Ook de Haagse eredivisieclub WHC/Hercules probeert zich te versterken. Het technisch duo van het Combinatieteam, Bart de Koning/Richard Rijkens, richt zich echter vooral ook op het behouden van de talenten die de beide verenigingen rijk zijn. Zo is men er in geslaagd de veelbelovende Koen Houdijk aan zich te binden.

De pas 17-jarige Houdijk is een exponent van de jeugdopleiding van Hercules onder leiding van Wesley Hage en Joeri Steegers. Meerdere talenten zijn vorig jaar al doorgebroken en zullen zich de komende jaren bij het Combinatieteam nog verder kunnen ontwikkelen. Ook Koen Houdijk, zoon van de fameuze keeper van het Rijswijkse Hercules en Animo Roy Houdijk, behoort tot die categorie.

De jeugdige Houdijk studeert Sport en Bewegen aan het ROC Mondriaan in Delft. Hij is bezig aan zijn zevende seizoen als handballer en was voor die tijd vooral actief als voetballer. In rap tempo heeft hij zich in de jeugd ontwikkeld tot een beloftevol handballer. Zodanig dat hij ook opviel bij de andere (regio)clubs en werd benaderd om over te stappen.

VERDER ONTWIKKELEN

Koen Houdijk: ,,Ik heb toch besloten bij WHC/Hercules te blijven, omdat ik me eerst nog verder wil ontwikkelen bij mijn eigen club. Later kan ik altijd nog de overstap maken. Ik heb altijd bij Hercules gespeeld en ben daar begonnen als rechteropbouwer. Na een tijdje bleek toch dat midopbouw een betere positie voor mij was”, aldus de jongeling, die geroemd wordt om zijn spelinzicht en zijn kwaliteiten om de lijnen uit te zetten en het tempo in het spel te houden.

,,Ik heb nog een tijdje op Papendal meegetraind met Jong Oranje onder 18. Daar moest ik helaas mee stoppen vanwege mijn examens. Gelukkig kan mijn vader mij altijd helpen bij lastige beslissingen. Hij is ook vroeger meerdere keren gevraagd door andere clubs.”

Coach Bart de Koning is blij dat Houdijk, ondanks de belangstelling van een aantal clubs, zich bereid heeft verklaard te blijven.

,,Hij is een groot talent voor de middenopbouwplaats en heeft zijn vertrouwen uitgesproken in onze plannen. Hij kan onder de vleugels van de ervaren mannen in het team uitgroeien tot een topper in de komende jaren. Vanuit de A-jeugd kan hij nu de aansluiting maken bij de selectie.”

SPELBEPALER

Houdijk zal samen met de andere jeugdige en talentrijke midopbouwer, Ziggy Eijsenring, om de rol van spelbepaler gaan strijden. Ook de routiniers Mark Broers, die na zijn operatie op de weg terug is, en Daan de Koning zijn nog inzetbaar op die plaats. Laatstgenoemde wordt echter steeds meer ingezet als verdedigingsspecialist.

Koen Houdijk: ,,Ik zal het hele seizoen het beste uit mezelf halen en proberen in het eerste te komen. Ik heb een sterke concurrent in Ziggy, maar dat is juist goed. Van de trainers verwacht ik een heel nieuw zicht op het spel, zoals zij aan ons hebben uitgelegd. Ik denk, dat wij qua spelers wel het beste team uit de regio hebben. Als wij ons snelle, technische spel spelen, kunnen wij daar in de eredivisie heel ver mee komen.”

AD SPORT/PETER LOTMAN


  

Koen Houdijk (privefoto)      Koen verdedigt tegen Hellas (IMV-fotografie)