BURENRUZIE TUSSEN WHC/HERCULES EN HELLAS OOK ZONDER PUBLIEK SPEKTAKEL

WHC/Hercules draait nog niet zo soepel als vóór het begin van de eredivisie was verwacht. Een bescheiden plek in de middenmoot is voorlopig de positie voor het team van het technisch duo Bart de Koning/Richard Rijkens. Dat neemt niet weg, dat de derby van zaterdag tegen stadgenoot Hellas altijd een hoogtepunt is van het seizoen. De linkshandige schutter Tom Scheepmaker over het beladen duel: ,,Ik haal mijn plezier uit de spannende wedstrijden zoals zaterdag de derby.”

De 27-jarige hoekspeler, die ook befaamd is vanwege het omkomen naar de opbouw, geniet van het handbalspel. Als linkshander heeft hij het voordeel dat hij in de rechterhoek regelmatig kan scoren, maar ook gevaarlijk kan zijn met zijn schoten van afstand. Hij is geen type, die juichend en dansend in de rondte springt bij een doelpunt, geslaagde actie of een overwinning. Hij oogt in het algemeen rustig en weloverwogen. Van binnen geniet hij echter wel degelijk van de mooie momenten, al vindt hij het lastig om die precies te duiden.

Scheepmaker: ,,Er zijn zo veel mooie momenten. Ik haal het plezier vooral uit spannende wedstrijden zoals de derby van komende zaterdag. De mooiste momenten zijn er voor mij vooral als we als team een prestatie neerzetten. Als wij met de hele ploeg hard gewerkt hebben en zo een pot naar ons toe kunnen trekken. Dat kan wat mij betreft ook een niet-derby zijn. Ik benader elke wedstrijd hetzelfde. Ook die tegen Hellas”, aldus Scheepmaker die  vanaf de C-jeugd bij Hercules handbalt en de derby’s tegen Hellas al heel vaak heeft gespeeld.

MINDERE WEDSTRIJDEN

Scheepmaker onderkent, dat het deze competitie nog niet echt lekker loopt met het Combinatieteam.

,,We hebben nogal wat mindere wedstrijden gekend waarbij het nog niet gaat zoals we zouden willen. We merken het direct als onze basisspelers hun dag niet hebben. Wij hebben een relatief jong team waarbij we te afhankelijk zijn van de vorm van de dag. Maar aan de andere kant hebben we wél een ploeg waar voldoende kwaliteit in zit. We moeten er alleen voor zorgen, dat het er elk weekend uitkomt. Dat bereiken we door ervaring op te doen, dus veel minuten maken.”

De linkshander is nog vol vertrouwen over het verdere verloop van dit seizoen.

,,Degraderen gaan we niet, maar promoveren ook niet”, zegt hij realistisch. ,,Het belangrijkste is, dat we het seizoen kunnen afmaken in verband met de Corona-maatregelen. Daarbij is het voor de ploeg nu belangrijk, dat we minuten maken en plezier hebben in het spelletje. De kleine blessures moeten herstellen. Dan kunnen we de rest van de competitie nog het beste van onszelf laten zien. De combi van onze trainers Bart de Koning en Richard Rijkens werkt fijn. Met fanatiek trainen en plezier op de training hebben wij volgens mij een goed recept.”

ZONDER TOESCHOUWERS

Scheepmaker’s vriendin Lisa is geen handbalster, maar wél tweevoudig wereldkampioen zeilen met haar broer in de rs500klasse.

Hij houdt zich op de vlakte als hem naar de kansen in de derby tegen Hellas wordt gevraagd. ,,Ik zeg altijd 50% dat je wint of verliest. Het is niet te voorspellen. Het enige wat wij kunnen doen, is er met de volle honderd procent concentratie ingaan. Dan hebben wij net zo veel kans als Hellas. De derby’s zijn vaak niet de mooiste wedstrijden om naar te kijken. Het is wel altijd heel spannend. Jammer, dat er geen publiek bij kan zijn, want zonder toeschouwers is die spanning in de hal veel minder te voelen. Dat gaat jammer genoeg ten koste van de derby, al zal er voldoende spektakel zijn.”

AD SPORT/PETER LOTMAN