Regelmatig vragen we hoe de handballers in onze Haagse/Westlandse regio deze moeilijk tijd doorkomen. Na Donny Vink, Rick van Ravesteijn, Caspar Hovingh, Esther de Vos, Collin de Vette, Luca Baak, Marc de Vreede, Nicole van Meteren, Celine Michielsen, Ubbo Starrenburg, Yannick Boers, dit keer Tom Scheepmaker van WHC/Hercules.

Tom Scheepmaker, de linkshandige hoekspeler en soms ook opbouwer van WHC/Hercules, is de laatste weken druk bezig. Niet zozeer echter met het handballen, maar meer met werken en het afronden van zijn HBO opleiding. ,,En ook doe ik in het weekend graag wat klusjes in en om het huis. Daar is nu mooi de tijd voor.”

,,Nadat het seizoen abrupt tot een einde kwam, heb ik de handbalschoenen even in de kast gelegd. De eerste paar weken vond ik het niet zo erg om ook een keer thuis te zijn. ’s Avonds, doordeweeks en op zaterdagavond. Maar na een tijdje ga je toch wel merken, dat je iets mist. Mijn vriendin wordt af en toe gek van mij doordat ik mijn energie nu niet in het handbal kwijt kan.”

Dat het einde van de competitie kwam te vervallen, vond Scheepmaker (25) niet zo erg. ,,De nacompetitie ging eigenlijk nergens over. Dus daarvoor hoefden we het niet meer te doen. Wel is het jammer, dat de trainingen en het wedstrijdritme verloren zijn gegaan.  Maar met de trainingsschema’s die we vanuit de club en de medische begeleiding B&B Healthcare krijgen, kan ik me goed voorbereiden op het nieuwe seizoen.”

TOPZEILSTER

Vriendin Lisa van Vugt begrijpt de onrust van vriend Tom maar al te goed. Zelf is zij ook topsportster. Niet in het handbal, maar als zeilster. Scheepmaker trots: ,,Zij is tweevoudig wereldkampioen in de klasse RS500 samen met haar broer Pim. Daarnaast zeilt Pim ook nog in de 49-ers klasse, waarmee hij zich bijna geplaatst heeft voor de Olympische Spelen. Zij zijn dus ook intensief bezig met de sport.”

Het afgelopen seizoen begon voor Scheepmaker minder plezierig. Daarna ontpopte de linkshander zich als een voortreffelijk schutter in de rechterhoek en soms ook vanaf de rechteropbouw. Ook in de breaks was hij herhaaldelijk gevaarlijk. ,,Ik begon met rugklachten. Het duurde vervolgens een paar maanden om onder begeleiding van de fysio bij B&B weer fit te worden. Daarna ging het steeds beter en heb ik een goed seizoen gedraaid. Ik heb constanter gepresteerd en heb op die manier een bijdrage aan het team kunnen leveren.”

Coach Zsigmond Makay was vanwege het stoppen van rechterhoek Boy Koreneef min of meer gedwongen Tom Scheepmaker op die positie te stationeren. ,,Vroeger speelde ik vaker op de opbouw, maar het bleek een goede zet van Zsigmond. Eerst was ik er niet zo blij mee, maar achteraf is het heel goed uitgepakt. Ik kreeg veel speeltijd en ook mijn ploeggenoten wisten mij veel te vinden en mij vrij te spelen.”

GOEDE VISIE

,,We hebben veel goede en spannende wedstrijden gespeeld. Als nieuwkomer in de eredivisie in deze samenstelling moesten we nog even wennen aan het eredivisieniveau. Nadat we meer als team gingen handballen en resultaten behaalden, draaiden we goed mee in de top. Als team mogen we daar best trots op zijn. Voor mij is wel duidelijk geworden, dat wij in de eredivisie horen. Met meer ervaring en nóg beter samenspel kunnen wij ver komen.”

Ook Tom Scheepmaker heeft geen idee wanneer de competitie weer gaat beginnen. ,,Tja, wie zal het zeggen. Ik denk, dat er een heel korte voorbereiding komt door al de maatregelen. Het is dus wel zaak, dat iedereen fit is als we aan de voorbereiding en daarna de competitie gaan beginnen. De nieuwe trainers Richard Rijkens en Bart de Koning hebben we gesproken via een videochat. Die hebben een goede visie en een programma met ons gedeeld. We hebben er met z’n allen veel zin in en willen zo snel mogelijk starten zodra het weer verantwoord is. En ja, dat hoopt mijn vriendin ook…!”

AD SPORT/PETER LOTMAN


Tom’s 15-15 tegen Hellas (dd 14-12-2019)