MERKWAARDIG EINDE ZORGT VOOR CONSTERNATIE OVER UITSLAG

Met de 27-27 eindstand konden zowel WHC/Hercules als EHC uiteindelijk wel leven. De derby tussen de twee streekgenoten kende een merkwaardig slot waarbij nog lang werd gediscussieerd over de werkelijke uitslag. Spannend was het door de tumultueuze slotfase wél, maar van mooi handbal viel nauwelijks te genieten. Youri Verschut met elf doelpunten voor EHC en Koen Houdijk (negen treffers) en doelman Stefan Stapper bij WHC/Hercules waren de uitblinkers.

Niemand van de strijdende partijen wist na afloop of hij nu blij of teleurgesteld moest zijn. Bij WHC/Hercules overheerste de indruk dat de partij uit handen was gegeven. EHC voelde zich bekocht, omdat er een doelpunt door de neus was geboord. Dat zat zo.

Bij 26-23 scoorde EHC, maar het doelpunt werd door de wedstrijdtafel abusievelijk opgeteld bij WHC/H. In plaats van 26-24, 27-23 dus. Na enig geharrewar werd het door EHC gescoorde doelpunt er wél bijgeteld, maar niet bij WHC/H eraf getrokken. Ondanks alle protesten van EHC bleef ook na afloop de uitslag bij 27-27 onveranderd. Zuur voor de ploeg uit Leidschendam-Voorburg, omdat het dus eigenlijk 27-28 had moeten zijn. Aangezien de scheidsrechters niets hadden bijgehouden op hun kaartjes, moesten zij afgaan op de wedstrijdtafel met het gelijkspel als resultaat.

MOOI MEEGENOMEN

Coach André van den Bosch van EHC was aanvankelijk teleurgesteld, maar was direct zo eerlijk om toe te geven dat één punt ook mooi meegenomen was. ,,Vooraf en in het verloop van de wedstrijd hadden we getekend voor deze uitslag. Maar nu was het toch even slikken door de merkwaardige telling. Maar goed, ik ben tevreden over de werklust van mijn team dat terugkwam van een grote achterstand.”

Na een rommelige eerste helft (15-10) leek WHC/Hercules in het tweede half uur de partij halverwege bij 23-17 in Haagse voordeel te beslissen. Coach Richard Rijkens: ,,Wij hadden er toen makkelijk nog vier bij kunnen maken en dan was de partij beslist. We gingen lopen knoeien, te veel forceren met balverlies tot gevolg. Dit hadden we nooit meer uit handen mogen geven.”

Dat gebeurde dus wél en dat was vooral te danken aan de geweldige vechtlust van EHC. Geleidelijk aan, doelpunt voor doelpunt, kroop het team van coach Van den Bosch dichterbij. Met de makkelijk scorende Youri Verschut in een hoofdrol. Het venijn zat duidelijk in de staart van deze derby, die niet lang in het geheugen zal blijven hangen. Of het zou moeten zijn vanwege de vreemde afloop.

BALVERLIES

WHC/Hercules kreeg vijf tijdstraffen achter elkaar en stond zelfs twee keer met slechts vier spelers binnen de lijnen. EHC rook bloed, knokte zich terug en kwam zowaar twee minuten voor tijd op 26-25. In plaats van de bal rond te spelen, probeerde WHC/Hercules toch te forceren in de aanval. Het balverlies werd direct afgestraft door Lennart Oorburg die voor 26-26 zorgde. Lars Vogelaar, prima op dreef, schoot 27-26 binnen, maar vervolgens ontpopte Oorburg zich als matchwinnaar door 27-27 én 27-28  binnen te schieten.

Dolle vreugde bij EHC totdat bleek dat de eindstand op 27-27 werd bepaald. Waarna beide partijen dus niet uitgepraat raakten over dat merkwaardige scoreverloop, maar  uiteindelijk toch tevreden waren met dat ene, kostbare punt. En een beetje consternatie, tja, dat hoort nu eenmaal bij een derby…

Doelpunten WHC/Hercules: Koen Houdijk (9, waarvan 5 strafworpen), Lars Vogelaar (6), Luca Baak (4), Mitch Giezeman (3), Kjeld Meijnen (2), Ziggy Eijsenring (2) en Tim Frenk (1).

Doelpunten EHC: Youri Verschut (11, waarvan 5 strafworpen), Lennart Oorburg (5), Tim Lammers (2), Bart Vinkesteijn (2), Pim Hessing (2), Jobbe Heidt (2), Remco Hooijmans (2) en Wessel de Rijk (2). (28 doelpunten dus, maar door de ‘mistelling’ kwamen er maar 27 op het scorebord).

Scheidsrechters (**) : Fake Bralts en Ruud van der Horst floten net zo rommelig en onvoorspelbaar als de beide ploegen. Ze brachten geen rust, maar veroorzaakten door hun merkwaardige beslissingen nogal wat irritaties.

AD SPORT/PETER LOTMAN