OVERZICHT DEN HAAG/WESTLAND

De regioploegen in de eredivisie zorgden voor opvallend hoge uitslagen, zowel positief als negatief. Hellas won de derby tegen EHC met 40-23 en Quintus had geen moeite met Havas: 46-28. VELO blijft maar winnen, ditmaal met 35-26 van Kwiek. De vrouwen van Quintus werden weggespeeld door landskampioen Venlo met 22-39. WHC/Hercules ging met 29-25 onderuit in Arnhem. Hellas en Quintus blijven door de overwinningen in de race voor de titel samen met BFC en Houten, die ook de punten binnenhaalden.

EHC

De mannen van trainer/coach Hedi Boumnijel slaagden er tegen Hellas niet in er een echte derby met spanning van te maken. Met 40-23 waren de Hagenaars veel te sterk voor de ploeg uit Leidschendam-Voorburg. EHC begon nog sterk aan de wedstrijd, maar kon het in de laatste tien minuten van de eerste helft niet meer bijbenen tegen een vlot spelend Hellas.

Coach Boumnijel: ,,Wij maakten te veel individuele fouten die meteen door Hellas werden afgestraft in een hoog tempo. De voorsprong werd zó groot, dat er geen beginnen meer aan was. Aan het einde van de tweede helft heb ik daarom de jeugd van EHC de nodige speeltijd gegeven.”

Ook schutter Youri Verschut, normaal gesproken altijd goed voor veel doelpunten, kon de ban niet breken. ,,Het ging aanvallend te moeizaam bij ons. Door de sterke verdediging van Hellas hadden wij te veel missers en balverlies. Daardoor kregen we veel snelle aanvallen tegen. Ik kreeg ook weinig mogelijkheden, omdat Hellas de linkerkant goed had dichtzitten.”

Doelpunten EHC: Daan Kulker (8), Zijad Dzidic (6), Dave Uijtdewillegen (4), Tim Lammers, Pim Hessing, Youri Verschut, Wessel de Rijk en Rijk van Doeland (allen 1).


HELLAS

De tevredenheid bij de Hellenen was uiteraard van een andere orde. Met veel schwung kon de thuisclub werken aan het vertrouwen na de nederlaag van vorige week. Coach Witjens: ,,Daar hebben we goed aan kunnen werken na een wat stroef begin. Maar bij 9-7 stond de verdediging veel geconcentreerder, maakte Storm Bolman een serie goede stops en konden we met veel tempo eroverheen denderen naar de 19-11 ruststand. In het begin van de tweede helft gaven we dat goede spel een vervolg en konden doorstoten naar 25-11. Toen was de wedstrijd al gespeeld.”

Mooie breaks van keeper Storm Bolman op Twan Klompé en prima schoten van Martijn Poot en Ismail Fakhir vanuit de tweede lijn zorgden voor een voldaan gevoel bij de spelers en technische leiding van Hellas.

Doelpunten Hellas: Martijn Poot (13), Wessel Coster (5), Twan Klompé (5), Ismail Fakhir (4), Kevin Pronk (3), Michael Pronk (3), Yannick van Zundert (3), Thierry van Zielst (2), Pim van Starrenburg (1) en Thierry van Zundert (1).


QUINTUS (MANNEN)

46 doelpunten maken, is leuk, maar van een echte wedstrijd is dan uiteraard geen sprake. De Westlanders waren op alle fronten beter dan het gehavende Havas uit Almere. De 46-28 eindstand was dan ook een logisch gevolg, al mocht de thuisclub zich wel aanrekenen dat het zoveel tegengoals moest incasseren.

Uitblinker Timo Blom, die bezig is aan een sterk seizoen: ,,Onze dekking stond in de eerste helft goed, waardoor Havas er niet vaak doorheen kon komen. Wij konden veel in de snelle tegenaanval gaan en makkelijke doelpunten maken. In de tweede helft gingen wij wat meer proberen en verloren af en toe de concentratie. Daardoor kregen we er te veel tegen. Positief is, dat we steeds meer een team worden en weten wat we van elkaar kunnen verwachten. Wij speelden soms mooie aanvalscombinaties en dan is het toch leuk handballen.”

En coach Ruben Schelbert: ,,Eerste helft sterk verdedigd, maar na de rust te slordig in de aanval en te weinig concentratie in de dekking. Toch een prima teamprestatie, waarbij we ook spelers van het tweede speelminuten hebben kunnen geven. Vooral veel vertrouwen getankt voor de komende weken.”

