WHC/Hercules maakte een goede indruk tegen titelkandidaat Houten. Er werd hard gewerkt, maar het missen van teveel opgelegde kansen brak het team van het technisch duo Bart de Koning/Richard Rijkens uiteindelijk op. Met 26-30 ging de overwinning uiteindelijk verdiend naar de gasten uit Utrecht.

Bij de thuisclub ontbrak nog steeds doelman Stefan Stapper (nu corona), Daan de Koning (enkelblessure) en Mitch Giezeman en Ole Poeth zaten wel op de bank, maar kregen (nog) geen speeltijd.

Coach Bart de Koning was niet geheel ontevreden: ,,Een nette uitslag, maar ook het gevoel dat er meer ingezeten heeft. We hebben Houten lang op een gelijke stand gehouden. Twee korte periodes van een minuut of vijf waarin wij inzakken en even vergeten de kansen af te maken, gaven de doorslag in het voordeel van Houten.”

RODE KAART

Spelmaker Koen Houdijk kreeg kort na de rust een rode kaart. Het Combinatieteam leed balverlies waarna Houdijk probeerde te voorkomen dat een speler van Houten de snelle tegenaanval kon starten en hierbij met zijn hand de nek van de tegenstander raakte. Ongelukkig en een tweeminuten straf leek voor de hand te liggen, maar voor de scheidsrechters Radsma/Vriend was het voldoende om een directe rode kaart te tonen. Voor de thuisclub toch een verlies, omdat de beweeglijke en creatieve midopbouwer altijd voor veel dreiging zorgt op de vijandelijke dekking.

Andere pechvogel was keeper Ole van Grieken. Hij keepte prima, maar moest in de tweede helft tot twee keer toe naar de kant omdat hij een bal op zijn oog kreeg. Hij werd kort gewisseld voor Jay-Jay Scholtes, een talent uit de HA1, die een aantal fraaie reddingen verrichtte. Acht minuten voor het einde kreeg Van Grieken opnieuw een schot vol op zijn gezicht, was even groggy en moest zich toen wel definitief laten vervangen.

GEMISTE KANSEN

Verdedigend had WHC/Hercules de zaken goed voor elkaar. Aanvallend waren er te veel onbenutte kansen die het moeilijk maakte om in het spoor van Houten te blijven. Toch lukte het om bij de rust de marge tot een minimum te beperken: 11-12. Het inmiddels traditionele dipje gaf Houten de kans om na de rust afstand te nemen. Ook een offensieve dekking werd nog uitgeprobeerd om Houten te verleiden tot balverlies of tijdspel. Dat lukte maar gedeeltelijk, want vanuit de hoeken bleef de nummer twee van de eredivisie gemakkelijk scoren.

Doelpunten WHC/Hercules: Tim Frenk (6), Tom Scheepmaker (4), Lars Vogelaar (4), Kjeld Meijnen (3), Ziggy Eijsenring (3), Luca Baak (2), Koen Houdijk (2), Jonah Baak (1) en Thimo Bakker (1).

Dennis Vesters, Ruben de Bok, Sem Klinkenberg en Milo Bos waren in het team van coach Freek Gielen de meest opvallende spelers.

AD SPORT/PETER LOTMAN  


BITTERE PIL VOOR QUINTUS DAT TE WEINIG KRIJGT

Er zijn van die wedstrijden waarvan je als speler na afloop het idee hebt lekker gespeeld te hebben, maar toch niet echt blij kunt zijn. Zo’n partij was het duel in de NL League tussen Quintus en Bevo. De Westlanders speelden een voortreffelijke wedstrijd met de jeugdige doelman Evan de Lange en Dean van Haeren als uitblinkers. Toch verloren ze met 28-30 en dat was een bittere pil. Een gelijkspel zou de verhoudingen beter hebben weergegeven.

Voor Quintus en Bevo waren de punten hard nodig om ook voor volgend seizoen weer een plaatsje af te dwingen in de BENE-League. Dat gaat nu waarschijnlijk voor de Westlanders niet meer lukken. Het stapje terug naar de eredivisie lijkt haast onvermijdelijk. En dat is jammer, omdat het team de laatste weken met goede resultaten juist aantoonde het niveau aan te kunnen.

Vrijwel de hele wedstrijd hielden de beide partijen elkaar in evenwicht. Met een hoofdrol voor jeugdinternational Evan de Lange die de ene na de andere kanonskogel uit zijn doel ranselde. Pas vlak voor de rust kwam Bevo via 10-13 op een 12-14 voorsprong bij het wisselen. Ook in het tweede half uur bleven de rivalen in elkaars buurt: 16-16, 19-20 en 21-22 halverwege. Steeds moest Quintus een kleine achterstand goedmaken, maar het lukte niet de gelijkmaker binnen te schieten. Na 23-26 werd het door Marc de Vreede en Rick van Ravesteijn 25-26 met nog tien minuten op de klok.

UITBLINKER

Maar wéér kwam die gelijkmakende treffer er niet. Ook niet toen de uitblinkende Dean van Haeren met twee schitterende acties zijn ploeg op 26-27 en 27-28 bracht. Op het moment dat Rick van Ravesteijn met nog één minuut 28-29 binnen tilde, was er nog hoop bij de supporters. Een merkwaardig verlopen tijdspel van Bevo maakte vervolgens een einde aan alle illusies. Bevo bleef opmerkelijk genoeg lang in balbezit en scoorde vervolgens ook nog de beslissende treffer.

