé (1).

VROUWEN QUINTUS ONDERMAATS

De vrouwen van Quintus speelden verrassend met 34-34 gelijk bij Fortissimo. Die uitslag lag niet in de lijn der verwachting en was ook voor trainer/coach Fred Michielsen een tegenvaller.

,,Het was op alle fronten ondermaats. Fortissimo speelde voor een optimale uitgangspositie in de degradatiepoule. En wij straalden uit, dat we hier wel even de punten gingen halen. Met name op instelling zijn we geklopt. Vanaf het begin stond er een gemotiveerde tegenstander.”

Quintus wist dat de druk bij de thuisclub vooral zou komen van de linkeropbouw, de makkelijk schietende en scorende Amy Oostveen. Toch speelden de dekking en keepster daar onvoldoende op in, volgens Michielsen. ,,Wat de verdedigende taken en de keepersarbeid betreft, liepen we voortdurend achter de feiten. Aanvallend stuitten we op prima keeperswerk van Fortissimo. Door wat omzettingen in de dekking in de tweede helft konden we nog terugkomen in de wedstrijd, omdat het te veel arbeid kostte bij de tegenstander.”

In de laatste seconde bij 33-34 was er nog wat tumult over een vrije worp voor Fortissimo die, aldus Michielsen, keurig door de verdediging van Quintus werd geblokt. De scheidsrechters Scherhage gaven echter een rode kaart en strafworp vanwege vermeend te vroeg uitlopen. Michielsen: ,,Elke scheidsrechter had afgefloten voor het einde van de wedstrijd. Maar ja… Op instelling was het een verdiend punt voor Fortissimo en voor ons een wake-up call.”