Doelpunten Quintus: René de Bakker (9), Ques Canninga (7), Rick van Ravesteijn (7), Timo Blom (5), Troy Oranje (4), Jordan Beukman (3), Jari Boer (3), Jaap Mol (3), Mitchell Timmermans (3), Marc de Vreede (1) en Max van Zijderveld (1).

Bij Havas was de onverslijtbare Theo van den Berg met 9 doelpunten nog steeds de belangrijkste speler.


WHC/HERCULES

Dat tegenstander DFS/Arnhem aan een opmars bezig is, ondervond ook het Haagse WHC/Hercules. Vorige week moest Hellas al het onderspit delven, dit keer was het team van het technisch duo Wesley Hage/Nick Masmeijer niet opgewassen tegen de thuisclub. Met 29-25 trok de opponent uiteindelijk aan het langste eind.

Coach Hage: ,,Wij begonnen qua afmaken niet scherp genoeg aan de partij. Misten te veel open kansen vanaf de zes meter. Daardoor kwam Arnhem binnen acht minuten op een 6-2 voorsprong. Daarna kwam het vuur bij ons weer terug en knokten we ons terug tot 9-9. Toch gaven we het aan het einde van de eerste helft dan weer weg met de 19-13 ruststand als gevolg.”

De Hagenaars kwamen de tweede helft goed uit de startblokken en binnen twaalf minuten was het gelijk bij 19-19. Hage: ,,We kregen de eerste dertien minuten geen doelpunt tegen. We kwamen zelfs op 20-22 en dat bood dus perspectief op de overwinning. Als we de 20-23 hadden gemaakt, was dat de nekslag geweest denk ik. Maar we schieten vier keer achter elkaar binnenkant paal eruit.”

Arnhem kwam terug tot 22-22 en liep vervolgens snel uit naar 27-22 in een periode dat WHC/Hercules zich bezondigde aan te veel slordigheden en het missen van kansen. Hage: ,,De tweede helft geeft wel een goed gevoel voor de komende wedstrijden. Dan moeten we aantonen, dat we beter kunnen.”

Jay Jay Scholtes, die de geblesseerde Ole van Grieken verving, keepte een sterke wedstrijd.

Doelpunten: Jonah Baak (7), Lars Vogelaar (4), Mark Broers (4), Erwin Roeleveld (3), Luca Baak (2), Mitch Giezeman (2), Koen Houdijk (1), Thimo Bakker (1) en Tom Scheepmaker (1).


VELO

Op debutant Venéco/VELO staat vooralsnog geen maat. Het team van trainer/coach Nico Stet won opnieuw, ditmaal van Kwiek Raalte met 35-26 na een 16-14 ruststand. Carmen Riepe was met 14 doelpunten geweldig op schot.

In de openingsfase overheersten de beide verdedigingen, waardoor het na zeven minuten nog steeds 0-0 was. Daarna kwam Kwiek het beste in het ritme en pakte met snelle breaks een verdiende 6-10 voorsprong. Maar de thuisclub toonde veerkracht en door acht doelpunten op een rij kantelde de partij in Waterings voordeel: 14-10. De ruststand (16-14) gaf overigens nog geen zekerheid voor VELO.

Tot 19-17 kon Kwiek het nog bijhouden, maar met de uitblinkende Carmen Riepe en Kirsten van Steenbergen pakte het team van Stet een 27-21 voorsprong. Vervolgens speelde VELO de partij professioneel uit naar de 34-26 eindstand.  Stet: ,,Vooral een uitstekende teamprestatie op basis van veel inzet.”

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (14), Kirsten van Steenbergen (5), Maud Schuit (5), Talisa Groen (4), Angelique van Duijvenbode (3), Femke Mastenbroek (1), Michelle Huf (1), Melissa Dijkstra (1) en Quincy Fani (1).


QUINTUS (VROUWEN)

De ploeg van trainer/coach Fred Michielsen is merkbaar het juiste ritme kwijt. Ditmaal verloor de Heulse formatie met 22-39 (rust 12-17) van Handbal Venlo. Een forse nederlaag die hard aankwam in het Westlandse kamp.

Coach Michielsen: ,,Een teleurstellende wedstrijd. Je mag van Venlo verliezen. Ze zijn landskampioen en het is een gedreven ploeg. Maar wij verliezen de laatste wedstrijden op inzet en motivatie en dat is zorgelijk op dit niveau. Tegen het einde van de eerste helft kwamen we nog iets terug, omdat we dan gewoon handballen en de dekking beter functioneert. Maar de tweede helft zakte het als een kaartenhuis in elkaar. Er wordt te individueel gespeeld en niet meer als team. Ondanks een paar tactische omzettingen konden wij het tij niet meer keren.”

AD SPORT/PETER LOTMAN