HELLASCOACH JORIS WITJENS: IN DE DERBY ONZE POTENTIE LATEN ZIEN

Er wordt al maanden naar uitgekeken en al weken over gepraat: de Haagse handbalderby tussen Hellas en WHC/Hercules. Hoe de stand op de ranglijst ook is of hoe de omstandigheden ook zijn, de klassieker tussen de aartsrivalen staat altijd centraal in de competitie. Coach Joris Witjens (42) van Hellas weet als geen ander hoe groot de sentimenten zijn.

De voormalig topspeler kwam heel wat keren in actie tijdens de burenruzie. ,,Voor die wedstrijd hoef je nooit iemand extra te motiveren. Als Helleen vind ik, dat wij hoe dan ook altijd van ze moeten winnen. Wij hebben de beste ploeg en dat willen we ook laten zien. Dat zullen ze bij WHC/Hercules net zo voelen. Ook zij hebben, net als wij, een jonge, enthousiaste groep. Veel zal dus afhangen hoe hongerig en bereidwillig beide teams zaterdag zijn. Maar wij willen in elk geval de punten thuis houden.”

Het is typisch Joris Witjens, die ook als speler een portie gezonde Haagse bluf niet schuwde. In 2008, toen hij met zijn teammaten onverwacht Nederlands kampioen werd, was hij degene die vooraf voorspelde dat Hellas die titel ‘wel even’ zou pakken. Er werd gelachen om die grootspraak, maar het was koren op de molen van toenmalig coach Portengen die zelf óók beschikte over een grote dosis zelfverzekerdheid.

FANATIEK IN AANPAK

Inmiddels is Witjens, in het dagelijks leven docent Frans aan het Maris College, een tikkeltje rustiger geworden. Het vaderschap is daar niet vreemd aan voor de man die getrouwd is met voormalig topspeelster van Hellas, Kirsten van Vliet. Toch is Witjens nog steeds even fanatiek in zijn aanpak. Hij is een Helleen gebleven en het was dus niet verwonderlijk dat hij zich bereid verklaarde samen met Björn Budding en Maura Visser ook volgend seizoen Hellas te coachen in de eredivisie.

Intussen nam hij het tijdelijk over van Maarten Roestenburg na diens vertrek. ,,Dat was niet de bedoeling, maar je wilt je cluppie helpen en dan ga je aan de slag. Het zelfvertrouwen bij de spelers is weer terug, maar ik merk wél dat er nog het nodige moet gebeuren als we echte stappen willen maken. Elementaire zaken als techniek, tactiek, mentaal, focus, zijn vatbaar voor verbetering. Er zit veel potentie in deze groep en dat gaan we zaterdag in de derby laten zien.”

AD SPORT/PETER LOTMAN