Wesley Hage is volgend seizoen trainer/coach van de mannenploeg van B&B Healthcare WHC/Hercules in de eredivisie. Hij is de opvolger van het technisch duo Bart de Koning/Richard Rijkens, dat na de lopende competitie niet terugkeert. Hage (37) gaat de functie samen vervullen met Nick Masmeijer (31), die hij kent uit zijn periode bij Hercules.

Hage is geen onbekende in de Haagse handbalregio. Hij was actief als speler bij Hermes, Hercules, WHC en WHC/Hercules. Als trainer had hij de vrouwen van Hercules onder zijn hoede, met wie hij promoveerde naar de eerste divisie. ,,Daarna ben ik vooral aan de jongenskant van Hercules bezig geweest om een goed fundament neer te leggen de afgelopen jaren. De komende jaren moet daar trouwens nog meer doorgepakt worden”, aldus Hage, die veertien jaar als combinatiefunctionaris handbal werkzaam is bij de Stichting Sportclubs Werkgevers in Den Haag.

DRUK BAASJE

Hage hoeft zich niet te vervelen, want hij is actief op meerdere fronten. ,,Ik probeer kinderen enthousiast te maken voor het handbalspel en ze vervolgens lid te maken van een vereniging die dicht bij hen in de buurt is. Naast deze werkzaamheden ondersteun ik verenigingen met kaderbegeleiding, ledenwerving, -binding en -behoud. Verder ben ik werkzaam als gymdocent voor een aantal uur in de week. Naast al deze uren verzorg ik ook trainingen  binnen de Handbalschool Haaglanden in combinatie met het topsport programma gekoppeld aan het Segbroek College. Daar bieden we jongens en meiden een programma om zichzelf te ontwikkelen. Ik krijg daar zó veel energie van om te zien hoe die jonge sporters aan hun ambities willen werken.”

Naast al deze werkzaamheden komt daar dus komend seizoen ook nog het trainen en coachen van een eredivisieclub bij. Waarom heeft hij ja gezegd? Hage: ,,Ik zag het eerst niet aankomen, dat het er voor komend seizoen al in zat. Ik was zelf wel op het punt aangekomen om naast het training geven van de jeugd mij ook te gaan richten op een stap naar een seniorenteam. Ik had daarover her en der al gesprekken gevoerd. Totdat WHC/Hercules kwam en daar ben ik serieus over gaan nadenken. En mijn gevoel zei: waarom niet.”

SAMEN MET NICK MASMEIJER

Hage is positief over de mogelijkheden van het team en de club. ,,Er staat een goede basis en met wat er de komende jaren aan jeugdig talent aankomt, kan er goed doorgebouwd worden. Die aanpak past wel bij mij. De combinatie van een jonge selectie en de potentie wat er aankomt, gaven mij het juiste gevoel om erin te stappen.”

Toen Wesley Hage nadacht over met wie hij zou kunnen samenwerken, kwam hij al snel uit bij Nick Masmeijer. Zijn voormalig ploeggenoot bij Hercules was een voortreffelijk handballer met veel spelinzicht, die kan terugzien op een mooie loopbaan bij Hercules, Hellas en Hurry-Up, waarmee hij 2021 de nationale beker won.

In het dagelijkse leven is Masmeijer werkzaam bij het Maris College in Den Haag als docent lichamelijke opvoeding en docent dienstverlening en producten.

Hage enthousiast: ,,Nick en ik kunnen ons op het handbalvlak goed aanvullen. Dus heb ik hem gevraagd of hij open zou staan om mij en de vereniging te helpen naar een volgende stap. Na een paar gesprekken was dat een duidelijk ja. Hij wil zichzelf verder ontwikkelen als trainer en ziet de samenwerking als een mooie aanvulling voor hemzelf en de groep. Mijn ambities liggen nu hier bij WHC/Hercules en ik wil bekijken waar de komende jaren het plafond ligt in het trainersvak.”

OPLEIDER BIJ UITSTEK

Voorzitter Martin Swikker van Hercules: ,,Wij zochten naar invulling die aansluit bij de doelstelling van WHC en Hercules om jonge spelers technisch en tactisch te ontwikkelen. Met Wesley Hage als hoofdtrainer hebben we een opleider bij uitstek gevonden. Hij heeft zijn sporen daarin al ruimschoots verdiend met het opleiden van jeugdige talenten.”

AD SPORT/PETER LOTMAN   


Wesley Hage

Nick Masmeijer