Mitch Giezeman (21) zette zijn handbalcarrière bij eredivisionist WHC/Hercules vorige maand nog stop voor een verhuizing naar Zwitserland. Opvallend genoeg was hij afgelopen weekend in de topper tegen Tachos (21-22) ineens weer van de partij. Vanwege trieste omstandigheden.

Voor een stage in Frankfurt pakte Mitch Giezeman vorige maand nog zijn spullen in. Hij is weer gaan wonen in Zwitserland, waarvandaan hij heen en weer pendelt naar de Duitse stad. ,,Ik ga een half jaar stage lopen bij de triatlonorganisatie Ironman. Maar dit weekend was ik vanwege verdrietige familieomstandigheden in Nederland. Mijn opa is ernstig ziek en daarom ben ik met mijn ouders naar Nederland gekomen om hem te bezoeken.”

Zijn opa, Koos Smits, was vroeger handbalscheidsrechter en tevens voorzitter van de Beheers- en Adviesraad van sporthal Loosduinen. ,,De reden dat ik nu even terug ben is natuurlijk niet leuk. Toch ben ik erg blij dat ik weer met mijn teamgenoten heb kunnen meespelen. Ik ben met pijn in het hart vertrokken en het was om die trieste reden een heftige periode, maar het voelde toch goed om het te doen.”

De in Almere geboren Giezeman heeft vanaf zijn zesde in Zwitserland gewoond en gehandbald, totdat hij zich destijds aansloot bij WHC/Hercules. Hij genoot zelf volop van zijn kortstondige rentree. Zijn onverstoorbaarheid en ijzeren conditie zijn buitengewoon waardevol voor het team van coach Wesley Hage, die ook in zijn nopjes was: ,,Mitch is altijd een voorbeeld voor de groep. Hij heeft een enorme gedrevenheid en een geweldige inzet. Hij heeft vaak een leidende rol binnen en buiten het veld. Zowel in de dekking als aanvallend is hij een belangrijke schakel. We waren blij dat hij er nu bij was en hopen dat hij in de toekomst bij ons terugkeert.”

In de slotseconden van het duel met Tachos (21-22 verlies) had Giezeman de gelijkmaker zelfs nog op zijn hand. Na de mooiste Haagse aanval over diverse schijven kwam de cirkelloper vrij voor de keeper. Het schot van Giezeman werd echter knap gestopt door de Waalwijkse doelman, waardoor WHC/Hercules het verdiende gelijkspel misliep.

De technische staf probeert Giezeman ook voor het duel van komende zaterdag naar Nederland te halen. ,,Qua tijd lukt dat wel”, zegt Giezeman. ,,Het is alleen wat kostbaar. Maar daar komen we wel uit. Ik ben bereid om voor die wedstrijd vanuit Zwitserland naar Nederland te rijden.”

PETER LOTMAN