Het was voor Quintus reden om met verwijtende blikken richting de scheidsrechters André Hommen en Laurens van Kessel te kijken.  ,,Wij hebben nooit het geluk aan onze kant met dit koppel. Alle fifty/fifty beslissingen vielen ook nu weer in ons nadeel uit. En dat tijdspel had gewoon afgefloten moeten worden met een vrije worp voor ons”, luidden de bittere commentaren nog lang na afloop in het Westlandse kamp.

Doelpunten Quintus: Dean van Haeren (7), Rick van Ravesteijn (6), Marc de Vreede (4), Jordan Beukman (3), Karim Tamim (3), Yannick Boers (3), Ard Vollebregt (1) en René de Bakker (1).

Doelpunten Bevo: Jeroen van den Beucken (8), Niek Jordens (5), Kobe Serras (4), Sybren Stijweg (4), Niels Poot (3), Joris Gille (2), Dario Polman (2), Nick de Kuyper (1) en Nick van den Beucken (1).

Jeroen van den Beucken en Nick de Kuyper stoppen beiden aan het einde van dit seizoen. En dat is jammer, want het zijn spelers naar wie altijd met plezier gekeken kan worden vanwege hun balvaardige kwaliteiten en schotvermogen.

Scheidsrechters (***): André Hommen en Laurens van Kessel floten een goede wedstrijd met veel overtuiging. Ze hadden met een aantal beslissingen de pech dat die in de ogen van Quintus in hun nadeel uitvielen. Vooral tegen het einde was de verontwaardiging groot. Dat neemt niet weg, dat zij de partij verder keurig onder controle hielden.

AD SPORT/PETER LOTMAN


QUINTUS GOOIT TITELSTRIJD WEER HELEMAAL OPEN MET ZEGE OP VENLO

Quintus doet weer helemaal mee in de strijd om een finaleplaats. De even onverwachte als knappe overwinning (30-28) op concurrent Handbal Venlo maakt het duel op 23 april in Limburg plotseling extra belangrijk. Er kan dus nog een mooi slotakkoord inzitten voor het team van coach Fred Michielsen.

Daar zag het trouwens in de eerste veertig minuten van het boeiende kijkspel niet naar uit. Venlo beheerste de partij en het was aan de sterk spelende Lexie Louwerens en Fem Boeters te danken dat de thuisclub nog enigszins in het spoor kon blijven. Bij Venlo was het vooral Lianne van Sleeuwen die de voortrekkersrol nam.

Na 6-6 en 8-8 nam Venlo een tussensprintje en bereikte via 8-12 (drie keer Becky van Nijf) de 13-15 ruststand. Daar viel niets op aan te merken. Het was de terechte afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Ook na het wisselen leek Quintus het bij 15-18 aanvankelijk te moeten afleggen. Totdat er plotseling een ongekend sterke periode aanbrak van de Westlandse formatie.

TACTISCHE VONDST

Coach Michielsen had als tactische vondst bedacht om vanaf het begin van de partij steeds met zeven veldspeelsters te opereren met de keepster aan de kant. Dat liep aanvankelijk nog wel eens wat stroef door onzorgvuldig schieten, maar op het beslissende moment bleek die tactiek succesvol. Daar kwam bij, dat met het inbrengen van spelverdeelster Angelique van Duijvenbode het gevaar naar de cirkel ineens veel groter werd. Zij vond met listige passjes steeds makkelijk Celine Michielsen. En geef Michielsen een bal aan de cirkel en zij schiet altijd raak: hoog, laag, lobje, stuitje, kruising.

Het bleek de formule voor succes, want binnen tien minuten was het van 15-18 in hoog tempo 22-18 voor de thuisclub. In die, naar later bleek, beslissende fase toonde ook keepster Esther de Vos weer eens haar grote klasse. Zij had inmiddels Bianca Schansema, die het trouwens ook prima deed, afgelost en De Vos eiste een hoofdrol voor zich op. Zij was de hele week ziek geweest, maar op het moment dat het moest, stond de routinier er gewoon weer. Ook de dekking met de sterke Anouk Zwinkels en de fanatieke Fem Boeters werkte prima.

VEEL WILSKRACHT

Het toonde vervolgens de kracht van Venlo, dat het ondanks die forse tegenslag toch weer de rug rechtte.  Met veel wilskracht en goed handbal kwam het team van succescoach Robin Gielen weer terug tot 28-28, met dank aan de onvermoeibare Lianne en Janiek van Sleeuwen. Quintus-coach Michielsen nam precies op het juiste moment een time-out, want even wankelde zijn ploeg. Maar het ‘gouden duo’ Celine Michielsen/Angelique van Duijvenbode zorgde in de resterende twee minuten toch voor de verrassende, maar verdiende 30-28 overwinning.

Doelpunten Quintus: Celine Michielsen (7), Fem Boeters (6), Lexie Louwerens (6),  Amber Verbraeken (4), Lisanne Kruijswijk (2), Angelique van Duivenbode (1), Anouk Zwinkels (1), Lois Strik (1), Jill van der Zeijden (1) en Mirthe de Jong (1).

Doelpunten Venlo: Lianne van Sleeuwen (11), Janiek van Sleeuwen (5), Becky van Nijf (5), Demi Smolenaers (2), Pien de Zwart (2), Sharon Grummel (2) en Manon Zijlmans (1).

Scheidsrechters (****): Jaap Klompers en Koen Stobbe floten een voortreffelijke wedstrijd. Ze floten met passie en overtuiging. Niets ontging ze, maar gelukkig lieten ze veel doorgaan, waardoor het tempo in het spel bleef. Alle partijen waren blij en tevreden met het optreden van de beide leidsmannen.

AD SPORT/PETER LOTMAN