OVERZICHT DEN HAAG/WESTLAND

VOORTREFFELIJKE PRESTATIE WHC/HERCULES IN EMMEN

WHC/Hercules leverde een voortreffelijke prestatie door E&O met 23-28 (rust 8-14) te verslaan. Vooraf hadden de Hagenaars nogal tegen het duel opgezien, omdat de Emmenaren in eigen huis moeilijk te kloppen zijn en het Combinatieteam aan een stroef seizoen bezig is. Coach Bart de Koning kon dan ook zijn geluk niet op: ,,Wij zijn heel erg blij met dit resultaat”, verkondigde hij na afloop enthousiast.

De Koning: ,,Het is geen makkelijk seizoen voor ons en dan is uit winnen bij de nummer 5 in deze fase heel welkom. Daar komt bij, dat we vanavond ook echt beter waren. Zes doelpunten voor bij de rust, een voorsprong die in de loop van de eerste helft gestaag is opgebouwd. We zijn niet echt in gevaar geweest. En dat tegen een ploeg met een ervaren Deense coach. We rekenden op wat ingrepen en wisten dat het de tweede helft nog heel moeilijk kon worden.”

Dat werd het ook voor WHC/Hercules, omdat E&O met een extra cirkelloper ging spelen. Daardoor raakte het Combinatieteam de grip aanvankelijk wat kwijt, waardoor de thuisclub na vijftien minuten in de tweede helft terugkwam tot op twee doelpunten. Vervolgens ontwikkelde zich een spannende fase waarin om en om werd gescoord en over en weer de nodige tijdstraffen vielen.

Coach De Koning: ,,We hebben wat omzettingen in onze dekking doorgevoerd en daardoor pakten we het weer helemaal op. Vervolgens hebben we de partij zakelijk uitgespeeld en met vijf doelpunten verschil de verdiende overwinning binnengesleept.”

Jonah Baak maakte met vijf doelpunten uit de linkerhoek veel indruk en Kjeld Meijnen presteerde met vijf treffers hetzelfde op rechts. Het hele team toonde een tomeloze inzet en knokte zestig minuten lang voor een positief resultaat en dat werd uiteindelijk beloond. Luca Baak speelde goed, maar voelde zich niet lekker en werd de tweede helft niet meer ingezet. In zijn plaats kwam Ziggy Eijsenring, die ook niet helemaal fit was, maar het prima oppakte. Lars Vogelaar was niet alleen topscorer, maar ook de beste man van het veld.

Bij 14-16, 15-17, 16-18 en vooral toen E&O op 18-18 en 19-19 kwam, werd het nog spannend. Ziggy Eijsenring, Jonah Baak en Lars Vogelaar zorgden echter voor 19-21 en daarna voor 20-23. Op dat moment was de ban gebroken en konden de Hagenaars de partij uitspelen naar de 23-28 overwinning.

Doelpunten WHC/Hercules: Lars Vogelaar (7), Jonah Baak (5), Koen Houdijk (4), Mitch Giezeman (3), Luca Baak (3), Ziggy Eijsenring (3) en Kjeld Meijnen (3).


STABIELE OVERWINNING VROUWEN QUINTUS TEGEN KWIEK

De vrouwen van Quintus waren in Raalte met 24-38 te sterk voor Kwiek. De Westlandse formatie stond weer onder leiding van coach Fred Michielsen, die terug was uit quarantaine. Hij blikte tevreden terug op de partij: ,,Uiteindelijk een stabiele overwinning. Kwiek kon het in de eerste twaalf minuten nog bijbenen, mede door verkeerde beslissingen bij ons in de aanval. Daardoor konden zij redelijk makkelijk aanhaken in de omschakeling.”

Via 7-7 kwam Quintus op 7-14, waarna Kwiek toch weer knap terug kwam tot 14-15. Quintus kreeg vervolgens de verdediging beter op orde, waardoor het kon uitlopen. Lisanne Kruijswijk, Mirthe de Jong en Anouk Zwinkels zorgden voor de 15-18 ruststand.

Na de rust kon de thuisclub te makkelijk terugkomen in de wedstrijd door de onrustige afronding van de Heulse aanvallen. Bij 19-22 in de tweede helft ging het plotseling hard met Quintus. Met zeven doelpunten op een rij werd het beslissende gat geslagen bij 19-29.

Michielsen: ,,De tweede helft startten we matig, omdat we te veel met randzaken bezig waren. Toen de focus terugkeerde, konden we het weer goed oppakken en redelijk makkelijk weglopen naar de 24-38 overwinning.”

Doelpunten Quintus: Celine Michielsen (8), Anouk Zwinkels (7), Amber Verbraeken (5), Lexi Louwerens (5), Jill Strik (3), Lisanne Kruijswijk (3), Lois Strik (3), Alieke van Maurik (2) en Mirthe de Jong (2).


MANNEN QUINTUS KRIJGEN TE WEINIG TEGEN SPORTING PELT

De mannen van Quintus speelden in de BENE-League een prima wedstrijd tegen het Belgische Sporting Pelt, maar verloren toch onnodig met 24-25 (rust 10-14). Coach Jack van Lier was teleurgesteld, maar ook tevreden: ,,Onze beste wedstrijd dit seizoen tot nu toe. Vooral de verdediging was top. Er zat meer in, maar we misten te veel open kansen in de eerste helft. In de slotfase konden zij net een gaatje slaan en dat was jammer. Toch zijn we trots, al hadden we natuurlijk graag meer gewild.”

Het sterke Pelt, met de drie Nederlandse internationals Robin Schoenaker, Tommie Falke en Thijs van Leeuwen die schitterden op het EK, bouwde de marge na de rust uit tot 12-19. Quintus herpakte zich en slaagde erin via 19-21 knap terug te komen tot 23-23, met nog vijf minuten op de klok. Onnauwkeurig afronden stond een verdiend punt voor Quintus toch nog in de weg.

Ook opbouwer Marc de Vreede baalde over het onnodige verlies. ,,Het ging als team super goed. Dekking heel erg sterk vandaag. Aanvallend waren we geduldig, maar misten te veel kansen. Anders hadden we het gat de eerste helft kleiner kunnen houden. De tweede helft hadden we aanvallend een kleine dip, waardoor Pelt verder kon uitlopen. We bleven bikkelen en konden daardoor het gat dichten en terugkomen tot op één doelpunt. We hadden nog de laatste aanval, maar jammer genoeg ging die er tot tweemaal toe niet in.”

Doelpunten Quintus: Marc de Vreede (4), Yannick Boers (4), Rick van Ravesteijn (4), Max van Zijderveld (3), Hidde van Oorschot (3), Jordan Beukman (2), Timo Blom (2) en Karim Tamim (2).

 

AD SPORT/PETER LOTMAN